Jump to content

Recommended Posts

Va en kille här som ville hoppa av.... nuförtiden är ju värnplikten i princip HELT frivillig... eller hur?

Och om jag inte minns helt fel så är det många avhopp nu... läste det på någon sida... tror det va amf1 som hadde haft många avhopp sista tiden...

Vad kan det bero på? borde ju va tvärtom... eller hur?

 

Tänkte försöka föra en normal diskussion om det (för en gångs skull, jag har sällan normala diskussar)

 

Det första jag tänkte på va film och data åldern... kan det vara så att alla data spel och filmer som kommer ut lockar till militär livet, men väl där som blir det andra bullar?

Link to comment
Share on other sites

Jag kan till fullo förstå folk som vill hoppa av lumpen. Många har ganska liten aning om vad olika tjänster innebär och hamnar totalt fel och vantrivs trots att de från början ville göra lumpen.

 

Om man inte är den typen som får ståpäls bara av att traska runt i uniform, så kan man nog ganska lätt vantrivas. Jag såg själv ganska många tjänster som jag skulle gjort mycket för att slippa.

 

Jag tror inte heller att argumentet "att göra sin plikt" biter på särskilt många idag eller kan motivera någon i tio hela månader att göra något man inte vill.

Link to comment
Share on other sites

Enligt min mening beror avhoppen på flera saker

1. Bristande pliktkänsla

- Eftersom så få gör lumpen idag har nog en del synen att det är frivilligt att göra det. Detta gör att de flesta inte upplever det som "fel" att inte göra sin värnplikt eller att avbryta den.

2. Bristande fysik

- Fysiken hos väringen har försämmrats konstant. Han blir fetare och orkar mindre. Många har aldrig sprungit en hel kilometer på raken. Dator och tv, kass mat samt föräldrar som inte bryr sig är väl boven. Eller bovarna

3. Bristand psyke

- Här ska jag ta det lite lungt. Det är INTE så att de blir dummare och dummare. Problemet är att de har växt upp utan att någonsin haft krav på sig. Inte från föräldrar och inte heller från skolan. Efter att ha varit i en mjuk och fluffig kravlös värld i 19 år kommer de till en massa folk som ställer krav på en. och inte bara en gång. VARJE övning innehåller omfattning,mål och krav. Härtill kommer alla krav som gäller vid sidan av. Mössa på utomhus, sängbäddning osv.

En del bryter bara ihop.

 

Just Amf och jägarna har haft fler och fler avhopp och där märks det mer, för så få rycker in där. Jag tror också att förståelsen för minskade krav är mkt liten där. Kraven måste vara så höga för att de skall överleva. Färre och färre klarar kraven.

Här en uppmaning att ta ert ansvar :ph34r:

Ut och spring och ät nåt vettigt

Link to comment
Share on other sites

Jag kan till fullo förstå folk som vill hoppa av lumpen. Många har ganska liten aning om vad olika tjänster innebär och hamnar totalt fel och vantrivs trots att de från början ville göra lumpen.

Jag håller med. Det är ju pliktverket som ärså dåliga på att ge info om vad tjänsten innebär. Som jag till exempel, jag ska in som Närskyddsman F21 (enligt pliktverket) men existerar den tjänsten? Nej, utan den har bytt namn och är inte alls samma utbildning, visserligen den bättre men endå!

 

I mitt fall så gick jag till pliktverket och sa att jag ville bli hundförare, så han satte mig på en tjänst där jag skulle kunna bli hundförare men sen är det kul att men ett halv år innan man rycker in så får man reda på att men inte kan bli hundförare för att man var tvungen att vara GB. . .

Link to comment
Share on other sites

Håller helt med det om att det är för kravlöst för oss ungdomar idag! Ända sedan jag var fördd har jag inte haft några som helst krav på mig ialla fall inte om man jämför med den benhårda uppfostran man hade förr! Det kan nog skälpa både mig och andra när alla dessa nya krav kommer!

 

Man kanske ska sätta lite krav på sig själv så här innan inryck ex bädda sängen på 1min....äta på 2 min osv ;) så kanske man är mer förberedd!!!!!haha nä men lite hårdare press bör man ha på sig en vad dagens ungdom har!

