Jump to content

Leoparder till Parola


Haegg

Recommended Posts

Jag hörde idag att Finland köper 124 begagnade Leopard 2A4 från det tyska försvaret.

 

Utbildning av instruktörer och underhållspersonal ska startas omgående så att utbildning av värnpliktiga kan påbörjas 2005 i Parola. Fram tills dess utbildas värnpliktiga som tidigare på T-72.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
Håller med.

 

Andreas, kan inte du fixa en svensk översättning?

 

The Swede

OK, här kommer en Quick & Dirty -översättning:

 

Alla Leoparder till Finland före augusti

09.05.2003

 

Den första Leopard-stridsvagnen kom till Finland den 29:e april och de återstående 123 Leoparderna kommer att skeppas in i flera olika omgångar från och med nästa vecka. Meningen är att alla vagnar skall vara i landet före slutet av augusti.

 

Utbildningen med Leopard-vagnarna koncentreras till Parolannummi (i Parola). Utbildningen för beväringar startas senast år 2005. Beväringsutbildningen med T-72 stridsvagnarna avslutas samma år.

 

Utbildningen av Pansarbrigadens och Pansardepåns personal påbörjades redan förra hösten i Tyskland, i pansartruppernas skolningscentral i Munster. Servicepersonalen utbildades denna vår i det tekniska skolningscentralen i Aachen. Den övriga personalens utbildning påbörjas år 2004.

 

Eldstyrka och mobilitet

 

Leopard-stridsvagnarna ökar speciellt landstridskrafternas direkt-skjutnings(?) eldstyrka. Vagnarna skall användas i samband med valmiusyhtymät ("dejour-förband", förband som det går snabbt att mobilisera samt förflytta till krisområdet, ett slags elitförband - kommer inte ihåg vad det heter på svenska). Leopard 2 A4 -stridsvagnarna har en planerad livstid ända till åren 2025 - 2030.

 

Avtalet mellan Tyskland och Finland underskrevs den 17:e september 2002. Före anskaffningsbeslutet gjordes år 1993 en undersökning i vilken den nuvarande T-72 -stridsvagnens moderniseringsmöjligheter undersöktes. Möjligheterna att anskaffa nya eller begagnade stridsvagnar undersöktes också. På bas av de gjorda undersökningarna drogs slutsatsen, att det skulle vara billigare att anskaffa begagnade Leopard 2 stridsvagnar än att modernisera den nuvarande vagnsparken. Belutet underlättades av det, att många europeiska land, bl.a. Sverige, Norge och Danmark använder Leopard-vagner. Detta möjliggör ett samarbete gällande service, skolning och moderniseringar.

 

PvMatLE (Försvarsmaktens Materielverks Stab) anskaffar det material som behövs för ibruktagandet av de nya stridsvagnarna. Avtalet som gjorts med Tyskland innehåller förutom vagnarna även utrustning, serviceverktyg, inspektions- samt mätningsapparatur, reservdelar samt utbildningsapparatur. Förutom den egentliga materielen innehåller avtalet också utbildning av personalen samt den behövliga dokumentationen.

 

Förutom materialet som nämns i avtalet anskaffas även den ammunition, de reservdelar samt det undervisningsmaterial som behövs för ibruktagandet och skolningen. Pansarvagnarna finansieras genom de tilläggsbudgetar valmiusyhtymät har för åren 2003 - 2008.

 

Produktionen av den tyska Leopard-stridsvagnen påbörjades år 1979. Leopard 2 A4 är vagnmodellens femte produktions-"batch". Den tillverkades under åren 1985 - 1992 i 520 exemplar. Vidare har ca. 1.500 tidigare vagnar av typ 2 (1979 - 82), 2 A1 (1982 - 84), 2 A2 och 2 A3 (1984) modifierats till samma 2 A4 nivå. Till 2 A4 -typen tillsattes bl.a. ett digitalt skjutsystem (?) för den nya ammunitionen, ett nytt eldsläckningssystem samt tornets skydd förbättrades. I de under åren 1988 - 1990 byggda 6:e och 7:e produktions-"batchen" finns även nya larvband, servicefria batterier samt ett sink- och kromfritt (????) trefärgscamo. I den under åren 1991 - 92 byggda produktions-"batchen" gjordes små förändringar i rökkastarnas installering samt kanonens riktsystem.

 

- - -

 

Slut på översättningen. Det verkar som om målningen för första gången på stridsvagnar kommer att vara sprayad i stället för "hard-edge". Färgerna kommer att vara grön-grön-svart som vanligt. Återkommer då jag vet mera.

Link to comment
Share on other sites

Tack för det. :huh:

 

Målningen blir väl "Hard edge" även om den sprutas, dock verkar dom ha fuskat lite med maskeringen. 8-/

 

Förstog jag rätt i att T-72 skulle bort helt och hållet?

Jag hade uppfattningen att T-55 skulle bort och T-72 nedklassas och ta över T-55:ans roll.

 

The Swede

Link to comment
Share on other sites

Tack för det.  :D

 

Målningen blir väl "Hard edge" även om den sprutas, dock verkar dom ha fuskat lite med maskeringen.  :D

 

Förstog jag rätt i att T-72 skulle bort helt och hållet?

Jag hade uppfattningen att T-55 skulle bort och T-72 nedklassas och ta över T-55:ans roll.

 

The Swede

Vassego,

Nej, jag tror nog att kanterna kommer att vara "soft-edge". Tack för det säger vi modellbyggare...

 

Det har också varit tal om att den ljusgröna färgen skulle ersättas med den bruna färg som egentligen hör till det finska camot. Övriga fordon målas ju nuförtiden i svart-grönt-brunt. Endast pansarvagnarna använder svart-grönt-ljusgrönt. Vi får se hur det blir. Själv tycker jag att det nuvarande svart-grönt-grönt camot är snyggare, men "snyggt" väger ju inte så mycket när det handlar om camo...

 

T-55:an skall bort, utbildningen på den vagnen har redan slutat. Utbildningen på T-72:an slutar som synes år 2005. Vagnen nedklassas förstås, men jag vet inte när den avskrivs. Vi har ju en hel hög med reservister som kan sina T-72:or utan och innan...

 

Kollade upp saken. På annan link (http://www.mil.fi/tiedotus/tiedotteet/20030509_0906_1.html) står det att T-72:orna avskrivs stegvis i samma takt som Leoparderna blir "stridsklara". Försvarsmakten utreder vad som skall göras med de gamla vagnarna; en del förs till pansarmuséet samt en del används för forskningsändamål samt en del förstås som måltavlor.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...