Jump to content

markberg22

Nivå 9
 • Content count

  24
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About markberg22

 • Rank
  Menig

Previous Fields

 • Grundutbildad inom
  Ej gjort grundutbildning/GMU.

Recent Profile Visitors

174 profile views
 1. markberg22

  Uppgifter från rullkort

  Anstånd är mer att något blir uppskjutet i tiden, man ska göra det men det får vänta. Anstånd är något man vanligtvis får ansöka om.
 2. markberg22

  Uppgifter från rullkort

  Jag gissar och spekulerar fritt. SFS 364/27 Borde vara en hänvisning till en lagtext, 364 "lagens nummer" i Svensk författningssamling från 1927 "PLUTCH GTJ" utgår jag står för Plutonchef, men vad innebär GTJ? GTJ skulle det kunna vara grundtjänstgörning? "KNKURS A- respektive B-OMG" Kaptens kurs - A respektive B omgång.
 3. markberg22

  Översättningshjälp

  Resupply "Återutrusta" Trängtrupper, understödstrupper kommer med nya förråd av mat och ammunition. Svårt att göra en bra direkt översättning. "Fylla på förråden" är väl en ganska bra term. Rifle Company, skyttekompani tycker jag är en är helt adekvat översättningen. Visst låter både engelska och svenska termen en aning ålderstigen idag. Termen skyttekompani användas precis som du skriver trots att förbandet har tyngre vapen än "gevär". Rules of engagement, Insatsregler, definierar tex under vilka förhållanden soldater får öppna eld. Hoppas det var till någon hjälp.
 4. markberg22

  Bemanningsföretag inom försvaret?

  För det första har arbetsgivaren ett arbetsmiljöansvar som är ganska långtgående. Redan där torde det vara stopp för att skicka ned "Nisse från Manpower", Nisse ska inte löpa markant höger risk att dö pga av anfall på en mission jämfört med vanlig tjänst hemma på tvätteriet i Sverige. Annars skulle nog Nisses fackliga skyddsombud beordra skyddstopp på verksamheten när folk börjar stryka med på tvätteriet i missionsområdet. Efter vad jag förstått kan man väl inte ens tvinga folk att flytta inom Sverige för att få A-kassa. Vissa verkar ju kunna gå och drälla i decennier utan att få jobb på orter som har sett sitt bäst före datum passera. Att tvinga folk utomlands på missioner för att de ska behålla sin A-kassa tror jag därmed kan uteslutas.
 5. Tröja 90, mycket bra och mångsidig. Verkar vara i det närmaste outslitlig, skön, torkar fort samt att den inte luktar lika illa som "moderna underställ" har en tendens att göra.
 6. markberg22

  Besöka Historiska Militära platser

  Kreta! Kombinera sol och bad med lite krigsturism . Jag hade med ljudboken Kreta : Erövring och motstånd av Antony Beevor. Det var en höjdare att lyssna på boken och sedan åka runt och besöka bla flygfältet i Maleme. ( Den som spelat BF1942 mod:en forgotten hope kommer att känna igen sig ). Det finns även en större krigskyrkogård och museum kring Maleme. Saigon (Ho chi min city) är dock av en helt annan division där finns väldigt mycket intressant att uppleva men lite mer svårtillgängligt än Kreta. Berlin som tidigare skrivits, mycket att se.
 7. markberg22

  Svenska polisens vapen

  I vissa fall kan man jämföra äpplen och päron. I vissa fall räcker det inte ens det. För din kännedom så är "brittiska polisen" uppdelad i en mängd olika organisatoriska enheter på ett helt annat sätt än den svenska polisen. Bara för kännedom så finns det beväpnade poliser även i england. Vissa har t.o.m hemska militära utrustningsvästar och pistoler i benhölster samt militära automatvapen när de patrullerar på gatan. Så nej brittiska polisen löser inte sina uppgifter enbart med obeväpnade bobbys i lågskor, även om vissa gärna vill tro det.
 8. markberg22

  Att komma hem?

