Jump to content

REALIN

Nivå 7
 • Content count

  867
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

REALIN last won the day on October 2

REALIN had the most liked content!

Community Reputation

26 Excellent

About REALIN

 • Rank
  1:e Sergeant

Profile Information

 • Kön
  Man
 • Placering
  Stockholm

Previous Fields

 • Grundutbildad inom
  Foreign Service
 • Utlandstjänst
  Nej, men vill/tänker söka
 • Beredskapsförband / Registerförband
  Nej, tillhör inte något sådant
 • Detaljer Grundutbildning
  Värnplikt, sambandsgruppchef, 2016, Nylands brigad
 • Placering/Tjänst
  Båt-/Fartygsbesättning
 • Övrig militär verksamhet
  Började som hemvärnsungdom.
 1. Kpist 16A = MP7A1 och 16B = MP7A2

  Så vad heter HK 416 samt SOG's nya vapen då? Knappast hemligt med deras FBEN.
 2. Kpist 16A = MP7A1 och 16B = MP7A2

  Ja, fast ovanligare att vapnet också får ett namn som tex. kpist 16A/B.
 3. Bra med förbättrad och tydligare ledning på Gotland. Nu behöver inte Amf 1 och P 4 ansvara för delar av Gotlandsförbanden. Lite signalvärde också.
 4. Skalplagg 08...för/ nackdelar???

  Korrekt. Men om man har den på sig och hamnar i strid så kommer ju ingen kasta av sig jackan innan man besvarar elden. Men jackan kan tex. användas vid marsch, patrullering, post, förläggningsarbete, stående i taklucka på fordon mm. Bra vid blåst och/eller regn.
 5. Hemvärnets Personbil 8 (PB 8)

  PB 8 passar väldigt bra för Hv och det ska bli roligt att se när de nya varianterna kommer. På sikt tycker jag nog att bevkomp också borde få fordonen. Utbildningstiden och underhåll jmf. de väldigt gamla terrängbilarna är litet så borde nog funka på bevkomp.
 6. Alltså FMV har ju nyligen testat krsk 90 och kommit fram till att skyddet håller lika bra mot splitter som när det anskaffades. Leverantörens garanti har gått ut ja men gör inte skyddet sämre för det. Skyddet används av rekryter, en del officerare, GSS/K, GSS/T, pliktpersonal. Varför är just Hv för bra för krsk 90? Vet att det finns en del föredömen där ute i Hv som använder beordradmtrl. Vet också att det finns en de kompani/Batchefer i Hv som fått för sig att just dom inte ska använda krsk 90. Sen är ju alltid situationsanpassat.
 7. Det tog sin tid men kom tillslut. Hvsoldatens mtrl börjar verkligen bli bra.
 8. Det var Rekryteringsmyndigheten, inte Försvarsmakten. FM skulle i år utbilda 3500 men TRM kunde inte testa så många så blir typ max 3000 st. Riktigt kasst av TRM.
 9. 4000 värnpliktiga är ju siffran som FM egentligen behövde utbilda varje år sen värnplikten försvann för att hålla IO 14 igång. Skillnaden nu är att det blir plikt så vi säkerställer intaget och ökar sen kommande åren för att även personalreserven ska upprätthållas. Med större intag underlättas även rekrytering för officerare och vi får bättre yrkessoldater. Värnplikt från nästa år och framåt kommer bli riktigt bra.
 10. Ubåtsjakt och ubåtsskydd

  Tror inte det finns någon öppen info om det men tippar på nya granater i den modell som senast användes. Men det blir nog mer än spaningsbåtarna som får detta.
 11. Det sista du skriver stämmer nog. Om basering så har den nog bara varit där tillfälligt senaste åren och inte haft permanent basering.
 12. Ubåtsjakt och ubåtsskydd

  Antiubåtsgranater är på väg tillbaka. Exakt hur många och vilka fartyg som får systemet återstår att se.
 13. Det finns väl ingen bevbåt baserad i Fårösund?
 14. Krook har helt rätt. Det är krigsförbanden som är det viktiga, inte utbildningsförband. Men det finns några lågt hängande frukter trots allt. Kom ihåg att försvarsbeslut 2020 gäller från 2021 och framåt. Tar lång tid att rusta. F 16 kommer nog upprättas och åtminstone få en stridsflygdivision. Mest för att signalera upprustning och stärka försvaret av Stockholm. Det viktigaste är dock att satsa på nuvarnade 6 st stridsflygdsdivisioner, utöka antalet flygbasförband och dess uthållighet. Östersund kanske återuppstår som flygbas med egen infrastruktur i det nya flygbassystemet då den ligger bra till geografiskt i ett bakre läge och ökar närvaron i den gamla garnisionsstaden. Marinen stärker upp med fler och bättre stridsfartyg på baserna Berga och Karlskrona. Närvaron i Göteborg och på Gotland stärks med stridsfartyg. Amf 1 stärker verksamheten både i Stockholm och Göteborg. Ytterliggare en amfibiebataljon till. Möjligtvis återuppstår Amf 4 genom att ta Amf 1's delar i Göteborg och bygga vidare på det. Amf 1 lägger fler övnigar på Gotland och använder nyförvärvade basen i Fårösund. Marinens egna underhållsorganisation stärks. P 18 upprättas och blir Gotlandsregemente med huvudansvar för flera olika förmågor som artilleri och luftvärn. Dock pansarförband i grunden. Hög prioritet. K 4 blir eget regemente och producerar ytterliggare jägarbataljoner. Ett utbildningsförband i Sollefteå för att stärka närvaron i Västernorrland. Fokus på typ luftvärn eller underhåll samt regionalt ansvar för utbildning av lokalförsvarsförband. Antingen i de gamla I 21-lokalarna eller om det anses mer värt bygga nytt på skjutfältet som finns kvar. I övrigt förstärks alla förband med mer heltidspersonal. Underskatta inte regionalpolitiken och folkförankringen av att sprida förbanden. Synpunkter? Det stora problemet med det är att då minskar man förmågan på våra nuvarnade krigsförband ifall de halveras och flyttas runt och ska utbilda nya krigsförband. Vi ska vara väldigt försiktiga med att sänka stridsvärdet på de få krigsförband vi har nu för tiden.
 15. Alla som genomför GMU kastar skarp handgranat. Ja. Från och med 2018 genomförs den med plikt. De som efter grundutbildningen inte skriver kontrakt med Hv eller fortsätter på annat sätt inom firman, krigsplaceras i personalreserven.
×