Jump to content

hur e det nu...


Guest M.Ö.P

Recommended Posts

Jag har en kompis som säger att de enda två RIKTIGA elitförbanden är KJS och FJS eftersom dom har en helt annan gallring av värnpliktiga än de andra jägarförbanden vilka får nöja sig med vanliga flasar.. Speciellt exklusivt måste väl ändå FJS vara eftersom de inte har några meniga utan alla är minst KB... Är det sant eller håller övriga jägarförband samma höga klass på utbildning och värnpliktiga?

 

:baskerPa:

Link to comment
Share on other sites

Kan väl säga att FJ generellt har en bättre uttagningsförfarande (extramönstring) samt stort antal sökande till få platser, därför får de ett bra grundmaterial att arbeta med.

 

Sen betyder det ju inte att de blir supersoldater som kan allt bäst. De är duktiga på sin sak helt enkelt.

 

Sen finns det patrask inom FJS, precis som det finns i andra förband.

 

 

Men som sagt penismätning mellan förbanden brukar bara spåra ut så därför hoppas jag tråden avslutas här.

Link to comment
Share on other sites

Ärligt talat är jag ganska trött på uttrycket elitförband... ett väldigt mystiskt uttryck...

Specialförband, special forces, däremot är helt ok, och har en förankring...

 

Svenska SF klassas FJ och SSG som.

Utlänska är tex: navy seal, delta force, SAS mm

Link to comment
Share on other sites

Specialförband, special forces, däremot är helt ok, och har en förankring...

Värt att notera är att det heter Special Operations Forces (SOF) om man ska använda USAs (och även NATOs om jag inte misstar mig helt) terminologi. Special Forces (SF) är med den terminologin ett specifikt SOF-förband USAs armé. Många tror även att alla specialförband består av fysiskt supervältränade individer av jägartyp. Detta är fel och ett exempel på det är att Civil Affairs (CA) och Psychological Operations (PSYOP) ingår i USAs specialförband.

 

Edit: Förtydligande.

Link to comment
Share on other sites

Troppchefen i min HV pluton är gammal FJ:are.

Mycket intresant att höra om hans lumpartid kan jag ju medela.

 

Rent basic så var det värsta (altså helvetes jobbigt) det att man landade på ett kalhygge, ibland helt ensam och sedan skulle man ta sig upp mot tre mil för att möta upp resten av gruppen.

Och sedan skulle man marcha ennu mer och ennu mer och ennu mer för att sedan ligga helt still i ett par veckor.

Det är allt marchande och det faktum att man helt plötsligt landar mitt ute i ingenstans mitt i natten helt ensam som är det jobbigaste och det är det som gör FJ "hårda" är min uppfattning.

Link to comment
Share on other sites

@A2Keltainen

 

Pricis... Enligt Armé nytt finns det väl såna tjänster på tex SSG också.

Är ju öppet for civil anställda att söka också.

 

Ett annat exempel är Främlingslegionen, alla pratar om hur super hårda dom är osv, det må dom vara, men va många glömmer är ju att det verkar vara en hel armé nästan, eget underhåll osv.

Nu går ju inte "FL" under SF, bara ett exempel på hur fel uppfatting folk har.

Link to comment
Share on other sites

Men mina herrar. Glöm inte att det är Insatskompaniet FJS (dvs med fast anställd personal - inte vpl) som klassas som SF. Det finns inga vpl-förband som klassas som SF.

 

Även fast jag i och för sig sett vpl från K3 som sprungit omkring med en t-shirt där det stod "Special Forces Sweden - K3"... ;)

Link to comment
Share on other sites

Håller helt med Fu_Dahlberg.

Ordet "elit" används ju rätt flitigt inom det militära, men också även i det civila. Då främst i diverse sporter, men också när det pratas om skolor och utbildningar. Att någonting är "elit" är som sagt en benämning av att något anses stå över genomsnittet.

Exemplen du tog upp -FJS och KJS- ser vi ofta i diskutioner som berör militära elitförband. Problemet här är ju att det finns så otroligt många avdelningar inom det militära, och alla är specialiserade på just sitt. Men varför just dessa två i många fall räknas som "elit" tror jag är för att de är ensamma om att ha en extramönstring, utöver den vanliga. Det är alltså så många som söker dessa få tjänster att de har "råd" att sålla bort majoriteten. Således borde man då ha kvar just de bästa, eliten, av dessa gossar som sökt.

 

MEN

Man får nu inte glömma bort att det är mycket fysik som är inblandad i detta. Det är lätt att stirra sig blind på det som står på pappret. Och vi vet att det i många fall bedöms endast utifrån denna fakta. Det är många som "vet att de visst skulle klara utbildningen. Om de bara fick chansen", men någonstans måste man ändå sätta en gräns. Och här är det vad man klarar av fysiskt. På högskolan har vi betyg. De som inte har rätt betyg kommer inte in. Vill man ta körkort måste man klara proven. Ingen halkbana, inget körkort.

I dessa två fall har man satt en fysiskgräns på vad vilka som kommer in och vilka som inte gör det.

Men att vara "elit" handlar inte bara om detta. I det här fallet lägger man vikten på den fysiska förmågan då det främst är inom detta område dessa egenskaper krävs.

Elitverksamhet finns även på andra ställen, tolkskolan är ett exempel.

Där är det i stället instuderingförmågan och psyket som testas främst. De som inte klarar proven går inte vidare. En extramönstring helt enkelt men som inte handlar om fysik.

(Vysotskij får gärna komplettera med info om detta.)

 

Man får inte glömma att alla har sin roll att fylla inom det militära.

Varför en kustjägare behöver bra fysik är för att han ska bära med sig all sin utrustning och mat utan stöd från trossen. Bara för att han kan det här bra betyder det inte att han kan allt annat och likaså är en tolk specialist på sitt område. Men en kock som ensam kan laga mat i fält till två utsvultna och stridströtta bataljoner torde således vara elit även han, då han ligger över snittet för av en kock ska klara av.

Vi ska inte jämföra tjänster emellan, för det går inte. Alla är bra eller bättre på den uppgift de fått att lösa.

Sätt en hockeyspelare från elitserien i VM i slalom och se hur bra han presterar...

 

 

Jag spårade ut från änmet lite här känner jag. Men jag vill få folk att undvika dessa elit-trådar som alltför ofta slutar med att man diskuterar vilken utbildning som är "hårdast". Det här inlägget tappade sin poäng lite, men kanske fyller något syfte ändå. :P

Link to comment
Share on other sites

  • Forumsledning

*..kommer in ser misstänksamt omkring sig, granskar alla närvarande... säger inte ett ord.. tar en stol sätter sig vid dörren och obsaverar vaksamt.*

 

*...i Kimsters ena hand kan man skymta ett nytillverkat blänkande hänglås, som han just hämtat ur källaren, från hyllan "elithård-Baskertråds-lås MT" *

 

hrmm... :baskerPa:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...