Jump to content

Zero

Nivå 9
  • Posts

    16
  • Joined

  • Last visited

About Zero

  • Birthday 04/10/1990

Contact Methods

  • Website URL
    http://

Previous Fields

  • Grundutbildad inom
    Ej gjort grundutbildning/GMU.
  • Utlandstjänst
    Nej
  • Placering/Tjänst
    Anonymt

Zero's Achievements

Menig

Menig (3/18)

0

Reputation

  1. Tjenare! Har ett par frågor angående utlandstjänst. Jag hoppas att detta postas i rätt del av forumet, samt att svaret inte dykt upp tidigare (sökning här på SoldF och Mil.se gav inget resultat iaf). Till saken. Anta att man får mycket hyffsade slutbetyg efter genomförd värnplikt, och söker till någon form av militär utlandstjänst / tredje terminen. Hur lång väntetid kan man räkna med då? Dvs. tills man rycker in på befintlig mission någonstans i världen. Handlar det om flera år, eller kanske upp emot ett tiotal månader? Tack för svar!
  2. Sådärja, nu har jag ringt och pratat med Karlstad. Det spelar egentligen ingen roll när jag mönstrar 2008 (det året jag fyller 18 - om jag ens blir av de som får mönstra), utan man måste enligt tilläggsprotokollet alltså vara inne på sitt nittonde år (tack än en gång, Krook) för att få fullgöra värnplikten. Alltså är det meningslöst att ansöka om att få mönstra tidigare under 2008. Som ni nämnt tidigare beror det då alltså främst på vilken tjänst jag får som avgör när jag rycker in 2009. Och chansen, sa han på Karlstad, är ganska stor att många (för att inte säga de flesta) av mina vänner kanske inte ens får göra lumpen - samt att de kan rycka in samtidigt som mig (men det finns inga garantier). Allt beror på tjänsten. Kan säga att det känns lite positivare nu när man har en klar bild över läget. Så att det jag får göra är väll helt enkelt att ta itu med det jag inte kunnat tidigare. Hursomhelst, tack för alla svar.
  3. Jag ville mönstra tidigare för att jag ville komma med, som du säger i samma kull... Hade föreställt mig att 89:orna gick för sig (med vissa undantag då naturligtvis), och inte att det var relativt blandat beroende på tjänst osv. Som jag påpekat vore det allt surt att sitta ett görolöst år när man känner att det finns en sak man vill göra, och har åldern på 18 inne att faktiskt göra. Men om jag förstått att rätt och som jag ser det nu så får jag helt enkelt genomgå det här internet testet nästa år, och mönstra 2008. Ringde Pliktverket idag och fick en kontaktperson på Karlstad som jag skall tala med imorrn, kan ju komma med hans svar här så kan vi händelsevis disskutera det.
  4. Tack! Det var ett riktigt bra och schysst svar. Och alltså så påverkar det här mig nästa år, som 17-åring - och jag får då mönstra 2008 precis som jag skulle ha gjort med det systemet vi har idag. Finns det någon lista / förteckning över när alla tjänster börjar? Jag är väl medveten om att inte alla får göra lumpen idag, men bättre att man försöker "komma in" än att man inte gör det. Sedan vill jag bara ha det uppdagat hur Jonne fått möjlighet att mönstra som 17-åring? (Förutsatt att han gjort det efter att detta tilläggsprotokoll skrivits under.) Vill samtidigt passa på att fråga om det här: Innebär det att det inte är något "styrketest", eller ingår det inom de mediciniska testerna? Är ju ändå något man alltid förknippat själva mönstringen med, så känns lite konstigt om de av en eller annan anledning skulle tagit bort det. Har varit grunden till att jag själv började styrketräna och bygga upp konditionen. Over and out.
  5. Det som sagts är att man tidigast kan mönstra det år man fyller 18, det innebär alltså att man är antingen 17 eller 18. Okej, men man får väll kallelse till mönstring inför det år då man fyller 18? (och mönstrar då det året, oavsett om man faktiskt hunnit fylla 18 eller ej?) Eller har jag missuppfattat det på något vänster?
