Jump to content
Sign in to follow this  
crazypictures

Söker feedback ang. långfilm

Recommended Posts

Hej. Mitt namn är Victor Danell och jag jobbar som regissör och manusförfattare på produktionsbolaget Crazy Pictures.

 

Sen några år tillbaka har jag skrivit på en långfilm om en nutida attack mot Sverige, och nu är det äntligen dags för filmen att röra sig in i produktion. I vinter börjar inspelningen och sträcker sig ända till nästa sommar. Filmen tar den civila människans perspektiv och målar upp ett scenario hur vi skulle uppleva en attack mot Sverige. Hur skulle det gå till? Vad skulle vi egentligen få veta?

 

Jag söker nu en eller flera som har lust att läsa manus och ge feedback på allt som rör svensk militär och försvar. Känner du dig kvalificerad kan du höra av dig till mig här på forumet eller på victor.danell (at) crazypictures.se så berättar jag mer vad det innebär.

 

Vill du få en känsla av vad det är för film vi gör kan du kolla på denna tidiga "teaser" vi gjort för att beskriva filmens ton och känsla. Filmen är fortfarande dold för allmänheten så jag ber er att inte sprida vidare länken.

https://vimeo.com/69263496

lösen: blomstertid

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kul att höra att ni jobbar på en film, har sett en del av era tidigare produktioner. Alltid hög kvalite! Jag är nog tyvärr inte rätt person att hjälpa till men det finns mycket kunskap på forumet. Hoppas du hittar rätt person!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trailern på till "Den blomstertid" skapade ett önskan att se mer. Efter att ha sett några av era andra alster ("Negerboll", "Övertidskrig", "Generation Krig", m.fl.) på er hemsida så verkar det lovande. Det lilla som visas i trailern visar inte mycket av svensk militär och Försvarsmakten, så där finns det inte mycket att feedbacka om. Däremot ser jag stor potential att just visa känslor för hur en ev, konflikt (motsv.) upplevs, oavsett om det är ryssar, araber, aliens, zombies, virus eller översvämning som hotar. Bra jobbat!

 

Prova att studera de otaliga böcker som SMB har om Sverige under kalla kriget: hur evakuering skulle ske, beredskap och dess organisation, skyddsrum, m.m. Även om mycket är avvecklat så borde en hel del kunna tänkas vara applicerbart.

Share this post


Link to post
Share on other sites

när de gäller en storkonflikt i Europa borde Operation Garbo fortfarande fungera trotts att mycket har förändrats, borde de politiska spelet och hög militär ledning fortfarande stämma tillräckligt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej!

Jag fastnar tyvärr i teasern på 31sek. finns det något annat sätt att se denna?

Håller med övriga att operation garbo visar på det politiska spelet.

När det gäller beredskapen så är nog inte det tidigare applicerbart.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tack för den fina responsen. Kul att höra att teasern väcker intresse hos er.

 

Eftersom manuset inte belyser alla aspekter och vinklar vid en attack så är egentligen feedbacken jag söker rätt koncentrerad kring vissa specifika detaljer. I stora drag handlar det främst om landets strömförsörjning, krigsdelegationen och omvärldens reaktion på en attack mot Sverige. Vårt mål är inte att måla upp en så korrekt och redovisande bild som möjligt, utan ett trovärdigt scenario ur det perspektiv vi upplever berättelsen.

 

Alla ni som är intresserade av att läsa manus för att se ifall ni köper vår gestaltning är välkomna att höra av er till mig. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Så jävla fett med en film om en attack mot Sverige. Speciellt när det handlar om civila då det vore fett att se scener om div bergsrum och en blandning av försvaret som mobiliserar.

 

Som Rune sa så kolla på gamla manualer och instruktioner hur civila/civilförsvaret skulle agera under kris/krig. Fyll upp badkaret hemma med vatten innan man evakuerar, förbered och rusta lokala skyddsrummet för aktivt bruk osv. Nu är väl just dessa detaljer lite väl overkill för en film kanske men det är mest dessa manualer/instruktioner jag syftar till i allmänhet. :) Att höra VMA i teasern ger mig gåshud, det är en otroligt viktig del. Kanske man kan hinta om att befolkningen blir "panikslagna" när de inser att vissa bergrum/skyddsrum är mer eller mindre avvecklade pga 90-talets beslut. "helvete var är alla skyddsmasker?" "Varför finns det inga radiostationer som funkar så att vi kan kommunicera?"

