Jump to content

Snyggve

Soldater
  • Posts

    8
  • Joined

  • Last visited

Contact Methods

  • Website URL
    http://

Previous Fields

  • Detaljer Grundutbildning
    FJS 90/91
  • Övrig militär verksamhet
    JK01, BA02 mm....

Snyggve's Achievements

Nyinryckt

Nyinryckt (2/18)

0

Reputation

  1. Det beror på hur träffarna registeras. Den statistiken skall tas med en nypa salt. Varierar väldigt emellan krigsförande enheter
  2. Tydligen kan man få medalj för antal lästa böcker. Se bara bilen längst ned på maj C johansson..... http://www.smb.nu/hallstavik.asp Svenska militärer har komplex gentemot sina utlänska kollegor då de inte kan få riktiga medaljer från krigshärdar runt om i världen. Steppa runt med Nijmegen-medalj är ju bara pinsamt. Då kan man lika gärna tillåta att medalj för tjejmilen odyl får bäras. Meniga/befäl som med jämna mellanrum visar sin duglighet i fält belönas ej, medan konstnärer o artister mm ofta får mottaga medalj ur konungens hand.
  3. Ofta får nog poliserna i Norge lita på turen. Jag menar att vid många trängda situationer har en beväpnad gärningsmannen övertag och då får den enskilde polismannen i Norge hoppas på att han inte blir angripen av psykfallet. Vad gäller de tillfällen i Sverige där man vet vad som väntar tex vid gripande av farlig person i bostad brukar Piket utnyttjas. Rattara: "Brist på tid kan ALDRIG motivera en genväg genom beslutsprocessen" Fattar inte vad du menar. Polisen arbetsuppgifter innebär ofta att brist på tid står i relation till rädda liv, gripa farlig person.etc. Det är därför det i Rättegångsbalken finns massor av specialregler för den enskilde polismannen att fatta eget beslut om husrannsakan, beslag och gripande.
  4. Det blir intressant hur polisorganisationen klarar av toppmötet i Sthlm jan -04. Mellan 3500-4000 poliser krävs har jag hört. Det betyder samtliga poliser i Sthlm(även krim,godsgruppen mm). Då om nån gång skulle väl SBP kunna lösa vissa uppgifter. Om tex Bush kommer måste Uppsalavägen till Arlanda spärras i bägge riktningar vilket SS brukar kräva vid konvojkörning. En ganska personalkrävande uppgift.
  5. Nubörjar den ursprungliga tråden urarta, men diskussioen är intressant.. "Kriminologen Mikael Rying har konstaterat att en stor mycket mängd polisanmälda mord i själva verket är rena felkodningar, alltså en annan typ av brott - kan vara snatteri eller trafikbrott - som registrerats som mord." Mycket intressant-vart skriver han detta ? Vill gärna ta del av den utredningen. Felkodningar förekommer vad jag vet uteslutande vid tex stöld, där polismannen har ett 30 olika stölder att välja på tex stöld i kontor, husvagn, butik, kiosk, läkarmottagning, källare, hus, lager mm mm. Även misshandel kan tex felkodas-mot man/kvinna, bekant/obekant, ålder osv. men mord som snatteri ? Trafikbrott görs huvudsakligen i andra system. Ok, om det stämmer kan förklaringen vara att när tex 4 skäligen misstänkta läggs in registreras 4 mord i stället för ett?!? Håller med dig att lagföring stämmer på BRÅ. Men om deras statistik på över 200 döda per år eg ligger runt 100 så är det en hygglig felprocent..... Men tanke på vilken uppmärksamhet deras rapporter får i massmedia vid 5 % förändringar blir jag orolig. Tomas Qvicks exempel: Morden var redan kända och anmälda. Det enda som gjordes var att i vissa fall föra in honom som skäligen misstänkt. Dvs ingen ökning av antalet anmälda mord. Naturligtvis anmäls brotten vid anmälningsupptagningen. Några större förändringar från år till år lär inte finnas. Vad gäller Socialstyrelsens statistik kan jag inte