Jump to content

Ryggsäck ca 25l


_Bergman_

Recommended Posts

Jag har gått och blivit riktigt sugen på att införskaffa en allround-ryggsäck i storleksklassen 25l och eftersom jag har varit så snäll i år så känns det som att tomten kan komma tidigt ;-) Jag har sen tidigare en Tasmanian Tiger Mission Bag på 35l men vill alltså nu ha något mindre. Jag kan för övrigt varmt rekommendera Mission bagen, jag använt min nästan dagligen i sex år och aldrig haft något att klaga på! Nu börjar jag dock bli sugen på något mindre att ha till EDC (Every Day Carry)...

 

Kravspec

 


  •  
  • Inte för stor, kring 25l.
  • Vertikalt uppdelad. Min TT mission bag är riktigt bra men har man bara lite saker i den så samlas allt i botten med resultatet att den blir päronformad. Visst kan man spänna åt komprimeringsremmarna för fullt men då går det istället inte att snabbt komma åt prylarna.
  • Molle/Pals kompatibel (egentligen mer ”nice to have” än ett krav).
  • Enfärgad, helst i svart (kommer f.f.a. att användas i det civila mörkret).

 

Aspiranter:

 

Snigel Design Specialist Ryggsäck, liten

http://www.snigeldesign.se/index.php?id=264&frompage=(252)

Finns tyvärr endast i grönt.

 

Maxpedition Falcon Pygme 2

http://www.maxpedition.com/store/pc/PYGMY-FALCON-II-Backpack-12p145.htm

Trevligt med bra vattenflaskhållare men är lite tveksam på kvaliteten.

 

US Assault Pack (verkar vara någon sorts allmän modell, finns på flera ställen)

http://www.garderoben.se/produkt.php?id=1458

Mycket tveksam kvalitet.

 

Finns det någon här med erfarenhet av ovan nämnda säckar? Eller som kan tipsa om fler bra alternativ?

 

Jag har givetvis försökt kontrollera om denna fråga varit uppe tidigare och jag hittade många ryggsäckstrådar, dock inga som specifikt handlade om den här sortens säckar. Tycker någon mod något annat så får jag givetvis anpassa mig =)

 

Och slutligen så har jag testat "slings", alltså hybrider mellan ryggsäck och axelväska, men aldrig riktigt fastnat för dessa. Om nån kan förklara för mig varför man hellre skulle bära vikten på en axel istället för två så lyssnar jag gärna, även om jag nog kommer att vara svårövertygad ;-) .

Link to comment
Share on other sites

Angående US Assault Pack så kan jag säga att kvaliten suger. Den har nån sorts plasthinna på insidan som ska hålla den vattentät den spricker dock i många små delar som sätter sig på och i allt du har i ryggsäcken ut över det så har jag fått sy tillbaka en av bärremmarna som lossnade under minimal belastning.

Link to comment
Share on other sites

  • Forumsledning

Har även jag en Assult pack och som ovan håller jag med om klen kvalitet.

Priset är dock MYCKET lågt och den funkar som ren civil väska eller "proof of concept" om man vill testa om man gillar denna typ av utformning på väska istället för klassiska klätter- el. "skol"-ryggsäckar. Har inte upplevt att plasten på insidan släpper ännu. Nätfacken på insidan upplever jag som mycket bra. Saknar dock någon form av fack på utsidan, tex för en 0,5l Pet-flaska.

 

Den funkar bra för en 15" laptop i det stora facket (närmast ryggen), lite papper, bok i A4 i mellanfickan eller om man har en 10-13" laptop+laddare. Det man vill nå snabbast läggs bäst i den minsta fickan (överst ytterst); Nycklar, plånbok, hörlurar, usbminnen, USB-modem och smått. I den större av de yttersta fickorna kan man ha lite småplock såsom anteckningsblock, ficklampa, multitång, första förband, näsdukar,paracord, osv.

En nackdel är att den fickan är bökig att öppna då den lilla fickan sitter så tätt inpå.

 

Den största nackdelen med smala höga fack som dessa väskor har är att det är svårt att trycka ner saker såsom en jacka eller tröja. de känns som de rymmer dåligt då de inte kan expandera in i de andra facken, utan vart fack kan bara hålla sin volym. Och eftersom de är smala och höga är det svårpackat.

För friluftsliv tror jag inte på dem. Kan inte ha "klumpiga" föremål i dem såsom kök och kläder. Men som datorväska med militärt utseende funkar de bra för enkelt civilt bruk.

Så köp gärna en billig för att se om du gillar konceptet, sen kan man köpa en dyrare för > 1500 kr när man vet att man gillar det.

 

Snigels upplägg med att ha små exakta förpackningar och vika upp hela alltet ser trevligt ut. Det funkar väl bra när man har en väldigt exakt packning som SKALL se ut så,tex sjukvårdsväska. Är man mer dynamisk/situationsanpassad med kort varsel i sitt packande kanske det är bättre att ryggsäcken funkar som vanliga ryggsäckar...dvs "DET RYMS ALLTID MER I RYGGSÄCKEN".

Link to comment
Share on other sites

Tackar för svaren! Kul att så många hade erfarenheter av Assault Packen, även om dessa precis som jag trodde mer var av den negativa sorten.. Egentligen är det väl precis den sortens säck jag vill ha, men helst från ett kvalitetsmärke. Är det nån som vet om Assault Pack (Miltec?) är en kopia av ett större märke eller rent av en billig version av jänkarnas motsvarighet till Stridssäck 2000?