 

Gällande elnätet så har du här en video från "hemliga svenska rum" när dom besöker en trafostation i ett bergrum http://www.youtube.com/watch?v=TboazGk-JmU i videon så snackar dom lite om en elstörning som skedde på 80-talet(?) som slog ut större delar av Sverige pga en trafostation dog. Nu idag så har man ju större redundans för att undvika sådana störningar. Den man var rädd för under kalla kriget var ju sabotage av infrastrukturen under början av en attack, förgifta vattnet, klippa teletrådar, sabotera just trafostationer osv. Större skyddsrum och bergrum har oftast egen strömförsörjning i form av dieselgeneratorer om elnätet skulle dö. Om man skulle försöka slå ut viktiga elförbindelser idag så är det väl stamnätet man vill ge sig på men då det hela är ett riktigt kluster så får man verkligen planera för att lyckas slå ut hela landet. Här har du en länk till våran live produktion/import/export av el: http://www.svk.se/stamnatet/kontrollrummet/

 

Jävlar vad jag går ner på detaljer men hoppas du hittar det du söker efter för att få till Sveriges första riktiga film om det som vi förberett oss på sedan kalla krigets start. :happy:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ska ni göra en film i detta ämne så är Förebudet från 80-talet obligatorisk. :) Där kan ni få mycket inspiration om hur vissa delar av förberedelserna främmande makt genomför i förväg, just innan och under väpnat angrepp och hur det påverkar befolkningen.

 

https://youtu.be/jDFBqR5cOuE

 

Annars så tycker jag teasern var riktigt bra och med tanke på kvalitén på era andra filmer så tror jag det här kommer bli väldigt bra. Planerar ni att visa filmen på bio eftersom det blir en långfilm?

Edited by REALIN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problemet i stort och smått när de gäller fiction är när de inte tänker på Antagonistens motiv till sina handlingar. Antagonisten gör X, Y och Z bara för att de passar protagonisten, eller manuset kräver det. men de finns ingen vidare tanke på vad antagonistens slutmål.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Premiär snart, 20/6!!

Håll utkik. Jag kan meddela att detta blir en jäkligt bra film. Jag har själv varit med som statist och fått en del insyn i filmmakandet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this   • Similar Content

  • By Andratenor
   Efter att ha upptäckt att både Sverige och Finland nu har gamla spetsnospiloter som högsta militärchefer, och jag jämförde deras respektive karriärer, började jag fundera på hur många generalsbefattningar som finns inom försvarsmakterna och hur olika uppdrag fördelas mellan graderna.
    
   Här är det jag lyckats hitta, men har säkert missat några för Sverige. Det som jag åtminstone reagerar på är att det i Finland finns så många flera aktiva generaler, samt att arméchefen här har en högre tjänstegrad än flyg och marin, medan försvarsgrenarna i Sverige har samma ledningsnivå. Det som också är skillnad är att det i försvarsledningen i Sverige sitter civila ämbetsmän på poster som i Finland har generallöjtnants uppdrag (som ekonomi- och personalchefer).
    
   Finland:
   President Sauli Niinistö, Överbefälhavare
    
   General Jarmo Lindberg, Försvarsmaktens kommendör
    
   Generallöjtnant Sakari Honkamaa, Försvarsmaktens personalchef
   Generallöjtnant Raimo Jyväsjärvi, Försvarsmaktens ekonomichef
   Generallöjtnant Mika Peltonen, Försvarsmaktens operationschef
   Generallöjtnant Timo Rotonen, Chef för Försvarsmaktens logistikverk
   Generallöjtnant Seppo Toivonen, Chef för Armén
   Viceamiral Juha Rannikko, Chef för Huvudstaben
    
   Generalmajor Jorma Ala-Sankila, Chef för arméstaben
   Generalmajor Kyösti Halonen, Logistikchef
   Genralmajor Kim Jäämeri, Chef för Flygvapnet
   Generalmajor Timo Pekka, Försvarsmaktens strategichef vid huvudstaben
   Konteramiral Veijo Taipalus, Rektor för Försvarshögskolan
   Konteramiral Kari Takanen, Chef för Marinen
    
