Jump to content

FM Malibloggen: Samverkan och samarbete


Recommended Posts

Samverkan och samarbete med andra nationer är en naturlig del för soldater och officerare under alla internationella insatser men kanske än mer under en FN-insats. Oavsett vilken befattning du har, på stab eller i kompaniet, så kommer den att innebära kontakt med andra nationer.

Den dagliga kontakten återfinns i allt. Från det enkla i en hälsningsfras såsom ”god morgon” när vi möter den lokala städpersonalen, i operationsplaneringen vid de multikulturella staberna, till den samverkan som sker mellan länderna när vi patrullerar tillsammans eller sida vid sida. Samarbetet är alltid närvarande och bidrar till minnesvärda upplevelser och en stimulerande arbetsmiljö. De olika, och för den delen lika synsätt, erfarenheter och kulturella aspekter som genomsyrar våra olika nationerna gör ibland att processer kanske inte fortlöper som vi är vana vid. Det som är detaljer i periferin för den ene är ramverket för en annan. Det innebär att det ställs höga krav på att alltid ha ett öppet sinne och ett lösningsorienterat förhållningssätt till de uppgifter vi är här för att lösa. Arbetet är på många sätt spännande och ger förutsättningar för såväl personlig som professionell utveckling.

http://blogg.forsvarsmakten.se/malibloggen/files/2021/03/bild-till-blogg1-570x484.jpg

FN-insatsen består av både militära och civila delar har till uppdrag att stötta de Maliska myndigheterna i implementeringen av ett fredsavtal som skrivits under av flertalet våldsbejakande grupper som finns i landet. Men processen tar tid. Vårt svenska bidrag ingår bland annat i det som kallas för Mobile Task Force (MTF). Det är en resurs som är tänkt att användas i särskilt utsatta områden där säkerhetsläget inte medger implementering av fredsavtalet. Ett koncept där vi tillsammans med tyskar, britter och jordanier utgör kärnan. Förutsättningen att den här delen av insatsen skall få önskad effekt är att det finns en förståelse för varandras styrkor och begränsningar, flexibilitet i uppgiftens lösande och förtroende för varandra. Det ställer höga krav på soldater och officerare från alla länder från planering till erfarenhetshantering.

När vi inte arbetar inom MTF-konceptet så får vi våra uppdrag från Tactical Control vilka leder FN:s arbete i den sektor av landet som vi bor i, Sector East. Med tillgängliga resurser stöttar vi sektorn med det dagliga arbetet att stärka säkerhetsläget i vårt närområde. Arbetet fokuseras kring patrullering och innebär mycket samverkan. Planering och koordinering sker med förbanden inom MTF-konceptet men även med andra sidoförband såsom Bangladesh, Niger och Egypten med flera. Syftet med patrulleringen kan variera mellan att visa närvaro och samtala med lokalbefolkningen, till att nattetid spana eller infinna oss i områden som är särskilt utsatta. Även om vardagen och uppgifterna skiljer sig åt mellan de olika operationerna så finns det konstanter: Vi alltid är ödmjuka inför uppgiften. Vi förlitar oss på våra styrkor. Vi gör arbetet tillsammans med andra.

Det är utvecklande för såväl individen som organisationen att tillsammans med andra nationer lära, dra erfarenheter, att hitta pragmatiska lösningar och fortsätta framåt. Vi får perspektiv på vad som egentligen är problem och inte, vad som är väsentliga skillnader och vad som är gemensamma nämnare. Oavsett bakgrund och nationell tillhörighet så är samarbetet är en förutsättning för att lyckas. Vi alla är här av en och samma anledning,  med ett och samma mål: Att göra vardagen säkrare för lokalbefolkningen i Mali.

 

 

Läsa hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...