Jump to content

Km / dag


Vamtiin

Recommended Posts

Hej!

Jag o 4 vänner ska under höstlovet ut o vandra i 2 - 3 dagar.

Frågan jag vill ha svar på är hur långt man kan gå per dag om man startar vid 10 - 11 tiden,

stannar för lunch samt kör efter den behändiga principen 50 min marsch - 10 min vila.

Fram till kl 5 ungefär då man stannar för o käka middag o börja sätta upp tält.

 

Det är 2 tjejer som ska med planerat, den ena har nästan ingen erfarenhet av att vara ute och

vandra i terräng* så tempot lär vara "civilist tempo" :banghead:

 

*Med terräng menas väg, skogsväg, stigar och/eller skog.

Link to comment
Share on other sites

Väldigt svårt att avgöra, det är högst subjektivt.

 

Rent krasst:

Ni är fem personer med varierande marchvana. Det kommer inte att gå fort, eftersom ni måste hålla den långsammaste personens tempo.

Om man då startar vid 10, så har man då sex stycken 50-10 pass på sig, inklusive en timmes lunch. Beroende på terräng och tempo kan man ta sig 2-5 km på ett sånt pass.

Eftersom minst en av äventyrarna saknar marchvana, kommer han/hon förmodligen att dra på sig lite skavanker, såsom skavsår m.m. Det kommer att dra ner tempot ytterligare, särskilt dag två och tre.

Ovana att ta hand om sig själv och sina prylar kommer antagligen leda till att rasterna blir längre. Det sinkar också.

 

Det är såna här saker man måste ta med i beräkningarna. Jag skulle tro att ungefär 12-15 km / dag är ett bra riktmärke, men som sagt, det är subjektivt.

Link to comment
Share on other sites

Höjdskillnader och underlag kommer vara av stor betydelse för hur fort det kommer att gå. Nästa parameter är packning; ju tyngre desto långsammare.

Tipset är att starta tidigare på dagen och sluta senare. Du väljer bort 2-3 marschpass à 3-4 km med det tidsuttaget du föreslagit.

 

/K

Link to comment
Share on other sites

Börja tidigare och var beredd på att kanske göra ett längre stopp på förmiddagen och ett lunchstopp. Glöm sedan 50/10 principen, ni kommer att stanna oftare och längre. Stanna på ställen med trevliga utsikter, intressanta saker att titta på osv. Ni är ute och går för att ha trevligt.

Link to comment
Share on other sites

Både MatsLennarth Krook och Fk Satan har kommit med väldigt vettiga saker jag glömt att lägga in i beräkningarna och det tackar jag för :)

 

Har ingen direkt slutdestination att befinna oss på dag 3 men jag försöker planera det hela så gott det går, och det jag har fått hittills hjälper mig att planera lite bättre.

 

Fk Satans inlägg var väldigt givande och nu när jag läser det så verkar det mycket vettigare än 50 - 10 principen. :)

 

Bara lite info då:

 

- Det är en tjej som inte alls är van att vara ute o gå såhär i skogen med packning; dock är hon ute o joggar några kilometer ganska ofta.

Hon är dock allt utom van vid att vara ute i skog o mark och anser att vi (FM ungdomarna) är otroligt ohygieniska i fält :P

- En annan tjej har dålig kondition, men är scout och är med på 95% av lägren (även med brutet ben) så hon är van att vara ute i skog o mark.

- Tjej nummer tre är FM-ungdom och är van att både vara ute i skog o mark samt ute o marscha så hon klarar sig fint.

 

Jag är FM-ungdom (som ni ser), de båda andra killarna har varit fram till förra året så jag bedömer att vi klarar oss bra.

 

Men som sagt, jag tackar för informationen jag fått, om någon har något att komplettera med är jag glad om denne påpekar det :)

Link to comment
Share on other sites

Ett tips är att planera korta dagsetapper och att etaperna avverkas i lugnt tempo. Inte bara för att undvika krämpor osv men också för att vandringen då har större chans att bli ett trevligt minne. Då är chansen större att det blir fler vandringar och tempo, vikt, marschlängd kan ökas.

 

Med andra ord, skippa jägarpannbenssnabbmarschtendenser och gör det hela till en trevlig social upplevelse.

 

PS. Kontrollera så att du inte försöker följa kartans skidspår när det är barmark.. :)

Norska kartor har inte samma ekvidistans (heter det så? höjdkurvor) som de vanliga svenska kartorna. En höjdkurva är där 25m, inte 5m som jag var van med.. SLARV kallas sånt och är pinsamt när man har med frugan och hennes syster.. :)

Link to comment
Share on other sites

Ta med en normal årsförbrukning av compeed :)

Tipsa de ovana att ha dubbla strumpor på fötterna.

