Jump to content

SSG


Guest

Recommended Posts

hur tar de egentligen ut till ssg?? man hör ju aldrig nåt om det liksom. inte som med tex FJS, alla känner till det. de försöker väl hålla allt totalhemligt men hur får de då ut de bästa?

 

och hur många e dom egentligen?

Link to comment
Share on other sites

Hur många de är är väl hemligt.

 

För att komma in i SSG så måste man bli tillfrågade, tackar man ja så får man åka på någonslags uttagning och utföra en massa tester. Klarar man det så får man en testperiod och efter det så bestämmer man själv om man vill fortsätta.

 

Observera att detta är hur jag uppfattat det!

Link to comment
Share on other sites

Instämmer med Carl, gissningsvis så far de väl runt på förbanden och rekryterar i det tysta.

K3 är det väl lättast eftersom de är baserade där.

Finns nog en och annan fallskärmsjägare i SSG.

 

Ang. hur många: Hemligt, har dock sett gissningar i tidningar på mellan 100-150.

Link to comment
Share on other sites

Senaste KB-kullen på Ing2 hade en föreläsning av en representant från SSG.

Dom ville helt enkelt ha in personal med ingenjörsutbildning i SSG.

Därför åkte dom ut till Ing2 på en "rekryteringsdrive"

 

The Swede

Link to comment
Share on other sites

stz: Vi som bor i västra Skåne får in DR1 och TV2.. inte DR2 tyvärr. Men antar att dokumentären du menar är ett par år gammal.. har visats på DR1 innan..

 

Stenhårt och långt, någon vecka iaf.. och det är bara uttagningen! Folk åkte ut till höger och vänster. Så man kan nog anta att Jägerkorpset får ganska bra grundmateriel att utbilda.

 

Frågan är om SSG har ens i närheten så avancerade uttagningar. Det är rätt svårt att sätta upp en militär styrka som ska marchera typ "Gotland 2 varv runt" utan att väcka minsta lilla uppmärksamhet. O SSG verkar måna om att vara superhemliga.

Link to comment
Share on other sites

Guest MP-Komp01

Informations ansvarig hos SSG var och berättade löst om förbandet och gav ut rekryteringslappar.

Själv klart kunde han inte svara på våra frågor......

 

Dom åker alltså till förband med högre intagningskrav, och rekryterar vpl-personal, inte för att man har särskilt stor chans att komma in, men den finns ju.

 

 

//MP.komp01\\

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
igen?

 

det var väl inte länge sedan de hade förra driven!? :camo:

de verkar köra året-runt rekrytering nu..

 

kan man spekulera i om de har svårt att få den personal de vill? :baskerFN:

spekulera är alltid roligt!

Jupp det är vad jag TROR, denna typ av enheter får ofta fel folk som söker sig till enheterna i fråga. Det kanske inte är supermegajägaren från I22 de söker, utan kanske NBC-kunniga individer just nu. Eller kanske individer som är amröjare. JAg gissar att de eftersträvar att ha en mängd olika kompetenser inom enheten så att man kan gå långt med en stor ryggsäck är inte ngt minus, men har du därtill en specialförmåga så är det ett stortplus.

 

Sedan krävs det troligen att man har rätt personlighet för enheten oxå. MÖP:en som tycker att det är häftigt och tufft och skryter om saker och ting på krogen tror jag inte har så mkt att hämta där... Däremot tror jag han som ser alldaglig ut, är lugn och ödmjuk men med en grym vinnarskalle när det gäller har mer att hämta där.

Link to comment
Share on other sites

i våras (typ i mars nångång) så var de på A9 och föreläste för alla intersserade KB elever (det gjorde att jag inte kunde närvara)

antar att de ville ha in folk med eldledarutb/motsv

 

min uppfattning är att de åker runt på alla förband och föreläser i slutet på varje vpl kull....

Link to comment
Share on other sites

Dom var även på F7 och försökte rekrytera värnpliktiga som var lägst GB-uttagna.

