Jump to content

nissehult

Nivå 9
  • Posts

    15
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by nissehult

  1. US Air Force/Nellis AFB uppmärksammar att Gripen deltar i Red Flag. Notera att varken Nederländerna, Singapore eller Förenade Arabemiraten som också deltar i samma övning nämns med egen artikel. Tillfällighet? http://www.nellis.af.mil/photos/slideshow.asp?id={2E775121-F782-4217-9430-828B317D48D4}
  2. Under dagen? Tja, du har förhoppningar ser jag Dom står och tittar på snöfallet i Bangor f.n. Nu är dom framme iallafall! http://blogg.forsvarsmakten.se/flygvapenbloggen/2013/01/18/172-stridsflygdivisionen-landar-pa-nellis-afb/
  3. Ofta när man ser amerikanska piloter på väg till flygning i jaktflygplan så bär dem allt som oftast på en väska med handbagage. Min fråga är: vad har dom i handbagaget förutom hjälmen. Ser ut att vara ganska fullt. Svenska jaktpiloter har väl aldrig handbagage med sig? Illustration:
  4. En enkel betraktelse så här på lördagskvällen är att VTOL-versionen är ganska fantastisk egentligen, men att basera en AirForce och Navy-version på den kanske inte var ett supersmart drag. Det var säkert krångligt med Harriern en gång i tiden också...
  5. Visst kan man det, men då hamnar ju tyngdpunkten längre fram vilket ger högre luftmotstånd i överljud. Det är inte helt trivialt att ge sig på en befintlig konstruktion och göra ändringar. På trafikflygplan brukar man vid förlängning av flygkroppen sätta in en distansbit framför vingen och en bakom, men även om tyngdpunkten då hamnar rätt så leder det till problem som att de längre versionerna oftare får skador från tailstrikes. Nu är jag ingen ingenjör.. Därtill kan jag inte de exakta viktspecarna för följande objekt, men pilot inkl utrustning, raketstol, instrument & reglage osv borde väga en hel del.. Hur stor bränsletank kan man rimligtvis klämma in i det utrymmet? 70cm extra längd på flygkroppen. Anta att tanken har volymen 300 liter. Vikten på fotogen är ca 0.8kg/liter. Vilket i runda slängar innebär 240kg bränsle. Känns inte helt orimligt att en raketstol, pilot osv väger mer än så.. Um. Varför skulle du bara klämma in en 300-literstank? Om vi skulle göra det snabba antagandet att vi förlängde kroppen med 70 cm. Och om vi sedan vidare skulle göra antagandet att vi klämde in en helt cylindrisk tank med en diameter på en meter, vilket borde vara lätt gjort. Det skulle isåfall ge oss en tank på ungefär 550 liter. Tror man kan få in mer soppa... Det finns ett litet problem med bränsle och det är att det försvinner under flygningen genom en mystisk apparat kallad motor. Av den anledningen vill man på både militära och civila flygplan hålla bränslet så tyngdpunktsneutralt som möjligt. En bränsletank långt fram ger ett stort momentbidrag (massa*längd) och därför är det inte bara att fylla en baksits med motsvarande massa av pilot eftersom tanken när den är tom då behöver kompenseras av en motsvarande tom tank långt bak med motsvarande momentbidrag.
  6. Intressant artikel i dagens svd: svd
  7. Yupp, det skall bli mycket intressant att se hur man hanterar den heta potatisen, politikerna har ju som bekant antytt en viss motvilja mot att förlänga ytterligare. Om en förfrågan kommer från NATO har man då politisk kraft att ändra sig? Om man har det, skall man återigen in och pilla i detaljer som förra gången? Och hur går det för Flygmaskinsvapnet om det blir att förlänga ytterligare? Se tidigare artiklar hos SvD som jag länkat till, har FV nog med personal i de olika kategorierna för att kunna fortsätta? Frågorna är många och som vanligt lär de besvaras i sista sekunden. //I Nu har ju Juholt andra saker att ägna sig åt än att oroa sig för drogade barnsoldater, så en förlängning kanske inte är helt omöjlig...
  8. Enligt www.mil.se så är det JP-5 som finns på Sicilien och orsakar problemet, Gripen är ju inte ett hangarfartygsbaserat flygplan. Vad det är för tillsats som krävs framgår inte.
  9. Står på flygvapenbloggen att första kvinnliga svenska (det är ju sydafrikanska som var allra först) piloten har flygit JAS39 nu. Gammal Viggenpilot står det också, men hon måste väl haft 5 års flyguppehåll sedan 37 slutade flyga. Kommer hon verkligen bli "ordinare" pilot eller är detta bara något man gör för att få lite fin jämställdhetsreklam?
  10. Hur är det med Hercules och Korpen man skickade, har man samma bränsleproblem med dessa? Korpen är väl en Gulfstream så den borde väl vara anpassad för civilt bränsle primärt? Det verkar som man åtminstone fått några Gripar och Herculesen i luften nu enligt TT men det är tyst om vad som händer med Korpen?
  11. Konspiratiskt lagd som man är så undrar man ju inte om det inte föreligger så att Amerikanska intressen bidrar till denna bränslebrist, basen är tillhör ju US Navy och kan man tanka F-18 med närapå identiska motorer (F404/F414) där så borde man väl kunna tanka Gripen där. Och USA skiter väl fullständigt i om Sverige bidrar med 8 plan eller inte, om man istället kan skada Gripens rykte. Något skumt är det iallafall, för har man har flugit till Red Flag två gånger och Indien så har man ju uppenbarligen tankat både här och där utan problem. För hur var det med Norgeaffären och det som kom fram på Wikileaks förra hösten... Enligt den här länken: sigonella airport data så finns följande bränsletyper där (längst ner på sidan): Fuel - 100LL, J5, J8 Vet någon om detta funkar till Gripen?
  12. Nu har jag hittat utgiftsposten: http://www.saabgroup.com/About-Saab/Newsroom/Press-releases--News/Saab-receives-system-maintenance-order-for-Gripen/ 200 mille precis...
  13. Jag undrar vad man tänker kostar 200 Msek extra? Kostnaden är ju i princip densamma oavsett om piloterna och flygplanen är på Sicilien eller Ronneby, det är väl frågan om i försvaret redan anställd personal. Lite extra bränsle och traktamenten kan väl inte gå 200 mille? Och några bomber ska man ju inte släppa... Så vad är det som kostar egentligen?
  14. Det som Gripen föll på var enligt Norrmännen att den inte hade STEALTH, men eftersom detta uppenbarligen var ett sådant viktigt krav kan man ju undra varför de begärde offerter från eurofighter, rafaele och gripen öht.
×
×
  • Create New...