uttala mig. Kan det inte i huvudet. Vad jag menade med dubbla befolkningen-dubbelt döda var att vad Knutsson syfte med jämförelsen är att visa att/om kriminaliten är likartad. Det är mycket möjligt att det stämmer. Knutssons "utredning" om så är fallet är dock inte direkt ett utomordentligt exempel på vetenskapligt arbete. Han konstaterar alldeles för snabbt att det råder likhet. Studenter som skriver 10 poängsuppsatser fixar ofta bättre rapporter. Om man har titeln Professor bör kraven ställas högre. Vad gäller "experter" var det kanske att ta i, troligen är du den enda experten. Sluta se debatter som personliga kukmätartävligar och väx upp. Avslutningsvis: Nej, jag skrev inte att jag vill att de prioriterar män med vapenintresse. Jag bara konstaterade att de inte gör det. Tagga ner för fan !
  6. År 1995 anmäldes 57 147 våldsbrott, vilket motsvarar cirka 6 procent av alla anmälda brott. Av dessa brott var: 179 fullbordade mord, dråp och grov misshandel med dödlig utgång. År 2002 anmäldes 219 mord, dråp och grov misshandel med dödlig utgång. Källa BRÅ. Jag är ingen kriminolog men Knutssons siffror verkar ändå konstiga. Om han tagit fram data på samma sätt i Norge så spelar det eg ingen roll för då borde hans jmf om att dubbel befolkning, dubelt antal döda stämma. Rapporten faller inte enbart på detta utan helheten. Saken är ett jag är skeptisk överhuvud taget till en rapport som för en läsare skall framstå som objektiv. De som haft med K att göra tidigare har i många år känt till hans åsikter. Resultatet av rapporten kunde bara bli ett. Statistik kan vara vilseledande om den missbrukas. Vad gäller experter (doktorander på Universitet mm) vill jag inte namnge ngn pga PUL. Tråkigt att du blev så upprörd Rattara. Orkar inte bemöda mig mer på dig. 2Sharp: Korta avstånd och nödvärn verkar typiskt. Vapendelen är säkert urusel hos vissa i yttre tjänst. Jag tror att den mentala förberedelsen inför vissa jobb är dålig. Bara för man åkt på lägenetsbråk 300 ggr utan incident kan ju nästa gång ngn öppnar dörren stå där med hagelbrakarn. Med så stor organisation och man prioriterar ju inte svenska män med militärt/vapenintresse till PHS direkt så det klart att mångas vapenvana är dålig. Det räcker ju inte att gå o skjuta kompetensprov 1 ggr/år.
  7. Knutssons rapport är så bristfällig att någon slutsats inte kan dras. Jag är inte förvånad. Har varit på föreläsningar med honom förrut och han har alltid varit skeptisk till den sv polisens beväpning. Vad gäller vapentätheten nämner han enbart licensvapen. Inga jmf med vapen vid hot och våld, inga jmf med antal beslag av vapen. Iofs inte säkert det är någon skillnad mellan Sv o Norge. Vad gäller mord o dråp skriver Knutsson att ca 100 dödas i Sverige varje år. Djävligt konstigt att dömda för mord/dråp är runt 130/år i Sverige(BRÅ). Till det kommer ca 80 ouppklarade per år +grov miss-vållande till annans död. Osv Osv.............. för övrigt har ett antal "experter" på vetenskapliga undersökningar bara skakat på huvudet när de hört Knutsson. Självklart kan man avväpna polisen. En rapport a´la Knutsson skulle säkert visa att antalet vådaskott och obefogade skjutningar gått ned. Antalet skadade poliser kanske inte heller skulle öka nämnvärt. Kanske skulle tillomed brottsligheten minska och tryggheten för medborgarna öka. Spontant ligger Knutsson på samma nivå (alt under nivå) som skribenterna i Kåkbladet. F Göransson mfl skulle ha applåderat Knutsson om inte den förstnämne nu råkat svälja lite bly.. .
  8. Är man sft grpch i beredskapspolisen är man ej yrkespolis.
×
×
  • Create New...