Jump to content

Försvarsmakten: Förberedelser i Boden


Recommended Posts

Övningen Vintersol ökar steg för steg i intensitet. Förband har setts på vägarna när de marschat i nordlig riktning för att ta del i en mycket viktig verksamhet. Vintersol är nämligen förberedelser för den övning som ska genomföras under mars månad i Norge, Cold Response 2014. Därför deltar nu Totalförsvarets skyddscentrum i denna övning som på onsdagens eftermiddag handlade om att hitta skarpa strålkällor.

Gruppen som övade var den tunga rekognoseringsgruppen från första CBRN-kompaniet i Umeå. Uppgiften bestod i att söka och finna strålande material. Den typen av material kan vara "småkrångligt" att hitta igen eftersom det kan vara svårt eller omöjligt att förstå av påträffat materials utseende om en sak strålar eller inte. Det betyder många saker som måste göras rätt redan från början när gruppen anländer till den misstänkta platsen som ska genomsökas. Många utmaningar som hanterades av en mycket proffsig grupp.

 

 

Många frågor

Vilka områden är strålningsfria? Var kan strålande material placeras? Hur ska man kunna separera strålande källor för att definitivt reda ut hur många källor som finns på platsen? Dessa och ett antal andra frågor klaras ut när gruppen anlänt till platsen för uppdraget.

 

 

Noggrannhet i allt

Efter mätning för att fastställa en utgångsplats för arbetet genomsöktes området. Som alltid sker noggrann protokollsföring och när alla åtgärder under övningen var vidtagna så tillkommer ett antal moment före den obligatoriska utvärderingen. Som exempel på en sådan detalj kan nämnas att till och skyddshandskarna tas av på ett speciellt sätt efter en uppgift av detta slaget. Noggrannhet i allt!

 

Läs mer...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...