Jump to content

Irans största örlogsfartyg sjönk efter brand


Perman

Recommended Posts

Militärfartyg från Iran började brinna och sjönk

(svt.se)

 

IRIS Kharg

(en.wikipedia.org)

 

Branden bröt ut under natten till onsdagen på fartyget som legat i Omanbukten. Fartyget sjönk sedan nära den iranska hamnstaden Bandar-e Jask, rapporterar halvstatliga nyhetsbyråer i Iran, enligt AP. Bilder som cirkulerar på sociala medier visar besättningsmän med flytvästar som lämnar fartyget. Ingen var kvar ombord när det sjönk. Statliga medier i Iran refererar till skeppet som ett övningsfartyg, enligt AP.

 

Fartyget byggdes i Storbritannien 1977 och har ingått i den iranska flottan sedan 1984. Brittiska regeringen förhindrade överlämnandet av fartyget i flera år. Hon liknar de brittiska tankfartygen av Ol-klassen, men har även ammunition och förnödenheter ombord.

 

Förlusten av IRIS Kharg markerar den senaste marina katastrofen för Iran. Under en iransk marinövning 2020 slog en robot ut ett marinfartyg nära hamnen i Jask, vilket dödade 19 sjömän och sårade 15. 2018 sjönk en iransk fregatt i Kaspiska havet. Svårt att sia om orsaken till förlisningen denna gång, men det kan vara fråga om en olycka.

 

Iran’s largest navy ship catches fire, sinks in Gulf of Oman

(apnews.com)

 

Quote

Satellite photos from Planet Labs Inc. analyzed by The Associated Press showed the Kharg off to the west of Jask on Tuesday. Satellites from the U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration that track fires from space detected a blaze at the site of the Jask that started just before the time of the fire reported by Fars.

 

spacer.png

 

UPDATE:

 

spacer.png

(foto: marineschepen.nl)

 

Iran’s biggest navy ship sinks after fire in Gulf of Oman - media

(reuters.com)

 

/Per

 

 

Edited by Perman
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Iranierna tycks ha satsat en del på expeditionär förmåga för flottan. Som nu då fick ett litet avbräck. Jag måste erkänna att jag inte riktigt förstår varför, givet att de har gott om lokala spänningar att hantera. Många av dem skapade av dem själva.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Gammal hederlig "Kanonbåtsdiplomati" ska nog inte underskattas. "Visa flagg och vilja" (fast inte alltid _egentlig_ förmåga?) gäller nog fortfarande. Framförallt för "aspirerande stormakter" (typ). Hur är det med östra Medelhavet? Har iranska flottan visat sig där? Och då få koll/ visa flaggan för de stormaktsmariner som befinner sig där för insatser mot i första hand Syrien/ grupper i Syrien. Eller vågar man inte för Israel? Och det blir FÖR bökigt att åka rund Godahoppsudden om man inte vill/ vågar/ får använda Suezkanalen? Fast agerar man på det sättet behövs understödsfartyg som detta. Som man då inte längre har......

 

/ L G

Link to comment
Share on other sites

Det finns fler stödfartyg i den Islamiska Republikens flotta. Av någon anledning. Men jag tror inte heller Gibraltar är så lockande om man har kanonbåtat för mycket i Syrien. Vill man bara visa upp sig så går det kanske bra, men då misstänker jag att det går lika bra med Teams eller Zoom. Särskilt om ens fartyg verkar mer skräckinjagande i låg upplösning på Internet än i verkligheten. 

Link to comment
Share on other sites

Man får inte heller glömma att förutom den iranska marinen så finns även det iranska revolutionsgardets marin. Även om den senare bara har en personalstyrka på drygt 20.000 man (varav 5.000 marines) så kan den ändå spela en icke oväsentlig roll i maktbalansen i Persiska Viken och Oman bukten. Detta bl a eftersom den är specialiserad på assymetriska hit-and-run taktiker. Revolutionsgardet är inte heller direkt underställt den iranska regeringens eller marinens kontroll utan opererar ganska oberoende (men för iranska intressen naturligtvis).

 

List of equipment of the Navy of the Islamic Revolutionary Guard Corps

(en.wikipedia.org)

 

Iranska marinen har fortfarande minst sju större tankers och stödfartyg, däribland IRINS Makran på 110.000 ton som används som "Forward Base ship". Hon tros f ö nu vara på väg till Venezuela med en däckslast av bl a sju robotbestyckade attackbåtar. 

 

UPDATED: Iranian Warship Thought to be Headed to Venezuela Left Port with 7 High-Speed Missile Boats Aboard

(news.usni.org)

 

/Per

Edited by Perman
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Quote

Oil-slicked waters spread out from the partially sunk Iranian navy vessel Kharg in the Gulf of Oman off the coast of Jask, Iran, in this Thursday, June 3, 2021, satellite photo from Planet Labs Inc. Satellite photographs taken Thursday show the burned hulk that remains of Iran's biggest warship after it caught fire and sank in the Gulf of Oman. (Planet Labs Inc. via AP)

 

Satellite photos show hulk of what was biggest Iran warship (observera att det är två satellitfoton i artikeln)

(yahoo.com)

 

Det verkar råda delade meningar om IRIS Kharg var det största fartyget i den iranska marinen. Ska man räkna med det gigantiska flytande basfartyget IRINS Makran så var Kharg det näst största. Makran verkar för övrigt som sagt nu vara på väg över Atlanten till Venezuela i sällskap med en fregatt. Hon ska ha en däckslast av bl a sju attackbåtar:

 

Iranian warships appear to begin first Atlantic crossing as U.S. warns against weapons transfers

(yahoo.com)

 

UPDATE:

 

Enligt obekräftade uppgifter på sociala medier så ska IRINS Makran nu ha omdirigerats för att delta i en övning med den ryska flottan.

IRIS Kharg ska ha haft 400 kadetter ombord när branden började. Branden är den fjärde allvarliga olyckan i den iranska marinen de senaste tre åren.

 

Loss of Iranian Navy Ship Mutes Tehran’s Global Ambitions, 3rd Warship Lost Since 2018

(news.usni.org)

 

/Per

 

 

Edited by Perman
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...