  6. Får ursäkta, jag såg faktiskt inte detta inlägg förrän på efterhand. Ja, att se på det positivt är väll en sak jag aldrig tänkt på. Men att känna att alla ens kompisar bara glider ifrån en är ju bara tragiskt. Min vänskapskrets består enbart av 89:or och äldre. Det är det jag tycker är så surt med det hela. Så kommer de vara inne i sista etappen eller kanske rentav klara när jag själv rycker in. Många utav dem (men absolut inte alla) vill inte ens göra värnplikten. Det är faktiskt svårt att se på det positivt. Att upptäcka världen och vara ute och resa till ett nytt land - visst. Men det är vad utlandstjänsten är för mig (ja, delvis iaf). Men som sagt, det här är inte en fråga om att gilla läget. I alla fall inte eftersom att jag fortfarande inte vet hur läget ligger till. Men att du nu kommer och säger att du är 18 bast och faktiskt mönstrade som 17åring säger ju emot allt som sagts... Det här gör mig riktigt förvirrad. Vad är det som skiljer på 17-18 - om man bortser från det rent offciella (som rätten att ta körkort osv.) ? Tack för svar. Okej, jag inser att jag överreagerat lite. Precis som du säger är det ett öppet forum, och jag ber om ursäkt om jag framstått som en liten snorunge. Jag är inte ute efter att få någon myndighet att bryta sina regler - jag vill bara veta om reglerna överhuvudtaget existerar, och faktiskt se konkreta bevis för det (inte bara ett par ord från någon i ett inlägg - utan hellre en officiell länk eller ett citat ur något regelverk som styrker påståendet). När Krook menar att det är för mig omöjligt att mönstra som 17-åring och Jonne samtidigt säger att han själv gjort det - vad ska man tro? Vill påpeka för Krook att jag missuppfattat en del av ett inlägg han skrivit: I mina ögon såg det till en början ut såhär: Alltså när jag bara utgick från fakta jag tagit in... Det ligger i människans natur att försvara sig. Men som sagt, jag ber om ursäkt.
  7. FM:s ungdomsverksamhet är i vissa avseenden i gråzonen och att kallas till mönstring innan 18 är likaledes i gråzonen. Och ja, jag blir anti när ungdomar inte vill förstå att det finns lagar och andra styrning och tillämpningar av dessa. Citat som: och , gör att det är svårt att ta dig på allvar utan att bli irriterad. Att du sedan inte kan ta ett svar utan att hetsa upp dig pga. att det inte ligger i linje med dina ljusgröna och mintluktande drömmar gör mig förbannad. /K Okej, jag orkar inte tjabbla mer om det där. Det är struket nu, även om jag inte ser vad det är du stör dig på. Punkt. Vidare. Dina svar verkar väldigt kvalificerade och så, jag tar i alla fall dig på allvar. Med "Ingen rekrytering till de väpnade styrkorna innan det året barnet fyllt 18 (ens om det är frivilligt)." menar du alltså att det inte går att mönstra innan 18. Okej, tack, nu vet jag det. Vidare. Som jag skrev i mitt lilla alternativ en bit längre ner: Det här är då alltså den (om)prioriterade frågan. Är det möjligt - eller står jag verkligen tomhänt och utan alternativ? 1. När du pratar om denna punkten, menar du då ren fysisk prestation och psykisk stabilitet? Det är i allafall min övertygelse att dessa inte skiljer sig alltför mkt mellan 17-18. Visst, ett års styrketräning kan väll ge resultat - men faktum är att jag konditionstränar regelbundet, samt tillbringar min tid i gymmet. 2. Vad ska jag plugga om jag nu vill satsa på en militär karriär? (Det finns väll inte något militäriskt man kan utbilda sig till/inför, innan man ens fått göra värnplikten?) Visst kan jag jobba, (får väll se om moderaterna klarar av att styra upp arbetslösheten...) men då återgår jag till att livet känns bortkastat. Har jag inget annat val är det väll det jag får göra helt enkelt. 3. Ja det är riktigt bra. Det är därför jag vill rycka in som myndig.
  8. Umm.. Jaha, det har du väll rätt att tycka. Vet inte vad som menas med MÖP, men visst.. Hursomhelst vill jag bara få min fråga besvarad, och inte massa personliga påhopp... Vet inte vad du syftar på när du pratar om att tagga ner, men det är klart jag vill få det hela uppklarat så fort som möjligt. Finns det någon som kan svara på mina frågor här eller är ett militärt inriktat forum också helt fel ställe?
  9. Jaja jag förstår att man räknas som ett barn. Men du förstår inte vad jag menar - precis som du säger när jag fyllt 18 kan jag genomföra värnplikten. Jag vill inte ansöka om att göra värnplikten innan jag fyllt 18 - jag vill ansöka om att mönstra innan jag fyllt 18. Det är ingen fråga om att dem ska "ta in mig" innan jag fyllt 18. Alltså försök att förstå mig rätt här, jag vet att jag är ett barn i dina och många andras ögon (på många sätt även i mina egna). Men när man är 18 är man inte ett barn längre. Inte officellt, och oftast inte rent konkret. Vad är då problemet med att göra värnplikten när man fyllt 18? Alltså min fråga är: står det i detta internationella regelverk att man inte får mönstra innan (det år) man fyller 18? Ta inte illa upp eller så, men du låter ruskigt jävla negativ och hatisk, med hänvisning till de sista meningarna.. Kunde ha formulerat dina kommentarer lite schysstare.. Låter