Jump to content

"MARKUS"


Fk_Fjun

Recommended Posts

Har sett bilder på stridssytem Markus tidigare, har letat på många instanser men inte hittat nå´t. kanske var det i nå´n tidning - minns inte riktigt. Nå´n som vet vart det finns bilder på detta? Det var ganska detaljerade bilder på den burna datorn, vätskesystem, stri.väst, mod.uniform mm. Någon???

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Information är av bra. Det gäller dock att tänka till lite innan man begraver soldaten i teknisk utrustning. Hur mycket information kan en enskild soldat hantera samtidigt som han ska lösa sin stridsuppgift? Man kan hamna i en situation där soldaten behöver stöd från någon i de bakre leden att sålla informationen. Ger då systemet den eftersträvade effektivitetshöjningen? Likadant är det med den information som utgår från soldaten. Hur ska man hantera dessa massiva informationsmängder på ett effektivt sätt? Har vi verkligen nytta av att veta t.ex. soldatens kaloriförbrukning eller är det mest en distraktion?

 

Information som sänds utgör också en säkerhetsrisk. Vad händer om fi stör ut kommunikationen? Kan fi tappa sändningarna och på så sätt få detaljerad info om våra styrkor? Kan fi hacka utrustningen? Frågorna som man bör titta på är många. Det finns en uppenbar fara att soldaten kommer att lite för mycket på de tekniska systemen och därmed bli sårbar när de fallerar. För det kommer de att göra från tid till annan.

 

Sedan kommer vi också till den klassiska frågan om hur mycket prylar man ska hänga på soldaten. Han bör kunna röra sig också. Snart är den övre gränsen nådd för hur mycket man kan ha på sig och ändå verka under lång tid. Miniatyriseringen bör väl krympa den elektroniska utrustningen ytterligare de närmsta åren. Risken är dock att den vikt man sparar på det äts upp av nya applikationer som läggs till.

 

Jag dissar inte utvecklingen men jag tycker det är viktigt att man ifrågasätter innan vi köper fast oss i nya system.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...