Jump to content

Befattningsbeskrivningar


Recommended Posts

I Pliktverket finns en nålad tråd där vi har lagt ut våra värnpliktiga befattningsbeskrivningar. Jag eftersöker något liknande, men då för internationell tjänstgöring.

 

Personligen är jag insnöad på sjukvårdsbefattningarna, och vill således läsa befattningsbeskrivningar för de som varit sjukvårdare eller på annat sätt har insyn i tjänsten som sjv.

Givetvis är alla befattningsbeskrivningar välkomna, så mer än jag får nytta av informationen ni :clap: sitter på.

Link to comment
Share on other sites

Bra initiativ @Marzocchi. Det brukar vara lite bekymmersamt att dels förstå swedints befattningsbeskrivningar, dels förstå vad det innebär. Hade väl själv samma problem. Detta gäller speciellt de befattningar som normalt sett inte har en vpl motsvarighet, som min, samt killarna och tjejerna i såna grupper. Har noterat att det varit problem för samtliga utl. enh. att tillsätta min befattningen så jag tänkte jag skriver lite om det så kanske dom får lite draghjälp (eller tvärtom).

 

 

FMSATKOM. (1 grpch, 1 specialist, 1 private):

 

Aka: FMB2 (FM BredbandsBolag), Fjärrsamband.

 

Finns bara (*) i utlandsstyrkorna :baskerFN: Tekniker. Kan närmast beskrivas som en blandning mellan RL och TS-IS, fast på satellit nivå. Gruppen, som även kallas fjärrsambandsgrupp, har som uppgift att fixa samband mellan förbandet ute på mission och hem (OPIL, ATK, Hkv, etc), och/eller till andra svenska förband. Även om gruppen normalt går under namnet "satkom" så är nog fjärrsambandsgrupp normalt ett bättre namn för att beskriva vad vi sysslar med. Satellit är ingen nödvändighet utan vi har gränssnitt för nyttja befintliga, markbunda, kanaler som ex. en befintlig tele-operatör. Ungefär motsvarande en TS APN grupp. Skillnaden i det fallet är typen av utrustning samt den extra satellit-länken vi alltid medför (en mindre ISDN baserad variant).

 

Huvudupgiften för satkom är att länka FMIP (dvs försvarets extranet) till missionsområdena samt telefoni och fax. Dessa routas rakt in i TS-IS Andra uppgifter (inte av underordnad betydelse) är wellfare-uppgifter, varvid gruppen tillhandahåller telefoni och internet till förbandet.

 

Beroende på var och under vilka omständigheter förbandet befinner sig utomlands så har satkom grupperna olika konstallation och befogenheter. Ex. i KS och FK så är det främst FMV's eget folk som åker ner och monterar utrustningen, och då ofta stationärt. Beredskapsförbanden (IA, NL, etc) har egna grupper utbildade för att upprätta enheten och sköta driften av denna. Ett upprättande av satkom handlar om att sätta upp en parabol, sköta krypto-tunnlar samt routa trafik till och från enheten. Även upprättande av backup sambandet GAN (Global Area Network) ingår.

 

Bäst passar man till en sån här grupp om man har sysslat med RL i någon form tidigare (AP grupper eller RL47/101/etc) samt jobbat/jobbar civilt som ex. sysadmin på ett företag och kan rotuing av IP trafik. Men det är absolut ingen nödvändighet att alla i gruppen har denna bakgrunden. I min grupp är det bara jag som har ungefär den bakgrunden. Dock skall man veta att FM inte tillhandahåller tillräckligt med utbildning av grupperna för att man skall hinna lära sig allt vad man behöver om routrar och satelliter för att kunna hantera driften. På min grupp gjorde vi helt sonika så att stannade kvar på S1 några extra dagar (över helgen), lånade utrustningen, och utbildade oss själva tills vi var nöjd. Med mycket gott resultat må jag säga. Det är inte heller någon självklarhet att öva med grejerna tillsammans med ditt eget förband. Det finns alldeles för få enheter för att detta skall vara möjligt. Däremot är det en absolut nödvändighet, för att få det att snurra med TS är inte alltid en dans på rosor. Vi fick på IA ut vår utrustning till bataljonens slutövning efter många om och men. Men vi var tvungen att gå tämligen handgripligen till för att få ut den :angry: -> :Malaj: -> :ph34r: -> :lala: -> 0:)