nästan som om jag just dödat din mor och våldtagit din syster. Jag tar inte åt mig eller så, men för fan det är inte precis som att jag gjort dig nåt. Jag ställde bara en enkel fråga och ville ha ett enkelt svar i gengäld - som ska vara ett svar på min fråga och inte massa annat. Det är väll bättre att jag frågar och får reda på sanningen, än att jag inte frågar och förstör mitt liv totalt. Jag är ingen wannabee, jag vill bara veta sanningen så att jag kan utgå från den. Jag vill se vart det i det internationella regelverk (FN:s barnkonvention?) du nämner man kan se att det står att man inte får mönstra innan det år man fyller 18. Alternativt: Finns det möjlighet att mönstra det år man fyller 18 men att rycka in tillsammans med 89:orna då? (du nämnde det tidigare - hur gör man för att gå tillväga då?)
  10. okej, när skrevs det här tilläggsprotokollet under då? Har fått uppgifter om folk som genomfört lumpen "ett år tidigare" så sent som förra året, sen vet jag att det vart stor skiftning nu 2006 i den svenska försvarsmakten osv. men det borde rent teoretiskt inte ha något med FN eller så att göra? Låter riktigt surt om staten ska ge mig ett år, bara för att ta det ifrån mig några somrar senare så att jag kan sitta ett år och göra absolut ingenting - bara för att sedan lagen ska tvinga mig till att göra det. Helt sjukt. Något måste gå att göra.
  11. Hej. Jag är en grabb på 16 bast, född 1990, och har nyligen börjat andra ring på gymnasiet. I grundskolan fick jag hoppa upp en årskurs (var väll rätt smart i ettan däromkring - men det var ett tag sen ) Hursomhelst så har jag sedan dess "vuxit upp med" 89orna. Nu är grejen att jag för den sakens skull inte vill behöva vänta ett helt år efter det att jag tatt studenten (vilket jag då gör 2008), bara för att behöva göra lumpen efter det. Jag har ingen lust att vare sig jobba eller försöka plugga vidare, det känns inte särskilt meningsfullt när man ändå bara har ett år på sig. För övrigt är jag mycket intresserad av att göra värnplikten och ser positivt på en militär karriär. Så vad jag vill göra är att mönstra tillsammans med 89orna nu 2007. Jag har haft viss kontakt med Pliktverkets Stockholmskontor, och dem menar på att man måste vara inne på det år man fyller 18 för att få mönstra, och man måste vara inne på det år man fyller 19 för att få göra värnplikten. När jag frågade ifall det gick att ansöka om dispens från detta (farsan gjorde nämligen lumpen 1980, och då var han 18 bast), så svarade inskrivningsförrättaren att det inte gick att ordna dispens eftersom att det var efter bestämmelser från Haag- och Genévekonventionerna. Efter en stunds googlande (med viss hjälp från brorsan min) fann jag att konventionerna är väldigt uråldriga, typ sent 1800-tal till mitten av 1900-talet. Men framförallt, de tar inte upp någon som helst information om varför jag inte skulle få kunna göra lumpen ett år tidigare. Och om det nu vore så, hur kan bestämmelser från typ 50-talet påverka mig 2006-2007 och inte min far 1980? Så jag konfronterade inskrivningsförrättaren (via mail of course). Jag ville även att han skulle visa mig var i Haag- och Genévekonventionerna (och Krigets Regler då) man kunde finna de bestämmelser som säger att jag inte kan göra värnplikten... Svaret var minst sagt otydligt. Istället för att svara på någon av mina frågor så hänvisade han (inskrivningsförrättaren) till Sveriges Rikes Lag istället: Här följer den lag han nämner: Alltså mellan 19 och 47 är man skyldig att fullgöra värnplikt, det står inte ett ord om att man inte får göra det tidigare. Jag citerar även paragraf två i lagen om totalförsvarsplikt: Alltså är jag nu, 16 år fyllda, totalförsvarspliktig. Och när inskrivningsförrättaren hänvisar till FN:s barnkonvention måste han ha missat nåt - jagär ju 18 år fyllda när jag rycker in och då räknas jag inte som ett barn enligt konventionerna längre, jag är ju dessutom myndig också. Min fråga till er (väntar ivrigt på svar från Karlstad, men har hört att dem svarar med reguljär post..), går det verkligen inte att söka dispens eller är den här inskrivningsförättaren värsta tönten som inte kan nåt och bara är allmänt dryg? Kanske någon som har liknande erfarenheter / känner folk som har det. Vore skitschysst om nån kunde svara. Brorsan har postat den här frågan på andra forum än SoldF, men när jag hittade hit tänkte jag att det här var den absolut bästa platsen. Tack på förhand.
×
×
  • Create New...