 

Ingen som har erfarenheter av specialistsäcken från Snigel Design? Den lilla är i princip mellansäcken minus ett av de två stora facken så alla erfarenheter därifrån borde vara rakt överförbara...

 

Henke, du har helt rätt! Faktum är att Snigelsäcken förefaller vara avsedd för just sjukvårdare. Min tanke med en 25l säck är att begränsa mig lite, Mission bagen på 35l tenderar till att bli fullpackad med bra att ha saker enligt traditionen, "if you got spare space, fill it". Grundtanken nu är väl mest att mina EDC-prylar (gerber, ficklampa och första förband) ska få sin egen ficka och få vara ifred från resten av dagspackningen. I övrigt ska jag inte ha så mycket i den, typ en vattenflaska, nån bok plus en lunchlåda. Kanske en termos plus en MRE om jag känner för att dra ut på äventyr =)

Link to comment
Share on other sites

Jag skaffade en Assult Pack på prov för ett drygt år sedan, men jag blev ganska missnöjd. Dels är den mycket mindre än den förefaller att vara, och dels är den oergonomisk såtillvida att den är smal och kort och i stället bygger ut bakåt när man lastar den vilket gör att tyngdpunkten hamnar obekvämt långt bak.

 

Den visade sig dock duga bra som hundförarväska. De många facken gör det lätt att hitta det man ska ha (under förutsättning att man minns vilket fack man stoppade det i) och det lilla formatet blir en stor fördel om man ska bära den utanpå sv2k.

 

Edit: Däremot så kan jag varmt rekomendera mil-tec para. Visserligen står det på sidan att den rymmer 35l. Det kanske den gör, men då ser den ut som en fotboll. Jag skulle kalla den för en 25l ryggsäck. Den är klart mindre än en TT mission bag.

Edited by eskil
Link to comment
Share on other sites

US Assaultpacken är enligt min erfarenhet och som tidigare nämnts inget vidare som radioväska, däremot är den klockren för mina behov vid dagsturer, arbetspendling, sportsäck och som instruktörssäck.

 

Bredden på säcken är kraftigt begränsande, däremot är det lätt att underskatta djupet (det ryms en hel del i den).

 

Packexempel (eller vad finns i den idag):

Innerficka: nycklar, AA-batterier, AA-laddare till mobilen m m småkrafs, lunchlåda a la GB-glasspaket, vindjacka, halsduk modell större, handskar, reservpikétröja, hörlurar modell större.

Yttre innerficka: Netbook med pekdon och laddare

Övre ytterficka: skydds- alternativt solglasögon, ficklampa och mer småkrafs.

Undre ytterficka: 5 oliatpennor, 3-4 andra pennor, mätskiva, linjal, anteckningblock A6, engångsregnställ och en påse micropopcorn (?!)

 

Ett varningens ord om den är tyvärr att om kompressionsremmarna dras åt för hårt brister tyget och revar upp sig(doh).

 

 

En bättre väska i samma volymklass är cobran från ATS, nackdelarna med den är egenligen priset och att den bara har 2 fack samt ninjaspörsialrambohvmarkören den utgör i ögonen på mer intoleranta individer.

Den har förvisso en massa fästpunkter och kan därför utrustas med ett herrejösses antal externa fickor men då inträffar 2 saker. För det första försvinner smidigheten/kompaktheten med väskan och för det andra hade det antagligen varit bättre med en större säck från början.

 

 

YMMV

Edited by Munin
Link to comment
Share on other sites

Imponerande kvalitet på Assault Packen, jag som trodde det var meningen att man skulle dra hårt i kompressionsremmarna!

 

Ingen som har testat snigel designs ryggsäckar, alternativt Maxpedition Pygme?

 

Btw, tanken är att hitta en säck som inte bygger så mycket bakåt..

Link to comment
Share on other sites

Mera lovord för ATS Cobra, extremt nöjd med min. Liten och kompakt och med imponerande bärkapacitet.

 

Köp!

 

Kolla också på Camelbak Hawg, jag bytte till Cobra efter jag hade slitit ut/havererat 2 Hawg och sålde den 3:e för att kunna variera mig...

Link to comment
Share on other sites

Maxpedition Falcon Pygme 2

 

Har haft en sådan i ca 1 år nu som EDC- väska.

Är mycket nöjd med denna.

Kvaliten känns bra till mycket bra! Upplever tyget som mer stelare än Camelbaks varianter.

 

Är precis lagom att ta med sig till jobbet/skolan, lite böcker, lite mat, och regnkläder/varm tröja.

Dock är det lite tajt med fys-kläder.

Är halvdant förbered för vätskepåse, går att stoppa in men inte en ultimat lösning.

Är vätskepåse ett krav skulle jag köra på HAWG helt klart! Upplever även att HAWG har ett bättre bärsystem (i och för sig troligtvis oväsentligt med de laster en sådan väska bär.)

 

Bygger heller inte på mycket bakåt.

 

+ Nätpåsarna på sidorna, klockrena för flaskor men även för t ex halsdukar, handskar mm under den kalla årstiden.

Agerar hos mig lite "dumpficka". SKITBRA!!!!!!!!!

+Storleken.

 

- Stelheten i tyget. Litet problem mer känslomässigt.

- Skulle kunna tänkt mig en liten nätficka till någonstans men är starkt beroende av fickor till höger och vänster.

 

Slutligen är jag mycket nöjd med min ryggsäck som en rent civil EDC-rygga! Ångrar inte mitt köp alls.

Skulle jag dock använda den mer i skogen/ militär så undrar jag om inte HAWG med sitt mer avskalade yttre och som jag upplever det bättre bärsystem hade varit ett bättre alternativ.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...