Jump to content

Irans flotta i Östersjön


IED

Recommended Posts

Iranska IRINS Makran (stödfartyg och mobil expeditionsbas) har passerat Öresund på väg mot St Petersburg liksom iranska fregatten IRINS Sahand.

 

Makran är en ombyggd oljetanker och är Iranska flottans största fartyg medan Sahand är en modern frigatt sjösatt 2012.

 

https://news.usni.org/2021/07/22/exclusive-photo-irans-largest-warship-now-in-the-baltic-sea-bound-for-russia

 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/iran-och-ryssland-visar-gemensamma-muskler-i-ostersjon
 

Det är första gången Irans marin är i Östersjön så vitt det är känt. Och Ryssland har samtidigt skickat in tre strategiska atomubåtar med kärnvapenkapacitet i Östersjön – vilket aldrig tidigare har hänt.

– Vi kan bekräfta att tre kärnkraftsdrivna ubåtar tidigare i juli seglade genom danska vatten mot Sankt Petersburg, säger Sören Damm Möller Lindhardt vid Danmarks försvarskommando till SVT Nyheter.

De iranska fartygen är inbjudna till marinparaden i Sankt Petersburg på söndag som blir den största hittills. Även fartyg från Indien och Pakistan deltar. Högtiden har firats i 325 år. Och i år har Ryssland tagit in tre atomdrivna strategiska ubåtar med robotar som sannolikt är kärnvapenbestyckade. Det har heller aldrig hänt förrut.

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Intressant fotnot,

 

Billed as a mobile expeditionary base that can act as a lily pad for small boats, helicopters and unmanned aircraft, Makran may also allow Iran to sidestep U.S. sanctions by transporting petroleum under the flag of a warship.

Link to comment
Share on other sites

Förra gången dvs. förra sommaren så var marinen ute med bl a fyra Visby korvetter och bevakade de ryska fartygens rörelser. Noteras kan att de iranska fartygen verkar röra sig med den imponerande farten av 8-10 knop, men åtminstone verkar de inte behöva åtföljas av en bogserbåt som är vanligt när det gäller ryska fartyg. Man kan ju undra vad som var det ursprungliga målet för fartygen, dvs. om de verkligen var på väg till Venezuela eller om målet varit St Petersburg hela tiden.

 

Att Makran bara åtföljs av ett eskortfartyg visar väl på bristen av större örlogsfartyg i den iranska marinen. Det kan dock vara så att Sahand f.n. är den enda iranska fregatten som har tillräcklig räckvidd och uthållighet för dessa operationer. Damavand av samma klass som Sahand gick på grund och sjönk 2018 och det är knappast troligt att man reparerar henne trots att man sagt att man ska göra det. En ny fregatt av Moudge klassen med namnet Dena ska dock ha trätt i tjänst förra månaden. Enligt H I Sutton så ska hon ha äldre typ av kanonbestyckning jmf med sina systrar men ska vara utrustad med Asr phased-array radar:

 

Iranian-Navy-Mowj-Class

 

Moudge-class frigate

 

Strategiska ubåtar med ballistiska robotar har för övrigt tidigare varit stationerade i Östersjön, men kärnkraftsdrivna atomubåtar med ballistiska robotar har inte besökt Östersjön tidigare så vitt jag vet. Däremot så har väl nån Oscar II ubåt med kryssningsrobotar (som kan vara kärnvapenladdade) varit här.

 

/Per

Edited by Perman
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...