SERG. B

Nivå 6
 • Content count

  663
 • Joined

 • Last visited

About SERG. B

 • Rank
  Sergeant
 • Birthday 06/22/1982

Contact Methods

 • Website URL
  http://
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Kön
  Man
 • Placering
  Stockholm

Previous Fields

 • Grundutbildad inom
  Amfibie
 • Utlandstjänst
  Nej
 • Beredskapsförband / Registerförband
  Nej, tillhör inte något sådant
 • Detaljer Grundutbildning
  C Skyttegrupp, AMFSKYTTE, AMF1 01-02
 • Placering/Tjänst
  Hemvärnet
 • Övrig militär verksamhet
  STRONG RESOLVE 02
 1. Alla behövs! Och man kan utbilda sig inom HV på olika sätt. min reflektion var mer att jag tycker det är konstigt att GMU soldater inte har mer kunskaper inom strid och vapensystem när de kommer ut på sina förband. Vi hade en soldat som aldrig sätt en handgranat än mindre ett p-skott innan. Startsträckan blir lite längre bara.
 2. bra tips från er båda! Får se var det slutar.
 3. Jag ställer mig lite frågandes till de som gjort GMU med inriktning mot HV. Det är klart att dom inte kan mäta sig mot någon som en gång gjort 15 månaders värnplikt men jag saknar mycket av de grundläggande soldatfärdigheterna. Mycket borde ju kunna skalas av då de inte ska bli några kasernjägare utan soldater som ska kunna skjuta AK, P-skott, KSP 58, GRG mm.
 4. Tänkte tillverka skyltar med plutons och gruppnamn (Altså typ AQ och EA) att sätta fram och baktill på våra bandvagnar. Är det någon som vet formatet på de skylthållare som FM använder sig av. Någon som har gjort liknande och har tips på hur/vilket material man bör göra skyltarna i? /SERG B
 5. Jag tror att 8 dagar (som gäller insats) är väldigt maxat för många. Mitt kompani anordnar egna övningar utöver det och jag deltar som chef i nästan allt men märker att det är svårt att få ut folk. Om det var så att HV bestod av nymuckade soldater som har allt färskt i minnet så hade man nog kunnat klara sig på 8 dagar, för att hålla minnet färskt. Men när det för det mesta är minst 10 år sedan personen gjorde lumpen (och då ofta som något helt annat än skyttesoldat) så räcker i min mening 8 dagar inte.
 6. Vad är det för något som många ser att HV är då men som vi egentligen inte är?
 7. Nej, HV ska inte tilldelas splitterskyddade vagnar och tyngre vapen. (även om det fått mig att känna mig tryggare vid fordonsmarsch) Vi har, likt många sagt knappt möjlighet att hantera dagens material. Då finns det andra saker jag hellre önskar mig. Mitt problem är att jag tycker att HVs roll är otydlig. Är det bevakning vi ska kunna hantera eller är det något mer? Det känns mer som att problem med bemanning i övriga FM påverkar behovet av vad HV ska kunna. Dom förväntningarna är dock inte så realistiska, trots att det finns mycket kompetenta soldater/förband inom HV idag. Jag har som gruppchef i ett IK dom senaste 5 åren övat försvars/fördröjningsstrid. Legat i sst och utfört eldöverfall mot en mekaniserad fiende med GRG och p-skott. Jag har fått informationen att det är detta vi kan komma att ställas emot om det blir ofred. Det är länge sen vi övade bevakning.
 8. Jag är gruppchef i HV och försöker leta utbildning för stridssjukvårdaren i min grupp. Vad för utbildningar kan/ska han gå? Var hittar jag detta? Finns inget hos min utbildningsgrupp på Livgardet i alla fall!