  Några tips Prata lagom mycket med anhöriga och vänner om dina upplevelser, självfallet skall de lyssna och ge stöd men blir det för mycket ( dvs det enda du pratar om ) kommer de tycka du blir tjatig och jobbig. Försök att även engagera dig i deras liv, lyssna .Hur har de haft de när du varit bort, och som tidigare skrivits engagera dig i livet hemma. Har du stort behov av att prata, gör det i första hand med kamraterna som varit med eller begär proffshjälp. Det håller inte att lasta över allt på anhöriga. Var försiktig eller observant med att använda alkohol etc som avstressning. Lättare sagt än gjort med det förhållningsätt vi har till alkohol. Att ta ett par öl med då och då och snacka med kamraterna är väl inget problem men var observant på det egna beteendet. Ett bättre alternativ till avstressning är fysisk träning. Skapa en mental "trigger" (svårt att översätta) men ta för vana att gå upp i mental beredskap då du tar på dig uniformen samt plockar fram vapen. På samma sätt gå ned i mental beredskap då du tar av uniform ställer in vapen. Det är inte ju inte bra att gå med högsta mental beredskap jämt. På missioner kan "triggern" kan vara att gå upp i beredskap när man rullar ut från campen. Och som sagt vissa saker sitter kvar länge, vi är nog många som tänker en millisekund innan vi lämnar vägbanan och går ut i gräset för att kissa när vi stanna på någon väg här hemma.
 9. markberg22

  Patrullerande militärer i samhället

  Med tanke skillnaden i Kosovo / Sverige så är det enligt mig ok att svensk trupp utför vissa polisiära uppgifter i Kosovo. Men bara för att det är ok där så skall militär inte göra dessa uppgifter i Sverige. Observera att det jag diskuterar är om vi skall ha patrullerande militär i samhället enligt tråd topicen, inte om försvaret skall bistå polisen med hjälp med avspärrning och sanering vid tex ett terrordåd, det ser jag inget som helst problem med.
 10. markberg22

  Patrullerande militärer i samhället

  Att låta militär ta hand om normala polisiära uppgifter ( gäller Sverige i dagsläget ) är ungefär lika klokt som att låta polisen sköta krigandet. Att jämföra situationen i dagens Sverige med tex Kosovo, Afghanistan osv låter sig naturligtvis inte göras. Det finns en anledning till att dessa länder är "tvångsförvaltade". Polisbristen i Sverige kan bara lösas på ett bra sätt nämligen med fler riktiga poliser. Och dessa poliser skall ha bra incitament för att jobba ute på fältet, inte hamna bakom ett skrivbord.
 11. markberg22

  Klädesplagg att ha under skottsäker väst?

  Jag har haft kollegor som prövat tröjan du refererar till. Den var väl sådär. Tyvärr så släpper ju skyddsvästen inte ut fukt, så det spelar nog ingen roll vilket material man har under västen. Själv har jag alltid bomulls t-shirt på sommaren och m90 skjorta på vintern, funktionsmaterial undviker jag pga av att det så snabbt blir dålig lukt efter några tvättar. Att inte ha på sig västen så tight är det enda som hjälper lite när det gäller fukt/svett.
 12. markberg22

  Fria kriget-skogskojor

  En äkta kopia på en av norska motståndsrörelsens stugor. Orginalet blev förstört i strid efter att en tysk patrull hittat stugan men är nu rekonstruerad på sin tidigare plats. Som infälld bild brittiskt förstaförband som fanns i stugan med diverse annan orginalutrustning. Jag och en kompis övernattade i stugan och det var en upplevelse, historiens vingslag kändes tydligt.
 13. markberg22

  Känga till polisen

  Själv tycker jag den civila varianten av "sjöstridskänga 90" eller vad den nu heter är bra för ordningspolisär verksamhet i (mestadels) stadsmiljö. Den är väldigt allround samt har dragkedja och ligger någonstans mellan "mys gympakängor typ mangnum" och "stora tunga gå i fjällen kängor". De går att springa i samt är tillräckligt vattentäta. De har också tramp och tå skydd utan att bli för tunga. Vi kan få ut den i Stockholm så ni kanske har prövat den redan.
 14. markberg22

  Försvarsspray

  Pepparspray faller under vapenlagen. Licens ges inte till "Svennson". Detta gäller även tårgas.
 15. markberg22

  vandra med vänner

  underbar läsning, som sagt man känner igen sig. Tänker på den där gången för länge sedan då jag o polaren skulle göra en övernattning i eget vindskydd, mitt i vintern och blötsnö. Efter ett par timmar i den blöta skogen gick vi hem och drack kaffe o konjak i stugvärmen istället. Nu vill vi veta upplösningen!!
×