 

Grejerna. Skriver inte så mycket om det annat än att det är COTS (Civilian Off The Shelf) grejer i största allmänhet. Dyra (extremt) Cisco routrar och switchar, brandväggar, och lite andra dataprylar i allmänhet. Instoppade i en telub-hydda av samma art som för RL47 och dyligt. Det finns lite olika konfigurationer av utrustningen beroende på vad och hur det är tänkt att man skall lösa uppgiften, men det hanterar FMV. Utrustningen är fast monterad i hyddorna så det är inte bara "ploppa ut och in burkar" som ex RL47 systemet. Det sitter en civil krypto-burk i hyddan också Enl. det nya FM systemet med TAK-KORT. Så det krävs op-utbildning på krypto för att hantera grejerna. Det är nåt dom lätt bommar och ex. C SignSäk har inte nödvändigtvis denna utb. Vi fick en extra-insatt utb. när det gick upp ett ljus för dom att det kanske var bra att ha (svårt att få igång grejerna annars).

 

CO PN: "SATKOM? Den bär man väl i en väska på ryggen?". Vi sa ingenting vid tillfället (bara log lite sött), men han såg rätt lustig ut på Axvall när han såg grejerna upprättade (han sa ingenting, såg bara söt ut :lol: ). Utrustningen väger naturligtvis några ton så gruppen har lastbil (medför att förarbevis är en bra sak att ha).

 

De olika befattnignarna som finns, grpch, specialist och private saknar till viss del betydelse. grpch har väl det normala grupc's ansvaret och de övriga gruppmedlemmarna är båda väl specialists i någon mening. Eftersom det normalt finns noll och ingen kunskap eller förståelse uppåt i organisationen får däremot gruppen driva sina egna frågor rätt hårt. Det är ingen självklarhet att dom kommer ihåg att planera för detta och rutiner för upprättande och orders finns normalt sett inte heller. Varken driftledarna eller annan personal har normalt utbildning på utrustningen så det gäller att man vet rätt väl vilka gränssnitt som finns och går att använda (data, telekomm, etc) samt kraven för dessa. SNAFU är vanligare än motsatsen. SATKOM är normalt en fristående bataljons-resurs.

Men detta ger ju även en viss frihet för gruppen att själv styra och ställa (minst sagt). Normalt (efter SNAFU) så gäller understödjande i allmänhet och bajsmackor i synnerhet. Fast det är lite svårt att säga hur det kommer att se ut. Vad jag vet så är det inte så många mobila satkom-grupper som varit ute än (ingen som jag känner till i alla fall, KS och FK räknas inte). Förmodat blir LA01 första som tar med sig helt egen personal för detta (alltså ingen FMV inblandning alls).

 

 

(*) Nu är det så att det finns vpl utb. på FMSATKOM. När vi genomförde utb. på S1 så snodde vi utrustningen från en grupp KB som hade utb. på denna.

 

Om man riktar en ljuskälla på parabolen (som är vit) så lyser den upp ganska spektakulärt. "Det står ut i allt det gröna" så att säga. Vi gjorde detta under upprättandet på Axvall, med den påföljden att det samlades myggor och allehanda flygfän på parabolen. Till den milda grad att vi fick kraftiga störningar på kommunikationen. Så vi var tvugna att sopa av den med borste och försöka igen :)

Link to comment
Share on other sites

  • Forumsledning

..japp idén är tagen och godkänd. ,O

 

Enkla regler:

Ingen diskussion sker här utan endast Beskrivning av den tjänst man haft på någon utlandsmission.

 

 

Jag nålar den sen när vi fått lite fler inlägg. Ska se om jag kan knappra ihop en från mig själv

 

/ Kimster BlåGul

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Samverkansofficer:

 

"Arbetet i missionområdet kräver en hög grad av egna initiativ och ett bestämt, rättvist och vänligt agerande mot alla parter.

Som samverkansofficer vid mekaniserat skyttekompani i internationell tjänst ansvarar man huvudsakligen för kompaniets kontakter med lokala företrädare för civilbefolkningen inom förbandets område.

