Jump to content

Hemming

Nivå 9
 • Content count

  11
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About Hemming

 • Rank
  Menig

Profile Information

 • Kön
  Man
 • Placering
  LedR

Previous Fields

 • Grundutbildad inom
  Signal/Televapen
 • Utlandstjänst
  Nej
 • Detaljer Grundutbildning
  Genomför GU (befattningsutbildning)
 • Placering/Tjänst
  Stab/Underrättelse
 • Övrig militär verksamhet
  Aktiv i SVK

Recent Profile Visitors

260 profile views
 1. Hemming

  Var kan man köpa försvarets T-shirt/strumpor?

  Eftersom FM gått från att ha överskott på typ allt till att ha underskott på typ allt så är ju tillgången på militärt överskott avsevärt mindre än för något decennium sedan. En bra start är väl att botanisera bland utbudet på de diverse seriösa och obskyra sidor som på nätet säljer militärt materiel. Att hitta en motsvarande grön t-shirt borde inte vara särskilt svårt, desto svårare blir det om du insisterar på att ha just svenska försvarets. (som för övrigt endast benämns "T-shirt grön") På Tradera krängs det allehanda militärt materiel och där kan lite allt möjligt upp så det kan vara värt att kasta ett öga där. Ett par stålgrå kan väl bli ännu svårare, jag har iaf aldrig sett sådana till försäljning.
 2. Om man nu skulle komma att utöka antalet förband och då återuppväcka gamla förband är väl jag också inne på spåret att försöka täcka in fler geografiska delar av Sverige. Vidare bör man ju ur min synvinkel eftersträva att utöka själva ryggraden, själva frontförbanden. För att täcka in mellersta Sverige som idag helt saknar stående förband vore det ju lämpligt att i första hand återupprätta I 5 alternativt I 21. Likaså bör ju F 4 i sådant fall återkomma för att täcka in den delen av landet. Det kan ju också vara intressant att utöka Flygvapnets styrkor i östra Svealand genom att ta tillbaka F 16 vilket skulle underlättas av att Ärna alltjämt är militär flygbas. Att göra om 18 SG till P 18 vore i ett sådant här scenario självklart. Artilleriet och Luftvärnet bör ju också utökas, förslagsvis genom att man återtar A 3 (alt. A 1) och Lv 5 för den geografiska spridningen. Vill man sedan öka på ytterligare ligger ju P 10 nära till hands med sitt strategiska läge nära ett troligt område för fientlig landsättning. Likaså kan man ju utöka AJB till regementes storlek igen och därmed återfå K 4. Man bör ju då också överväga att ta tillbaka Ing 3 och S 3 i den reducerade form de existerade i 2000-2005. För Luftvärnets del hade ju inte ett nytt Lv 2 skadat med tanke på det strategiska läget och det verkar ju i nuläget inte helt omöjligt att det sker i någon form.
 3. Hemming

  Roliga citat och uttryck från befälen

  Vad hände med den här tråden? Den är ju uppenbart underhållande (trots något ojämn kvalité). Gör ett försök att återuppväcka den genom några händelser och citat från mina år i Sjövärnskåren (kanske inte jätteroligt men ett försök i.a.f.) Plats: Älvsnabben Situation: Slutövning med grundkursens 44 elever, undertecknad skall fylla på sin t-spritsflaska och behöver med tanke på den avsevärda storleksskillnaden mellan flaskans och dunkens respektive hål en tratt för att kunna ombesörja själva överföringen. Tratten som normalt skall ligga jämte dunken står, trots omfattande eftersökningsarbete, ej att finna. GK-elev Hemming: Fänrik! Vet fänriken var tratten är någonstans? Fk L: Vadå, du har ju 44 trattar att välja mellan, är det något problem? GK-elev Hemming: Nu menade jag inte sådana trattar, fänrik, utan tratten till t-spritsdunken. Fk L: Jaha, jag trodde du menade dina kamrater. Nej, jag vet inte var den är någonstans. Följden blev att GK-eleven utrustades med ett styck papper varmed en improviserad tratt kunde tillverkas. Övriga citat: "Annars märker vi ju vem hakspettarna anfaller i eftermiddag." - Kn H, angående vem den upphittade fältmössan tillhör och som ingen vill kännas vid. "Det är ju lätt att det slinker med saker, det här är ju exempelvis min båtmössa från GK." - Fk L, pekar på in båtmössa, under avslutande persedelmönstring i GK. Under en kort rast passade några elever på att ställa några frågor till en fänrik, någon som kanske inte var riktigt påläst, alternativt uttryckte sig klumpigt, orsakade följande meningsutbyte: Elev: Har du varit i krig? Fk C: Ja, jag har haft sambo. Skolchefen under mitt första år i SVK hade två standardfraser som han upprepade i samtliga anföranden (utan undantag): "Vinna är inte allt - det är det enda" samt "Latmasken är människans värsta fiende". Kanske inte roligt men möjligen intressant/tänkvärt.
 4. Hemming