Link to comment
Share on other sites

Dock, ett litet påpekande

 

Jag håller med de övriga inläggen, och Wehrwolf sammanfattade det ganska bra.

 

FM har väl något mål om att 100% som rycker in skall 100% krigsplaceras, overkligt kanske, men det är väl detta som är målet. Nollvision :)

 

Jag vet ju att på jägarförbandet där jag låg inne så var det ett mål för befälen att plocka bort de som inte var tillräckligt motiverade, 25% försvann första sommaren av oss som ryckte in på GB-skolan. Flera blev förflyttade till annan tjänst, men långtifrån alla. Jag kan samtidigt se nödvändigheten att man i denna typen av förband gör så, bland annat då de binder samman de som var kvar och skapar riktigt bra team.

 

Kaptenen (som jag citerat förr) hälsade oss välkomna med:

"Ni är här för att göra er fosterlandstjänst, alla av er kommer inte klara av den här tjänsten, men det gör ingenting jag behöver bara 25 gruppbefäl och 10 E-soldater, ni är 50 man här nu, 15 skall bort innan augusti."

 

Stora avhopp, javisst, men är det verkligen mer avhopp ifrån den typen av frivilliga utbildningar idag... är inte säker på det, tror dock att medias bild har som vanligt varit väldigt "sensations" inriktad.

 

Någon som ligger in som jägare nu och kan berätta om avhopp och dylikt?

Link to comment
Share on other sites

Ligger inne på K4 nu.

Av de som ryckte in i januari (KB) så har lite mer än 25 % försvunnit.

De som ryckte in för två veckor sedan (specialisterna) så vet jag inte men trenden brukar vara att GB/Spec. har fler avhopp än KB.

 

Det är skador och/eller ej tillräcklig motivation som är största anledningarna.

 

MVJH Dragonen

Link to comment
Share on other sites

Så var det dock för oss också brist på motivation var nog lite fel uttryckt. Ryggar och knän gick sönder för flera... de som slutade på grund att de inte var motiverade var nog få till antalet. Men de fanns sådana med, jägarglamouren försvinner ju rätt snabbt när man är trött hugrig och fryser...

 

Men i alla fall så verkar antalet avhopp likadant nu som för fem år sedan... så att de skulle öka något nämnvärt på just dessa delar av försvaret tror jag inte på... Speciellt inte då våra befäl berättade att avhoppsfrekvensen varit ganska lika under många år innan också.

Edited by D-G
Link to comment
Share on other sites

I mitt fall så gick jag till pliktverket och sa att jag ville bli hundförare, så han satte mig på en tjänst där jag skulle kunna bli hundförare men sen är det kul att men ett halv år innan man rycker in så får man reda på att men inte kan bli hundförare för att man var tvungen att vara GB. . .

FYI så frågade dom oss i slutet av GB-skolan förra året på F21 om det var några som ville bli hundförare, så chansen finns fortfarande för dig.

 

I övrigt var det inte många som hoppade av på F21 02-03. Några fick avbryta sin tjänst pga allvarliga skador/sjukdomar men annars var de flesta som ryckte in kvar på regementet till muck, iaf av PB & GB. F-soldaterna har jag tyvärr ingen större koll på.

Link to comment
Share on other sites

Vi tappade en 60 % på KB skolan, hade dock ett stort överintag pga ett förbands nedläggning.

Pliktverket borde inte tala om på vilken befattning de enskilda kommer att hamna utan bara sortera ifrån KB-PB-GB-E och F. Sedan kan befälen placera efter duglighet. Då skulle det bli mindre gnäll om felplaceringar och "jag skulle ju blivit pbv-förare" när man inte ens har ett körkort efter GSU

Link to comment
Share on other sites

Frågan är om dom ens bör dela in folk i GB och E vid pliktverket. Att plocka ut de mest befälslämpliga 10 mån soldaterna borde förbanden klara av aldeles utmärkt själva. Dessutom blir det gärna fel med GB/E placeringar, tex att det finns för många GB. Råkade själv ut för det då jag ryckte in som sambandsgruppchef men hamnade på en GRK-pluton. I den situationen fanns det bara E-tjänster kvar :lol: Så kan det gå :banana

 

Sen gjorde man väl det bästa av situationen och fick ganska bra vitsord, men det kändes ruttet i början. Tror dock inte att dom släppt mig om jag bett om det, dom hade tillräckligt ont om folk som det var :baskerLG:

Edited by 1317
Link to comment
Share on other sites

Mönstringen ligger för långt ifrån inryck. Flera ändrar sina levnadsplaner och vill helt plötsligt inte göra lumpen.