 

Majoren från SSG som snackade med oss sa att ett stort problem med rekryteringen var att mycket oseriöst folk sökte sig dit, dvs folk som visste att dom inte skulle klara av det men som ändå ville testa som en kul grej för att se hur hårt det var.

Link to comment
Share on other sites

Sedan krävs det troligen att man har rätt personlighet för enheten också MÖP:en som tycker att det är häftigt och tufft och skryter om saker och ting på krogen tror jag inte har så mkt att hämta där... Däremot tror jag han som ser alldaglig ut, är lugn och ödmjuk men med en grym vinnarskalle när det gäller har mer att hämta där.

 

Och det är det som jag tror är det svåra. Att hitta denna personen. För det är väl möparna som är intresserad för denna tjänst. Och att dom söker folk med specialist kunskap (utöver Uberjägaren) är väl inte någon hemlighet heller, har då för mig att det stått någon stans i nåt repotage om SSG. På minst ett års utbidling innan man är färdig för uppdrag kan man nog bli en rätt duktig krigare utan att ha tjänstgjort som jägarsoldat, utan istället som Am röj KB eller liknande. Ska jag va helt ärlig så tror inte jag att vart man gjort värnplikten spelar så dödligt stor roll överhuvudtaget. Man är ju ändå offcier när man blir antagen. Om man inte söker på sin värnpliktiga meriter förståss, men i vilket fall är man ju minst reservare vid det tillfället man blir antagen. Enligt den officiella informationen. Man kan ju söka utan att vara officer, men måste ändå vara officer innan man börja utbilda sig.

Link to comment
Share on other sites

"19 augusti 2004 kl 9

 

Försvarsmaktens särskilda skyddsgrupp, SSG, rekryterar nu personal. Är du intresserad? Då kan du anmäla dig till uttagningstesterna. Men de fysiska och psykiska kraven är hårda....

 

SSG ingår som en del i Försvarsmaktens specialförband och är direkt underställd överbefälhavaren.

 

Förbandets uppgifter spänner över ett brett spektrum exempelvis strid, personskydd och underrättelseinhämtning. SSG har bland annat förmåga att förflytta sig med fallskärm, helikopter, båt och genom dykning.

 

Besök informationssidan: http://www.mil.se/article.php?id=10142"

 

 

Bara så ni vet, hem o plita ihop en ansökan nu, om självförtroendet är stort nog...

 

Ja, lite info om uttagningarna fanns ju nämda:

 

"Värnpliktiga genomgår inom ramen för uttagning till SSG utbildning till reservofficer. Urvalsprocessen är indelad i en mycket hård fälmässig del samt en omfattande medicinsk och psykologisk del. Deltester under fältdelen genomförs i mycket högt tempo. Exempel på deltester är

 

Löpning 10000m

snabbmarsch/er från 10 km upp till över 20km

Hinderbana

Simning/livräddning/dykning

Styrka ( bänkpress, dips, uppdragningar)

Orientering (dag/natt)

Sökande skall minst klara FM baskrav för jägarofficer på plut/komp nivå. SSG detaljkrav redovisas ej. "

 

 

//donSisu

:huh::camo:

Edited by donSisu
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ang syn:

Det är väl rätt troligt att det kan behövas folk specialiserade på olika former av teknik. Då deras huvudsakliga uppgift inte skulle vara strid är då kanske inte synen dödsviktig. Att hitta personer som är förjävulskt duktiga på teknik, riktigt bra i fält och till på köpet intresserade av tjänsten är nog tillräckligt svårt att hitta ändå. Om man hittar nån som kan klara det, men som råkar ha dygnetrunt-linser i samt ett par glasögon i bröstfickan, är det kanske inte skäl att skippa denne.

Dock så tror jag det är riktigt svårt att komma in som "stridis" med dålig syn.

Ett annat alternativ skulle vara att dom erbjuder dom antagna en synoperation efter utbildningen, 20 000 för att kunna få de bästa är ju en struntsumma, iaf jämfört med vad rekryteringen och utbildningen i övrigt måste kosta....

Olof

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...