 9. Anledningen till mitt inlägg bottnar lite i att jag saknar en diskussion kring hur man kan/bör kommunicera inom ett HV-kompani år 2016. Man tog väl steget mot email någon gång på 90-talet men det känns som att det bör finnas bättre alternativ idag och där jag tycker att Hemvärnet bör vara mer drivande. Min erfarenhet från det civila livet och där vi diskuterar samma saker, kommunikationsmedel, gemensamma arbetsytor etc är att det kan förbättra samarbetet avsevärt. Bara att mitt bolag gick från mail till Slack (som facebook/twitter för företag) ökade den interna kommunikationen avsevärt. För vissa kanske man vill minska andelen mail/meddelanden men vårt problem var det motsatta och att det var mycket av en envägskommunikation från chefer. Vi har samma problem i mitt HV-komp att mycket av kommunikationen kommer uppifrån och att soldaterna inte är lika involverade. Det finns så klart information som lämpar sig för mail men det är svårt att komma ifrån problemet med folk som har 1000 olästa mail i sin mailkorg och att man måste ligga på dem att läsa så fort man skickar ut något. Mot allt detta så finns det informationssäkerhet att ta hänsyn till. Hur kan jag dela med mig av våra inövade standardförfaranden, senaste reglementet i markstrid, övnings-pm mm? Är mail mer lämpat en dropbox eller ska jag dela med mig i fysiskt format under övningar. Jag ser alla dessa frågor men jag ser inga svar på hur man löser detta i praktiken.
 10. Hur kommunicerar ni inom era HV-kompanier, plutoner och grupper? Jag ser ett stort behov av att effektivt och säkert sätt kunna kommunicera mellan soldater, chefer, instruktörer m.m. både mer formell men även informell kommunikation. Just nu använder vi vanlig email men det är inte särskillt effektivt. Det blir mest envägskommunikation och det är inte säkert att alla läser mailen då folk har väldigt fulla mailboxar eller folk missar det senaste mailet i en mailkedja t.ex. Inom jobbet använder vi Slack, som en chat där man har olika kanaler för olika ändamål. Det inbjuder till mer kommunikation. Dessutom kommer det små notiser på mobilen som folk är mer benägna att läsa en ett gammalt långt mail. Sen finns det behov att kunna lagra färsk dokumentation i form av scheman, reglementen etc. som alla kan komma åt. Vad är era erfarenheter, lösningar? Man vill ju att det ska vara både säkert men smidigt!
 11. Kan konfirmera att dessa hjälmdok är det vi inom HV nu också får ut. Hade en ny soldat som nyligen fått ut detta. och ja det ser förbannat löjligt ut!
 12. Du nämnde i något tidigare inlägg att du visste en butik som sålde Snigels "platta" som du har på bröstet. Var må detta vara, jag har sökt men inget funnit.
 13. Ja det är väl ingen som har missat nyheten om fartyget som fraktar sprängmedel mm och där det råden allmän missär ombord. Min fråga till övriga SoldF:are, är det någon som har insikt i hur ett civilt fartyg med sådan undermålig arbetsmiljö och sjömän som förmodligen inte är det bäst lämpade kan få tillstånd (om det ni ens behövs ett sådant?) för att hämta och frakta raketer från england och därefter hämta sprängmedel i Sverige för transport till Makedonien. Det borde föreligga en ordentlig säkerhetsrisk kopplat till detta fartyg. Borde vara IS eller andra terroristers största dröm att lägga beslag på ett sådant fartyg. Sen verkar man media bli förvånade över mängden sprängmedel som detta fartyg hämtar och vilken säkerhetsrisk det föreligger mot Varberg. Vet dock inte om jag blir förvånad längre av vad som försiggår i detta land, där all typ av säkerhetstänkande verkar ha försvunnit. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22160991.ab
 14. Läser denna sorgliga artikel http://www.dn.se/nyheter/sverige/roster-hojs-for-att-aktivera-nedlagd-polisreserv/ ochförfasas över följande stycke: "Flera beredskapspoliser är upprörda över att deras förstärkningsvapen, två tusen nya automatkarbiner, vid nedläggningen förstördes så att de inte skulle gå att använda igen." Om detta är sant så är det ju kapitalförstöring av stor magnitud. Inget vi i FM är särskilt ovana vid. Hade inte Polisen själva behövt dessa förstärkningsvapen? Ja allt förutom att förstöra dom måste ha kunnat vara ett alternativ!
 15. Dom tar alltså med sig både AK4B och PSG menar du?