   Brigadgeneral Petri Hulkko, Arméns operationschef
   Brigadgeneral Jari Kallio, Kommendör för Karelens brigad
   Brigadgeneral Ilkka Korkiamäki, Ledningssystemchef
   Brigadgeneral Kim Mattson, Kommandochef
   Brigadgeneral Markku Myllykangas, Beredskapschef
   Brigadgeneral Markku Nikkilä, Finlands Militärattaché till EU och NATO
   Brigadgeneral Harri Ohra-aho, Underrättelsechef
   Brigadgeneral Juha Pyykkönen, Ordförande för Connected Forces Initiative Task Force inom NATO
   Brigadgeneral Eero Pöytsiä, Specialuppdrag för Huvudstaben
   Brigadgeneral Jukka Sonninen, Chef för Kajanalands brigad
   Brigadgeneral Petri Tolla, Chef för flygstaben
   Brigadgeneral Pekka Toveri, Chef för Gardets Jägarregemente
   Ingenjörsbrigadgeneral, Vicechef för Försvarsmaktens logistikverk
   Medicinalbrigadgeneral, Försvarsmaktens överläkare
   Flottiljamiral Timo Junttila, Chef för Huvudstabens planeringsenhet
   Flottiljamiral Juha Vauhkonen, Chef för marinstaben
   Fältbiskop Pekka Särkio
    
    
    
   Sverige
    
   Kung Carl XVI Gustaf
   General Micael Bydén, Överbefälhavare
    
   Generallöjtnant Dennis Gyllensporre, Chef för ledningsstaben
   Generallöjtnant Anders Silwer, Produktionschef
   Generallöjtnant Göran Mårtensson, Insatschef
    
   Generalmajor Anders Brännström, Arméchef
   Generalmajor Gunnar Karlsson, Chef för MUST
   Generalmajor Mats Helgesson, Flygvapenschef
   Konteramiral Thomas Engevall, Försvarslogistikchef
   Konteramiral Anders Grenstad, Ställföreträdande insatschef
   Konteramiral Jonas Haggren, Chef för ledningsstabens inriktningsavdelning
   Konteramiral Jan Thörnqvist, Marinchef
    
   Brigadgeneral Roland Ekenberg, Rikshemvärnschef
   Brigadgeneral Lena Hallin, Ledningssystemchef
   Generalläkare Siegfried de Joussineau
  • By Ro/Lt
   Jag drar mig till minnes att jag såg en film om hemvärnsungdomar i mitten av 80-talet, förmodligen -85 eller -86. Detta ledde sedermera till att jag blev HV-ungdom själv.
   Dokumentären skulle jag tro inspelades i Stockholmsregionen och det var gott om pangpang, B-styrka och annat godis för vissa av oss tonåringar på den tiden. Vill inte minnas att den var särskilt politiskt korrekt med dagens ögonen, idag skulle man ju förfärats över barnsoldater (på gott och ont). Jag sökte på filmarkivet.se men får inga träffar på Hemvärn där alls... Någon som vet mer eller rent av var med i dokumentären?
  • By Greenment
   De flög i gryningen
   (Command decision) Amerikansk krigsfilm från 1949. Andra världskriget sett ur bombflygarnas synvinkel. I rollerna: Clark Gable, Walter Pidgeon, Van Johnson. Regi: Sam Wood.
   http://www.imdb.com/title/tt0040242/
    
   lite sent ute men något är det i alla fall..
  • By mangemetall
   är det nån som vet om vart man kan hitta inlednings bilden på repmånadsfilmen där dom reser svenska flaggan "Iwo jima" stil
   har bara hittat typ omslagsbilder med text o diverse
  • By Private Haze
   Jag läste nyligen Operation Garbo och i den så framgår det att den svenska försvarsmakten fick erbjudande om att köpa 120 stycken AH-1 Cobra till löjlift låga priser men att det hela avslogs på grund av politiska skäl, man ville inte handla med USA unt so weiter. Istället fick vi nöja oss med ca 20 stycken MB105 eller HKP9. Eftersom Garbo är en skönlitterär bok med vissa saker tagna ur verkliga händelser så funderade jag på om detta hade någon som helst verklighetsförankring?

   Jag har hittat trådar om Apache i FM men jag tycker att "muddering death" är värd sin egen tråd i detta sammanhang. Dessutom känns det på nåt sätt fel att lyfta fram en tråd som varit vilandes i mer än två år.

   Så kan forumsexpertisen delge mig något om Cobrans eventuella möjligheter till karriär inom arméflyget?

   PH
×