Rekryteringen till FM går ut på "Coolt, hårt, för ditt forsterland etc", vilket kanske är en skev bild hur det egentligen är.

 

På vissa förband vill man ha bort soldater som inte har motivation, genom omotiverade övningar etc.

 

Placeringar ändras/tas bort och passar inte en del. FM beställer vpl från pliktverket på tok för tidigt, före man vet hur situationen verkligen kommer att se ut det aktuella utbildningsåret.

Fler borde få ett val att hoppa av innan inryck, så att man slipper fasa ur vpl som man gör på Amf, LG etc.

 

Jag har en vision att i framtiden så kommer vplutb bestå av motiverade övningar anpassade av soldaten, där drill-drill avskaffas.

Fler konstruktiva övningar borde genomföras, men hela FM är en trög organisation och kommer att fortsätta utbilda på ett ineffektivt sätt.

När polarn berättar om sin FJS-utbildning så är jag avund. Där har man kommit längst och har som krav att all utbildning skall ha ett syfte.

Tänk om all utb hade ett syfte.

Edited by Fu Bodin
Link to comment
Share on other sites

@1317

helt rätt, de borde inte göra skillnad mellan GB och E

 

@Fu Bodin

All utb har ett syfte. De flesta utb inleds med "omfattning, mål, syfte och krav"

 

Syftet kanske inte altid blir omnämnt, men det finns där.

Drill är viktigt! Repetition ar kunnskpens moder! För att lära sig en sak att bli ryggmärgsbeteende måste man repetera rörelsen/rörelserna eller dyl ca 2000 ggr och sedan uprepa det inlärda om och om igen. Vid del övningar är drill ett måste. Ex vis ladda, ptr ur, eller isär-ihop ak4/5 fingrarna skall göra det även om huvudet inte hänger med

Att övningar blir tråkiga beror på att det finns vissa saker som bara ÄR tråkiga och måste göras och på befälet som håller i övningen

Det går ju inte att anpassa övningen på soldaten, soldaten måste anpassas. Det är ju därför vi övar. Jag antar att du inte menar att man ska anpassa en övning till den enskilde individen , eller?

 

 

-edit- kom på en sak till

Edited by Wehrwolf
Link to comment
Share on other sites

E-soldat = 10 mån vpl utan grad. Till vissa befattningar (t ex Amröj) används dessa, då utb tar lång tid. Det är vanliga soldater, dock med längre tjänstgöring än den gemene

F-soldat = 7 1/2 mån vpl utan grad. Vanliga soldater

 

 

Tillräckligt luddigt?

Link to comment
Share on other sites

E-soldat = 10 mån vpl utan grad. Till vissa befattningar (t ex Amröj) används dessa, då utb tar lång tid. Det är vanliga soldater, dock med längre tjänstgöring än den gemene

F-soldat = 7 1/2 mån vpl utan grad. Vanliga soldater

 

 

Tillräckligt luddigt?

Menar du att tex k3 jägare som är E- soldat är mening fram till muck då han blir furir.

Blir han inte korpral efter 7 1/2 månad?

Link to comment
Share on other sites

  • Forumsledning
E-soldat = 10 mån vpl utan grad. Till vissa befattningar (t ex Amröj) används dessa, då utb tar lång tid. Det är vanliga soldater, dock med längre tjänstgöring än den gemene

F-soldat = 7 1/2 mån vpl utan grad. Vanliga soldater

 

 

Tillräckligt luddigt?

Menar du att tex k3 jägare som är E- soldat är mening fram till muck då han blir furir.

Blir han inte korpral efter 7 1/2 månad?

Nej, en E soldat får ingen grad alls.

Bara GB o uppåt i normala fall.

Link to comment
Share on other sites

E-soldat = 10 mån vpl utan grad. Till vissa befattningar (t ex Amröj) används dessa, då utb tar lång tid. Det är vanliga soldater, dock med längre tjänstgöring än den gemene

F-soldat = 7 1/2 mån vpl utan grad. Vanliga soldater

 

 

Tillräckligt luddigt?

