Jump to content

Srebrenica - Staden som offrades


Recommended Posts

Mycket skåpmat för oss som var där men det är onekligen skönt att media - äntligen - börjar ge en mer detaljerad bild av tragedin.

 

För er som till äventyrs missade dokumentären finns den på SVT play. Rekommenderas!

Läs mer på Dokument Utifråns hemsida.

 

Nästa veckas program verkar också intressant...

 

/Pontus

Link to comment
Share on other sites

Jag kommer ihåg när jag var nere med BA02 att vi nattetid såg ljusen från helikoptrar som genomförde ngn form av luftbro öster om Tuzla. BH-commmand skickade ut ett holländskt team som skulle verifiera att det handlade om ngn form av brott mot flygförbudszonen. Dessa herrar trodde inte på oss och var lite småsura när jag väckte dem mitt i natten... de piggnade till snabbt när de såg de många farkosterna som under någon timmas tid rörde sig i en strid ström fram och åter över himlen. Flera op:en rapporterade in samma fenomen och Srebrenica låg i den riktinging som helikoptrarna strävade mot. Jag vill minnas att det blev en kort notis om det hela på CNN den veckan efter Holländarnas besök, vilket vår grupp tyckte var kul eftersom det var när vi, FD/TL, bemannade T18 som Holländarna verifierad farkosterna för BH-Command. Jag och min postkamrat startade den natten en kedja av information som gick från vårt OP till CNN m h a dessa "trötta" holländare. Och i kväll pratades det om den trafiken i denna intressanta dokumentär... åter igen fick jag en verifiering av att det vi såg inte var en "synvilla" som många först trodde.

Link to comment
Share on other sites

Märkligt, men jag kände en grym lättnad av att ha sett dokumentären. Har alltid tyckt att bilden av Bosnienkrigen (hela exjugoslavien egentligen) varit grymt enkelspårig samt att domstolen i Haag verkar vara en enda partisk "segrarinstitution". Efter att ha läst Diana Johnstones "Dårarnas korståg" för ett antal år sedan blev man ju inte precis mindre upprörd.

 

Men nu, äntligen, fick vi i svensk statstelevision en något mer nyanserad bild av historien. Tillräckligt många år har väl passerat.

 

Ska som sagt bli riktigt intressant att se nästa dokument utifrån. Även det fenomenet har jag läst om i någon bok, kommer dock inte ihåg vilken. Kanske samma som ovan.

Link to comment
Share on other sites

Guest Triggerpuller

Vilken soppa. Men knappast något nytt för dom av oss som inte stått med huvudet nere i sanden.

 

EU och USA:s skapande av banditstaten Kosovo är ännu ett exempel på hur aningslöst västvärlden agerat på Balkan.

Link to comment
Share on other sites

... Men knappast något nytt för dom av oss som inte stått med huvudet nere i sanden

Håller med. Det som är nytt är väl kanske att media också fått upp huvudet lite ur sanden...

 

Det finns visserligen somt i dokumentären jag anser tveksamt men de har fått flest detaljer rätt av de dokumentärer jag sett hittills.

Om huvudbudskapet är sant eller ej låter jag vara osagt...

Link to comment
Share on other sites

Guest Triggerpuller

Visst är faktafelet om Mladics förbandsstorlek uppseendeväckande men därutöver bör man komma ihåg att Jasenko är bosniak och talar i egen sak. Han höjer Haag-tribunalen till skyarna men man bör också där beakta att tribunalen är en politisk apparat vars opartiskhet i alla fall jag betvivlar.

 

Serberna har varit syndabockar i 20 år and counting. Bosnierna och deras internationella jihadistgängs framfart mörkas, i varje fall i svenska medier.

Link to comment
Share on other sites

Det förekom en del faktafel i dokumentären, vilket Jasenko Selimovic beskriver. Den om Mladics truppstorlek är rätt absurd.

 

Sant, men säger man inte i dokumentären att det var ca 400 plus 'frivilliga'? Då stämmer det kanske, men helt ärligt är det förstås inte. Och sådant kan man inte kosta på sig om man skall utmana den officiella historieskrivningen.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...
 • 2 weeks later...
 • 4 months later...

SVT-Dokumentären blev fälld i Granskningnämnden för opartiskthet: http://www.radioochtv.se/Documents/Beslut/n%C3%A4mndens%20beslut/2012/11-02634%20Beslut%20i%20granskningsn%C3%A4mnden.pdf

 

Programmet "Medierna" i SR P1 som tecknade en kritisk bild av dokumentären, fälldes också för opartiskhet, men så att säga åt andra hållet:

http://www.radioochtv.se/Documents/Beslut/n%C3%A4mndens%20beslut/2012/11-03658%20Beslut%20i%20granskningsn%C3%A4mnden.pdf

 

Så SVT är partisk åt ena hållet och SR är partisk åt andra hållet - statsmedia i genomsnitt är alltså opartiska...? ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Similar Content

  • By mordor
   Gick på tv igår kväll, men går nu att se på svtplay.
   Handlar om den svenska FN-insatsen i Kongo på 60-talet
    
   Intressant att höra från dem som var med hur dom upplevde det, och hur dåligt behandlade dom blev när dom kom hem igen
    
   http://www.svtplay.se/video/2420808/kongoveteranerna
  • By martinator
   https://www.svtplay.se/video/25664992/framlingslegionen
    
   Dokumentären är från 1990 och kanske har den figurerat här förut. I så fall har man åter en chans att se den. Ligger uppe i ett år. 
  • Guest nästan_fskj
   By Guest nästan_fskj
   Våren 09 var jag på fallskärmsjägarskolan extramönstring för oss 90or. Tog mig igenom alla tester men räckte tyvärr inte till i konkurrensen. Vi hade en dokumentärfilmare med oss genom det mesta som sedan skulle följa kullen genom hela utbildningen.
   Vill minnas att han var frilansare och skulle sälja dokumentären till Svt eller dyl. men kan ha fel. Ska inte ha något att göra med Strix klipp på youtube, de är från kullen innan. Någon som vet vad som blev av detta?
    
   Tack på förhand!
  • By canis
   Om någon på forumet har TV-filmen Warriors som gick för något år sen (eminent film i två delar om brittiska FN-soldater i Bosnien) skulle det minst sagt vara uppskattat med ett PM till mig.
    
   Samma sak vad gäller filmen Tango Lima - mellan krig och fred. Jag vet att en "konvertering" diskuteras i SOLDINT-forumet, status på den?
    
   Tack för mig.
  • By 3924
   OBS!
   Rekomenderas
    
   Källa:svt.se 
   Sändes i går (22/5) 22:00.
   Finns tillgänglig ,på svtplay, t.o.m. tis 21 jun.
×
×
 • Create New...