  BRAK - Buk Rygg Axlar Knän

  Nehe, då prövar vi denna länk istället då: Träningsdagbok FM FysS https://h24-files.s3.amazonaws.com/162609/541064-pyFuj.pdf
 5. Hemming

  BRAK - Buk Rygg Axlar Knän

  Jag hittade följande digitala version av "Träningsdagbok FM FysS" utgiven av Försvarsmaktens idrotts- och friskvårdsenhet vid MHS K (f.ö. skolan där BRAK:s upphovsman, den rikligt medaljerade, salige kaptenen Allan Mann, arbetade i många år). På sidan 7-8 står lite kort om BRAK samt lämpliga övningar (i första hand ganska vanliga standardövningar). Träningsdagbok FM FysS.pdf
 6. Nu har jag ju inte gjort GU-F själv men har kommit i beröring med den utbildningsvägen genom mitt engagemang inom frivilligverksamheten i övrigt. Så med viss risk för att fara med osanning: Du behöver som bekant inte göra någon antagningsprövning eller liknande utan det som gäller är väl helt enkelt "god hälsa, psykisk balans och en god fysik", d.v.s. att du rent praktiskt klarar av befattningen. Om du ser bra med glasögon och i övrigt är fullt frisk skulle jag säga att det inte finns några som helst hinder för att göra en GU-F. Hursomhelst tycker jag att du ska försöka, du kommer ju definitivt inte att bli något om du inte ens prövar. Skulle du väldigt gärna göra en fullständig GU och inte bara GU-F tycker jag dock också att du ska höra av dig direkt till Försvarsmaktens rekryteringslinje och reda ut hur bra du faktiskt behöver se okorrigerat så att du inte gör några falska antaganden.
 7. Nu vet jag ju inte hur det var i fornstora dar men när jag mönstrade i höstas upplevde jag ändå att det var hyfsat mycket folk i rörelse men det kanske varierar från dag till dag. Min upplevelse är dock att det generellt var väldigt mycket väntan mellan de olika testerna. Jag upplevde det som svårt att veta hur man låg till på cykeltestet, han som ledde sade visserligen till på typ varannan nivå men man har ju ingen aning om hur långt som är kvar till nästa. Jag slutade exempelvis typ 2 sekunder från en 7:a, nu spelade det ingen roll för den befattning jag ville ha men i alla fall. Beträffande styrketestet beror det nog också lite på sjuksköterskan, egentligen får man ju bara dra två gånger men eftersom jag var ganska nära det jag ville ha så lät min mig dra en extra gång så jag fick det resultat jag ville ha.
 8. Hemming

  Nya frågor om Sjövärnskåren

  Brukar olika organisationer på samma ort sammarbeta?
 9. Hemming

  Nya frågor om Sjövärnskåren

  En fråga som jag nu kom och tänka på: Jag har funderat på att vid sidan av SVK också gå med i ULv till hösten men kan man vara med i två organisationer samtidigt eller går inte det/blir det för krångligt? Till SVK:are har jag också en fråga om hemortsutbildningen: Hur går den till? Jag hoppas ni ursäktar min frågvishet.
 10. Hemming

  Nya frågor om Sjövärnskåren

  Tack så mycket för svaren! Nu har jag lite bättre koll på den fronten. En annan fråga: Vad kan man förvänta sig i allmänhet av SVK? Vi har fått ut en standarddagordning (eller vad man ska kalla den) men vad brukar man göra för olika övningar m.m. på dagarna?
 11. Hemming

  Nya frågor om Sjövärnskåren

  Jag har blivit antagen till sommarskolan Märsgarn 2 i sommar men jag hade lite funderingar. Såg att det redan fanns en tidigare tråd men den är ju några år gammal så jag vet inte om det fortfarande gäller. I informationsbrevet står det att man uppmuntras bygga upp en "grundkondition" vad menas med det? Är det något som förändrats i övrigt sedan den förra tråden eller är allt sig likt? Antagningsprocessen verkar dock ha ändrats för någon intervju har jag inte hört något om.
×