 

Vad Rickard N menar är "packetera in fötterna med compeed och tejp innan avfärd, och ha med tillräckligt många ombyten av tejp och plåster att ni kan byta 2-3 ggr/dag om det skulle behövas". Och glöm de eventuella "marschkängorna", använd sköna skor som ger bra stöd. Kängor kommer bara göra stumporna klibbiga och röda.

Link to comment
Share on other sites

Glöm sedan 50/10 principen, ni kommer att stanna oftare och längre. Stanna på ställen med trevliga utsikter, intressanta saker att titta på osv. Ni är ute och går för att ha trevligt.

Gå 5 km / rasta 10-15 minuter är en rasttakt som funkar bäst för mig. Om man har en karta över marschrutten så leta i förväg upp lämpliga rastplatser med ca 5 km mellanrum.

Link to comment
Share on other sites

Ta med en normal årsförbrukning av compeed :tveka:

Tipsa de ovana att ha dubbla strumpor på fötterna.

 

Vad Rickard N menar är "packetera in fötterna med compeed och tejp innan avfärd, och ha med tillräckligt många ombyten av tejp och plåster att ni kan byta 2-3 ggr/dag om det skulle behövas". Och glöm de eventuella "marschkängorna", använd sköna skor som ger bra stöd. Kängor kommer bara göra stumporna klibbiga och röda.

Näää, jag menar att man ska ha med sig compeed om man får skavsår. Att tejpa fötterna innan kan vara bra om man vet hur. Dubbla strumpor är bra om man får plats med det i skor/kängor. Eller det har varit bra för mig iaf, jag kan inte minnas att jag fått skavsår när jag haft dubbla sockar på mig.

Link to comment
Share on other sites

Än en gång mycket bra sagt :)

 

Ska se till o skaffa Compeed, finns att införskaffa på apoteket eller?

 

Vad är det för fel på marschkängorna? :unsure: Jag hade planerat o ha mina, dom är jättesköna för min del - har aldrig fått skavsår av dem och jag använder dem ganska ofta. Om jag har strumpor och sockor dvs. vilket jag planerat. Och jag ska givetvis tipsa dem om att ha dubbla strumpor!

 

@ Fk Satan

Det kommer vi verkligen göra! Eller, jag ska åtminsone se till att göra det :tveka:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Sådär, nu har jag fått klart planeringen med karta åtminsone.

 

Vi skall påbörja marschen i morgon, söndag 25 Okt 2008, och rutten ligger runt Erken. Så om någon bor där och ser sex personer vandra förbi är det jag i grönkläder :P

 

Första dagen ska vi bara gå 6 kilometer, men vi börjar inte förrän klockan 12 pga förseningar. Andra dagen går vi 13 kilometer, en stor del är dock på en väg. Tredje dagen avslutar vi med 12,5 km ungefär.

 

Vi blev 6 personer allt som allt, en sjunde ansluter under måndagen men lämnar oss senare på kvällen.

 

Jag lyckades även hitta en KLAS i scouternas förråd här i Lohärad :banana . Dock är den illa misshandlad... Bladet var alldeles täckt i jord (åtgärdat), bladet är svårt att böja in, prylen man skruvar på för att låsa bladet är typ fastrostad samt så är bladet rostigt... Scouter kan inte vårda materiell... :banghead:

 

Nåja, jag tackar för all hjälp jag fått :) Nu återstår att se hur vi klarar av marschen :P

Link to comment
Share on other sites

Kan väl avlägga rapport på hur det gick om någon är nyfiken på detta :)

 

Jag tog väl ledarrollen över gruppen, det gick bra så vitt jag kan tänka mig och responsen jag fått.

 

Första dagen gick vi på en väg i 1 kilometer, sen skulle vi ut i skogen. Det slutade med att vi efter 1½ timme kom tillbaka till exakt samma ställe vi lämnade vägen vid...

 

Lektion 1: Lära mig läsa karta och kompass ORDENTLIGT :rolleyes:

 

Vi fortsatte och bestämde oss för att följa Erkens strand, vi kom senare upp på ett berg (efter att vi korsat 2 breda vattenflöden via broar samt tillverkat en bro vid ett tredje vattenflöde) och hade totalt irrat bort oss - men vi visste att en liten väg skulle vara i närheten. Mörkret kom fort märkte vi, så vi tog oss ner från berget och in i skogen. Väl där bestämde vi oss för att slå upp en förläggning bland granarna.

 

Lektion 2: Använd mig av STOP mer och bättre...

 

Vi höll oss varma och sov bra (6 man i ett 3manna tält = varmt o skönt).

Vi vaknade upp på morgonen, "P" gick ut och upptäckte att vi slagit läger 20 meter från vägen vi letade efter, dock en bra bit fel.