Kontakterna sker dels genom planlagda möten och dels genom uppkomna situationer.

 

Som samverkansofficer med underrättelseinriktning arbetar man tillsammans med bataljonens underrättelsesektion med att kartlägga eventuella hot som riktas mot förbandet samt inhämtning av övrig information inom kompaniområdet i nära samverkan med kompaniets plutoner samt andra förband."

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Signalmek:

 

Tja, vad kan man säga om tjänsten.

Man pillar med allsköns utrustning, dvs både militär mtrl och civil welfare-mtrl.

Ra180 M/T, DART380, Ra813, Ra145, flipperspel, kopieringsapparater, TV, video, PS, PS2, datorer. Listan skulle kunna göras hur lång som helst. Sen får man även en hel den fordonselektronik att pilla med, både softskins och APC.

 

Sen tillkommer en hel del privata prylar som man egentligen inte befattar sig med, men som den snälle signmek man är kan man ju alltid ta sig lite tid till det mot en öl på mässen motsv. Allt beroende på vad det gäller. Kan vara allt från att korta klocklänkar till att laga en CD-freestyle.

 

Edit: La till lite grann.

Edited by RaDet94S
Link to comment
Share on other sites

Skyttegruppchef (egna erf. från QL, KS05)

 

- Patrullering/övervakning (både till fots och uppsuttet)

- Trafikstyrning (t ex vid olyckor el. evenemang längs Rd RAT)

- Fordonssök vid VCP/MCP

- Samverkan m byledare, stämmer av HUM-läget (vi jobbade mkt m romerna)

- Lösa RFI:er (Av t ex UND specade "spaningsfrågor" vid patrullering)

- QRF-grupp (man har 15 mber, beredd lösa allt mellan himmel o jord...)

- Bistå gruppen vid all vård, vagnar är det som tar mest tid/folk i anspråk.

- Sparka på stf:n så han håller sina mtrl-inventeringar i tid och otid.

- Skriva en oändlig massa INTREPs och brottas med papper av alla de slag...

 

(hm, detta var inte så lätt - lättare att istället räkna upp 200 roliga historier :P )

 

Sen får man ju vara beredd att bistå kompaniet med extra puckar som dyker upp, kan vara vad som helst.. - Job-rotations (samma arbetsuppgifter, men hos andra nationer) händer oxå ibland. Sen har vi JointOps, att bistå annan nation med en viss operation, t ex att visa närvaro vid demonstationer/andra happenings.

 

Vidare hittade vi på en massa andra uppgifter, t ex som att kartlägga verksamheten vid KISNICA-gruvan och skolverksamheten i området. Tog tid och höll en sysselsatt med något som andra, efterkommande kunde ha (men säkerligen inte fick pga Mr Murphy) nytta av... plus en massa annat man glömt/förträngt.

 

8-/

Link to comment
Share on other sites

Vapenmek:

 

Se till så att alla förekommande vapen är säkra och funktionsdugliga. Har även ett finger med i spel när det gäller optiksmatriel.

 

Ha hand om vårdlokalen samt skälla på dom som vanvänder den när dom använder fel sorts matriel för rengöring tex grön schotch duk, svinto mm :dong:

 

Bygga och underhålla Torrluftsanläggningarna dvs byta filter, slangar och rör pga att vissa glömmer koppla ur torrluftsanslutningen och glider runt på Anniesroad eller nere i Pristina med en 4meter lång torrluftsslang efter vagnen. :angry:

Link to comment
Share on other sites

SISU-förare.

 

Precis som det låter.... Man fungerar som förare och skytt på vagnen tillsammans med sin förarkollega. Sen tillkommer ju självklart vårdansvaret på vagn och vapen också, men är man någorlunda fordonsintresserad så är det rätt kul.. särskilt då man ju vill hålla sin vagn i så bra skick som möjligt. Vid patruller, operationer och liknande där skyttet lämnar vagnen så är det alltid nån av förarna som stannar i vagnen, vilket innebär radiopassning och allmänt softande.. När inte vagnen används fungerar man som vilken skyttesoldat som helst.

Förarna är, enligt mig, ett priviligerat släkte som har ett stort eget ansvar med en del förmåner...

 

Drivers: Lite finare, lite bättre.. :navy:

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...