Jump to content

Försvarsmakten: Tungt saneringsjobb för soldater från hemvärnet i Blekinge


Recommended Posts

Ett spadtag och en spann i taget. Arbetet är tungt för soldaterna från 36:e hemvärnsbataljonen i Blekinge, som har deltagit i oljesaneringsinsatsen efter fartygsgrundstötningen i Pukaviksbukten.

När ordern kom fylldes anmälningslistan i rask takt. En av de soldater som deltar i saneringsinsatsen är Joel Persson från Karlshamn. Staden kan faktiskt skönjas i diset från platsen där han nu, iförd skyddsdräkt och andningsmask, kämpar med att få upp stora oljeklumpar ur Östersjön. 
– Det är riktigt slitigt och tungt. Men jag tänker att barnfamiljer ska kunna bada här till sommaren igen. Då blir det faktiskt lättare, säger han. Denna lördagsmorgon har cirka 15 av 36:e hemvärnsbataljonens soldater tagit sig hit till Tocken, en liten udde som sticker ut havet från Listerlandet.

Lätta vågskvalp slår in mot stranden, vars kant är fylld med tång och kletig olja som har läckt från haveristen, ut i bukten. En längre sträcka längs Blekingekusten har drabbats av oljeutsläppet efter grundstötningen för drygt en vecka sedan. Kustbevakningen begärde stöd från Hemvärnet genom LSO – lagen om skydd mot olyckor – för att kunna sanera de drabbade områdena. 

Joachim Fryklund är annars kompanichef i hemvärnet och agerar dessa dagar militär insatschef på platsen. – Moralen hos soldaterna är hög, även om det så klart är ett tungt arbete. Det handlar om handkraft här, det finns inga maskiner till hjälp. Men alla är peppade och vill ge samhället stöd när något sådant här händer. Det handlar ju om att rädda vår miljö, säger han. 

Enligt Fryklund är soldaterna i den utsända styrkan till stor del hemmahörande i det område som har drabbats. Man gör alltså en insats på hemmaplan.

– Kanske är det därför som så många har ställt upp så snabbt. Men man kan också säga att havet, det är allas hemmaplan. Oljan samlas upp med spadar, räfsor och grepar och läggs sedan i spannar, försedda med plastsäckar. Säckarna läggs på en uppsamlingsplats och ska sedan bäras inåt land, där transporter väntar.

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...