Jump to content

Försvarsmakten: Värderingen förbereds


Recommended Posts

Från den 1 januari 2015 ska Nordic Battlegroup (NBG) kunna göra en insats för EU. Fram till dess tränar förbanden och under hösten kommer alla 2400 deltagare från stridsgruppens sju olika länder att öva tillsammans i Sverige. Parallellt förbereds också valideringen av förbandet.

I dagarna samlas evalueringsteamet som innehåller ett antal nationaliteter och representation från olika delar i Försvarsmakten. Från Nato, hittar vi överstelöjtnanten Edin Fako från Bosnien, baserad i Nederländerna, tillsammans med majoren Tomas Bergman.

OCC läser man på deras beteckning, vilket betyder Operational Concept Capability Evaluation. Innebörden är att de företräder uppdragsgivaren, är utbildade i och använder ett gemensamt bedömningsverktyg som utgår från Nato för att mäta ett förbands beredskap och förmågor. Man kan läsa mer om det på Nato:s hemsida.

Med en välfylld presentation berättar Jonas Nilsson, som är chef för 71:a motoriserade skyttebataljonen, hur enheterna ser ut. Detta under det inledande mötet med evalueringsteamet, som skall bekräfta att bataljonen uppfyller kraven för att delta i NBG.

- Jag är förhoppningsfull inför året med all träning som bär mot NBG, och den värdering som kommer att göras senare i höst. EU ger oss ett förtroende och uppdragsgivaren måste veta vad de får i form av förband och i vad vi klarar av, betonar Jonas. En viss stolthet för âPågarna och tösernaâ i bataljonen är på sin plats och de är medvetna om vad vi tränar mot, säger han. Vi kommer att vara väl sammansvetsade när det väl är dags, och det kommer med all säkerhet evalueringen att visa, avslutar Jonas Nilsson.

 

Läs mer...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...