Jump to content

SERG. B

Nivå 6
 • Content count

  672
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 Neutral

About SERG. B

 • Rank
  Sergeant
 • Birthday 06/22/1982

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Profile Information

 • Kön
  Man
 • Placering
  Stockholm

Previous Fields

 • Grundutbildad inom
  Amfibie
 • Utlandstjänst
  Nej
 • Beredskapsförband / Registerförband
  Nej, tillhör inte något sådant
 • Detaljer Grundutbildning
  C Skyttegrupp, AMFSKYTTE, AMF1 01-02
 • Placering/Tjänst
  Hemvärnet
 • Övrig militär verksamhet
  STRONG RESOLVE 02

Recent Profile Visitors

246 profile views
 1. SERG. B

  Nordic Common Uniform System - NCUS

  Minst sagt! Vad är fördelarna med en gemensam upphandling? Styckespriset borde väl knappast kunna bli lägre. FMV borde redan ha tillräckligt stora volymer! Lättare att få ut ny mtrl då flera länder vill köpa in samma sak?
 2. SERG. B

  Ny hjälm till försvarsmakten

  Helt stört att det är så tyst! Det är en hjälm som ska upphandlas! Då FM inte brukar kräva att personlig mtrl skall fungera tillsammans med annan personlig mtrl så kan den utdragna tiden för denna upphandling knappast skyllas på att man inte vet vad för hörselskydd man ska ha i framtiden. För det förutsätter jag att man skiter i.
 3. Om du tillhör ett förband i Stockholmsregionen så är nog risken rätt stor att du hamnar i ett främre läge oavsett vilket förband du tillhör.
 4. Vilken tur att HV mest stått skyddsvakt vid något oviktigt mobförråd under Aurora, annars hade dom kanske behövt riktiga fordon att åka i. ; )
 5. Dessutom, för att få in en grupp med packning, vapen, am och annan material så räcker inte en PB8, ja det är knappt att en BV räcker. Vi får hoppas att våra bandvagnar kan rulla ett par tusen mil till utan att gå sönder. För en värdig ersättare ligger nog långt bort, även om den inte är splitterskyddad.
 6. Fast nu pratade jag om vad HV har för uppgifter på pappret och vad för material som behövs för att mäkta med dom uppgifterna. Försvarsmakten har som uppgift att försvara Sverige, ska vi strunta i det med tanke på materialbrist, numerär på soldater mm? Det tror jag inte du menar. Det är klart att jag ser bristerna och det är klart att det känns menlöst ibland att driva på utvecklingen av mitt förband, både som gruppchef och instruktör. Men vad är alternativet? Jag är av den åsikten att när det väl gäller så kommer vi ta till alla medel för att möta en fiende och då tvivlar jag på att det är våra kunskaper som skyddsvakter som kommer vara avgörande i en krigssituation. Dessutom kommer det vara HV som kan mobilisera på timmar mot våra reguljära förband som kommer ta längre tid på sig. Jag är mycket väl medveten om våra begränsningar samtidigt som jag ser att vi på de senaste 4 åren avsevärt ökat våra förmågor så det går att bli bättre med rätt insatser.
 7. Vad menar du med drömmar? 1. Enligt KFSen är eldöverfall en del av HV-insats uppgifter. 2. RU anger vapensystem som syftar till att slå en mekaniserad fiende. 3. Min utb grupp övar Sthlms samtliga 4 bataljoner i fördröjningsstrid mot en luftlandsatt mekaniserad fiende sedan dom senaste 4 åren. Förklara gärna vad är det som är så verklighetsfrånvänt med denna uppgift? När the shit hits the fan så kommer vi inte stå och vakta skyddsobjekt.
 8. Om man ser till det vi övar (eldöverfall, eldöverfall, eldöverfall) och vad som kommer bli HVs uppgift när ryssen väl står på gränsen dvs vara först på plats. Så tror jag på ett snabbt, rörligt förband med förmåga att utföra eldöverfall mot en mekaniserad fiende. Vi kommer aldrig vara överlägsna i antal eller material men skulle kunna reta ryssen ordentligt genom att hela tiden finnas där ute beredda att slå till mot deras front. Till det ser jag gärna en ny AK, hjälm och kroppsskydd. Men desto mer, minor och ammunition. Våra bandvagnar sjunger snart på sista versen så det är klart att det skulle uppskattas om dessa byttes ut men som andra säger, det är inte prio att dom är splitterskyddade även om det i vissa fall skulle kännas bra. Då ser jag hellre att ett nytt fordon är lite större så att man får med sig en hel grupp med utrustning, vapen och ammunition. Skulle vi ha RU med oss så skulle det kräva ett extra släpp idag.
 9. SERG. B

  Ny hjälm till försvarsmakten

  Fortfarande inget nytt under solen?
 10. Alla behövs! Och man kan utbilda sig inom HV på olika sätt. min reflektion var mer att jag tycker det är konstigt att GMU soldater inte har mer kunskaper inom strid och vapensystem när de kommer ut på sina förband. Vi hade en soldat som aldrig sätt en handgranat än mindre ett p-skott innan. Startsträckan blir lite längre bara.
 11. bra tips från er båda! Får se var det slutar.
 12. Jag ställer mig lite frågandes till de som gjort GMU med inriktning mot HV. Det är klart att dom inte kan mäta sig mot någon som en gång gjort 15 månaders värnplikt men jag saknar mycket av de grundläggande soldatfärdigheterna. Mycket borde ju kunna skalas av då de inte ska bli några kasernjägare utan soldater som ska kunna skjuta AK, P-skott, KSP 58, GRG mm.
 13. Tänkte tillverka skyltar med plutons och gruppnamn (Altså typ AQ och EA) att sätta fram och baktill på våra bandvagnar. Är det någon som vet formatet på de skylthållare som FM använder sig av. Någon som har gjort liknande och har tips på hur/vilket material man bör göra skyltarna i? /SERG B
 14. Jag tror att 8 dagar (som gäller insats) är väldigt maxat för många. Mitt kompani anordnar egna övningar utöver det och jag deltar som chef i nästan allt men märker att det är svårt att få ut folk. Om det var så att HV bestod av nymuckade soldater som har allt färskt i minnet så hade man nog kunnat klara sig på 8 dagar, för att hålla minnet färskt. Men när det för det mesta är minst 10 år sedan personen gjorde lumpen (och då ofta som något helt annat än skyttesoldat) så räcker i min mening 8 dagar inte.
 15. Vad är det för något som många ser att HV är då men som vi egentligen inte är?
×