 

Vi fortsatte vandringen ungefär 2 - 3 kilometer innan vi var tvungna att stanna o plåstra om "A":s fot.

Efter ytterligare 3 - 4 kilometer genom tät skog o mark samt uppförsbacke en stor del av vägen kom vi fram till en stor asfaltsväg vi letade efter. "A" var tvungen att avbryta här.

Vi tog oss till Estuna där "S":s mor jobbade och ändrade på packning, fyllde på vatten och så.

Sedan fortsatte vi till Svanberga och slog läger skogen där.

"E" åkte hem då han skulle bort tidigt på morgonen idag, "P" avbröt på natten då han mådde dåligt.

 

Kvarvarande: Jag, "I" samt "S". Vi bestämde oss för att åka hem på förmiddagen idag då det inte är speciellt roligt att fortsätta själva.

 

Vi kom så långt vi planerat på en dag på tre dagar, men vi gick ungefär 15 - 17 kilometer allt som allt ändå.

 

Men det viktiga var ju ändå att vi skulle ha roligt, och det hade vi allihopa :eeh:

 

EDIT: Märker nu att tråden lämnat topic en hel del :unsure:

Link to comment
Share on other sites

Rolig utflykt ;)

jag och 3 kompisar var också ute nu i början av lovet, vi tänkte att vi skulle gå ung. 2.5 mil första dagen, jag och ''o'' var taggade medan de andra efter 1.5 mil ungefär tyckte att det var dags att stanna, men jag och ''o'' som var lite mer målmedvetna tog över deras packning också och vi hann fram innan det blev mörkt. Väl framme var det bara att börja bygga ett vindskydd och samla ved till en brasa. Det var mest jag och ''o'' som kämpade på, de andra var rätt slitna vid det laget, det var vi med men vi hade inte så mycket val än att bara hämta ved och göra mat.

När det var helt mörkt ute tyckte vi att det är nog dags att gå och lägga sig så man orkar upp nästa dag, vi trodde klockan var närmare 11, i verkligheten var klockan inte mycket över 6. Så vi fördrev tiden med att sitta och snacka lite tills klockan verkligen var 11 och somnade sen.

Nästa morgon var alla lite bättre, men vi märkte att vi inte hade så mycket mat kvar, då en av oss inte hade så mycket mat från början så vi andra fick ge till honom, så vi bestämde att vi var nog tvugna att gå hem. när vi gått ungefär 1.5 mil så ringde ''m'' och ''f'' ''m''s mamma som kom och hämtade dem. Bara jag och ''o'' kvar då, vi åt vår sista mat och sa att vi går resten av vägen i ett sträck utan pauser.

Det var lite längre än vi hade tänkt oss och när vi kom hem igen gick jag bara rätt in och satte mig på golvet och slängde av mig väskan.

 

Jag kom på att gå såhär långt med en 15 kilos packning när man inte är van vid att gå med packning alls är kanske inte så genomtänkt :mellow: , men kul hade vi iallafall. :rockon:

Link to comment
Share on other sites

Rolig utflykt ;)

jag och 3 kompisar var också ute nu i början av lovet, vi tänkte att vi skulle gå ung. 2.5 mil första dagen, jag och ''o'' var taggade medan de andra efter 1.5 mil ungefär tyckte att det var dags att stanna, men jag och ''o'' som var lite mer målmedvetna tog över deras packning också och vi hann fram innan det blev mörkt. Väl framme var det bara att börja bygga ett vindskydd och samla ved till en brasa. Det var mest jag och ''o'' som kämpade på, de andra var rätt slitna vid det laget, det var vi med men vi hade inte så mycket val än att bara hämta ved och göra mat.

När det var helt mörkt ute tyckte vi att det är nog dags att gå och lägga sig så man orkar upp nästa dag, vi trodde klockan var närmare 11, i verkligheten var klockan inte mycket över 6. Så vi fördrev tiden med att sitta och snacka lite tills klockan verkligen var 11 och somnade sen.

Nästa morgon var alla lite bättre, men vi märkte att vi inte hade så mycket mat kvar, då en av oss inte hade så mycket mat från början så vi andra fick ge till honom, så vi bestämde att vi var nog tvugna att gå hem. när vi gått ungefär 1.5 mil så ringde ''m'' och ''f'' ''m''s mamma som kom och hämtade dem. Bara jag och ''o'' kvar då, vi åt vår sista mat och sa att vi går resten av vägen i ett sträck utan pauser.

Det var lite längre än vi hade tänkt oss och när vi kom hem igen gick jag bara rätt in och satte mig på golvet och slängde av mig väskan.