Menar du att tex k3 jägare som är E- soldat är mening fram till muck då han blir furir.

Blir han inte korpral efter 7 1/2 månad?

Nej, en E soldat får ingen grad alls.

Bara GB o uppåt i normala fall.

Men tarkan på forumet han är ju k3 jägare specialist....vad får han för grad efter muck?

Link to comment
Share on other sites

På K3 är specialister E-soldater han får således ingen grad alls efter muck == menig.

 

Dom flesta specialister är E-soldater. På vissa tjänster tex MP eller sjukvårdare, samt på vissa förband tex amf så är dom GB-soldater. Varför förblir en gåta :((

Edited by 1317
Link to comment
Share on other sites

På K3 är specialister E-soldater han får således ingen grad.

 

Dom flesta specialister är E-soldater. På vissa tjänster tex MP eller sjukvårdare, samt på vissa förband tex amf så är dom GB-soldater. Varför förblir en gåta :((

Kimster i need your help

 

Du låg inne som jägar Gb blev inte du efter en tid korpral sen dagen efter muck furir?

Nu finns inte jägar Gb , nu finns det Jägar kb och rester är jägar specialister och ligger inne 10 mån, blir inte dem korpraler sedan furirer?

Link to comment
Share on other sites

På K3 är specialister E-soldater han får således ingen grad.

 

Dom flesta specialister är E-soldater. På vissa tjänster tex MP eller sjukvårdare, samt på vissa förband tex amf så är dom GB-soldater. Varför förblir en gåta :)

Kimster i need your help

 

Du låg inne som jägar Gb blev inte du efter en tid korpral sen dagen efter muck furir?

Nu finns inte jägar Gb , nu finns det Jägar kb och rester är jägar specialister och ligger inne 10 mån, blir inte dem korpraler sedan furirer?

Nope, men det utses en ställföreträdande grupp chef av dessa, han blir ju då furir... dom andra är väl meniga.... resten av sitt liv:) :((

 

EDIT: tror jag, har för mig att det är så på K4a iaf.

Edited by Wittman
Link to comment
Share on other sites

E-soldat = 10 mån vpl utan grad. Till vissa befattningar (t ex Amröj) används dessa, då utb tar lång tid. Det är vanliga soldater, dock med längre tjänstgöring än den gemene

F-soldat = 7 1/2 mån vpl utan grad. Vanliga soldater

 

 

Tillräckligt luddigt?

Tack!

 

Helt klargjort..uppskattar lättfatterliga (eller nått?) svar!! tack

Link to comment
Share on other sites

Pjäsgruperna på jgrk har gb som grpch; jägargrupperna, e-grp mfl har kb som grpch

 

Detta var iaf så på luftburen förra utbildningsåret, men de ändrar ju om hela tiden, divund vet jag inte riktigt hur de har det

Edited by Ful
Link to comment
Share on other sites

  • Forumsledning
På K3 är specialister E-soldater han får således ingen grad.

 

Dom flesta specialister är E-soldater. På vissa tjänster tex MP eller sjukvårdare, samt på vissa förband tex amf så är dom GB-soldater. Varför förblir en gåta :baskerKav:

Kimster i need your help

 

Du låg inne som jägar Gb blev inte du efter en tid korpral sen dagen efter muck furir?

Nu finns inte jägar Gb , nu finns det Jägar kb och rester är jägar specialister och ligger inne 10 mån, blir inte dem korpraler sedan furirer?

När jag rykte in vart vi en jevla massa GB. På ena skvadronen var det bara GB o KB inga E eller F. Alla var minsta specialister och var även GB, och muckades således med Furirs grad. På den andre skvadronen körde de med F-soldater också Där var alla GB/KB på chefsbeffatningar och på specialist platserna. F på resten av skytteslasket.

 

Jag tror man kom på att 7½mån är för lite tid för att utbilda en duktig soldat, så de vill helst ha 10mån på alla, och då blir det E soldater och inte GB som vi alla var på min skvadron. Cheferna vart GB/KB men resten E för att de behöver 10 mån för att lära sig allt.

Du måste gå som minst GB för att få en grad, så har jag fått lära mig.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...