 

Jag kom på att gå såhär långt med en 15 kilos packning när man inte är van vid att gå med packning alls är kanske inte så genomtänkt :rockon: , men kul hade vi iallafall. :rockon:

 

Härligt! Kul o se att det är fler än vi som gör sånt här xD

2.5 mil på en dag? :mellow: ni vandrade på vägen då antar jag? Var ju ett helv**e o ta sig fram längre sträckor i terrängen :banghead:

 

Angående att det var du och en till som kämpade på känner jag igen allt för väl, samma sak med mig och "E" under våran utflykt. Men det är väl alltid så antar jag.

 

Mjo, mörkret kom riktigt fort märkte man :P Men det var mysigt o sitta vid en lägereld med kompisarna under stjärnklar himmel :)

 

Njae, inte om man är ovan att gå med packning. Jag hade en 30 kg:s packning och är inte så jäkla van, det känns lite i axlarna fortfarande men annars var det inga problem.

 

Men såna här utflykter är roliga :rockon: En kompis far ska lära mig rensa fisk så kan vi fiska nästa gång vi tar oss ut på sånt här :D

Link to comment
Share on other sites

Rolig utflykt ;)

jag och 3 kompisar var också ute nu i början av lovet, vi tänkte att vi skulle gå ung. 2.5 mil första dagen, jag och ''o'' var taggade medan de andra efter 1.5 mil ungefär tyckte att det var dags att stanna, men jag och ''o'' som var lite mer målmedvetna tog över deras packning också och vi hann fram innan det blev mörkt. Väl framme var det bara att börja bygga ett vindskydd och samla ved till en brasa. Det var mest jag och ''o'' som kämpade på, de andra var rätt slitna vid det laget, det var vi med men vi hade inte så mycket val än att bara hämta ved och göra mat.

När det var helt mörkt ute tyckte vi att det är nog dags att gå och lägga sig så man orkar upp nästa dag, vi trodde klockan var närmare 11, i verkligheten var klockan inte mycket över 6. Så vi fördrev tiden med att sitta och snacka lite tills klockan verkligen var 11 och somnade sen.

Nästa morgon var alla lite bättre, men vi märkte att vi inte hade så mycket mat kvar, då en av oss inte hade så mycket mat från början så vi andra fick ge till honom, så vi bestämde att vi var nog tvugna att gå hem. när vi gått ungefär 1.5 mil så ringde ''m'' och ''f'' ''m''s mamma som kom och hämtade dem. Bara jag och ''o'' kvar då, vi åt vår sista mat och sa att vi går resten av vägen i ett sträck utan pauser.

Det var lite längre än vi hade tänkt oss och när vi kom hem igen gick jag bara rätt in och satte mig på golvet och slängde av mig väskan.

 

Jag kom på att gå såhär långt med en 15 kilos packning när man inte är van vid att gå med packning alls är kanske inte så genomtänkt :rockon: , men kul hade vi iallafall. :rockon:

 

Härligt! Kul o se att det är fler än vi som gör sånt här xD

2.5 mil på en dag? :mellow: ni vandrade på vägen då antar jag? Var ju ett helv**e o ta sig fram längre sträckor i terrängen :banghead:

 

Angående att det var du och en till som kämpade på känner jag igen allt för väl, samma sak med mig och "E" under våran utflykt. Men det är väl alltid så antar jag.

 

Mjo, mörkret kom riktigt fort märkte man :P Men det var mysigt o sitta vid en lägereld med kompisarna under stjärnklar himmel :)

 

Njae, inte om man är ovan att gå med packning. Jag hade en 30 kg:s packning och är inte så jäkla van, det känns lite i axlarna fortfarande men annars var det inga problem.

 

Men såna här utflykter är roliga :rockon: En kompis far ska lära mig rensa fisk så kan vi fiska nästa gång vi tar oss ut på sånt här :D

 

 

Haha ja vi vandrade på vägen, det var först tänkt att inte göra det, men som sagt så var två stycken inte så taggade, så vi tog vägen istället, det är ju lättare att gå på.

 

angående packningen så gjorde det lite ont när man gått rätt länge, men dagen efter är det bra igen.

Ja vi ska med göra detta fler gånger, nästa gång kanske vi tar det lite lugnare också :P

Link to comment
Share on other sites

Hur gick det med skavsår och andra skavanker? Klarade ni er bortsett från det ena fallet med skoskav?

 

Japp, det enda skavsårsfallet var "A" och hon hade gummistövlar (smart som hon var)...

Link to comment
Share on other sites

Hur gick det med skavsår och andra skavanker? Klarade ni er bortsett från det ena fallet med skoskav?

 

Japp, det enda skavsårsfallet var "A" och hon hade gummistövlar (smart som hon var)...

 

Hah vi hade det likadant, ''o'' som ändå var på hugget gick dag två 2.5 mil med skoskav, han sa att han hade ung. 6 blåsor på varje fot, han lär inte ha gått så mycket dagen efter :D

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...