Jump to content
Sign in to follow this  
swestres

SHARC - SAABs UCAV

Recommended Posts

Som skrivet, någon som kan upplysa mig om SHARC? Det enda jag vet om det är att det är en UCAV som tas fram av Saab just nu, men på deras sida står inte så mycket...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Som skrivet, någon som kan upplysa mig om SHARC? Det enda jag vet om det är att det är en UCAV som tas fram av Saab just nu, men på deras sida står inte så mycket...

SHARC är fortfarande på projekstadiet, det som flyger är en skalamodell (vanligt radiostyrt modellflygplan alltså, fast lite större) som kallas Baby-SHARC och är knappast någon UCAV utan en försöksplattform. Det är inte särskilt troligt att SHARC kommer tillverkas, ens som prototyp, nu jobbar man på projektet FILUR.

Edited by 106

Share this post


Link to post
Share on other sites

Detta hittade jag på SAAB:s egna sida

 

LÄNK

 

( medhjälp av en uppfinning kallad Google)

 

Det känns som det är lååååångt kvar tills den flyger

 

8-/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, google funkar fint som vanligt... Men nu sitter jag ju på 19 kbps så jag tänkte låta er leta lite åt mig ;)

Hmm, ja SHARC verkar inte riktigt färdigutvecklat nä, men är det inte ens planer på att göra ett UCAV av det? Eller har jag drömt allting? 8-/

Sen, FILUR, är inte det tänkt att vara annorlunda uppgifter om man compare dom med SHARC? Och nu när vi ändå snackar U©AV's hur är det med ugglan?

Edited by swestres

Share this post


Link to post
Share on other sites
Det känns som det är lååååångt kvar tills den flyger

 

8-/

Hur låååååååååååångt då då?! B)

 

SHARC

Share this post


Link to post
Share on other sites

Både SHARC (egentligen baby-Sharc eftersom den är den enda som flugit) och FILUR är demonstratorer, dvs det finns ingen tanke att de skall komma i operativ tjänst utan skall bara testa ny teknik (främst system för UAVer) och göra PR för SAAB.

Den riktiga SHARC har alltså inte flugit än, utan bara skalamodellen. Den är (från början iaf) fjärrstyrd som det modellflygplan det är och "föraren" tror jag har någon bildskärm också för att göra det lättare att flyga.

FILUR skall testa smygegenskaper (låg radarsignatur).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Men vi vill ju ha ett plan som efterträder Gripen, som är BEMANNAT! :(

För vilka pengar då...Gripen är redan den gökunge som äter upp FM boet, vi behöver inte en ny. Dessutom har ff bara sönder fpl. Inga Ff, inga trasiga fpl ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest J-Star

Jag ställer mig tvivlande till allt detta prisande av förarlösa flygplan. Jag tror att ställer vi Gripen-generationens bemannade flygplan mot 1:a generationsn förarlösa kommer det att innebära en enda sak: storslakt på nykomlingarna.

 

Detta av (bland annat) följande anledningar:

 

1) Omvärldsuppfattning. Det är fortfarande få sensorer som på kort håll kan ersätta Mk 1 Eyeball. Datoriserat seende finns fortfarande inte. Förmågan att helt enkelt kunna titta sig omkring är mycket svår att ersätta. Skall du göra det behövs någon form av aktiv sensor... och då vet alla var du är.

 

2) Flexibilitet. Hel-automatiserade flygplan kommer att ha en stor nackdel mot människor i det att de inte har förmågan att tänka. Människor kan utvärdera en situation och tänka om på ett sätt som datorer inte kan. När vi hamnar utanför standard-scenariona så kommer datorn att förlora. När det gäller fjärrstyrda enheter så avhjälps detta något i det att det finsn en människa med i ekvationen... men denne kommer då att lida av bristen som nämns i punkt 1.

 

Visst kommer förarlösa flygplan att spela en allt större roll. Och de har områden där de fungerar alledes utmärkt, som exempelvis spaning. Förarlösa flygplan med låg signatur som ligger på 5000-10000 meters höjd och spanar på fienden ger ovärderlig information.

 

Men att skicka in dem i strid i tron att de kommer att sopa banan med det mänskliga motståndet tror jag kommer att innebära en obehaglig kalldusch för en del.

 

/J

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag tror att förarlösa [vad det må vara] i ett inledningsskede (10-20 år?) kan vara ett bra komplement till bemannade farkoster. Tänk er t.ex ett attackuppdrag där en rote Gripen med FF står för det slagfältstaktiska tänket men två-fyra obemannade plattformar står för det faktiska fraktandet av bomblasten. Gripen-flygplanen kan då vara lätt lastade och stå för jakteskort av bombflyget samtidigt som de är den bemannade delen av attackstyrkan. Företrädelsevis skulle Gripenplanen vara tvåsits.

Eller, en attackhelikopter som har knutet till sig två mindre spaningshkp. Dessa skulle kunna vara ungefär 50% av en "pissekur" i storlek, utrustade med elektroniska och optiska sensorer och vara smygutformade. Dessa skulle kunna spana och målanvisa varpå moderhkp skjuter från ett bakre, skyddat läge. Man skulle ju rent av kunna hänga vapen på de små robothkp, men då är ju risken att de måste byggas större och dyrare. Tanken med UCAVs är ju ändå att de ska vara billiga och ersättbara.

Dylika helikoptrar skulle kunna vara knutna till pansarförband också.

Om 20-30 år kommer man vilja ha ett nytt stridsflyugplan som ersätter Gripen. Då kanske tekniken har kommit långt nog att ett UCAV kan vara alternativet? I dag är det ju inte det, men den teknik vi har idag var å andra sidan science fictin för 30 år sen.

 

/E

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest J-Star
men den teknik vi har idag var å andra sidan science fictin för 30 år sen.

I och för sig sant...

 

...å andra sidan kan man läsa vad man trodde skulle vara framtiden för 30 år sedan och få sig ett gott skratt. ;)

 

/J

Share this post


Link to post
Share on other sites

Äter upp och äter upp. Ja jag vet inte, men vad ska vi göra utan ett flygförsvar då? Dessutom håller jag med (vem de nu va som skrev) att det troligtvis kommer bli slakt på nykomlingarna. Jag tror helt enkelt det är för tidigt att sätta in förarlösa plan ännu. Och innan dessa är klar, tror jag Gripen har spelat ut sin roll, vad gör vi då?

 

 

Hursomhelst, när tror ni Gripen börjar bli för gammalt, som t.ex viggen är nu? :D

 

Edit:

 

Gripen är väl en del av Sveriges stolthet, så enkelt ersätter vi inte det med nåt obemannat plan, iaf inte på bra många år :(

 

Synd att vi inte hade pengar till att uveckla både detta SHARC, till t.ex spaning etc? och samtidigt en bemannad efterföljare till Gripen.

 

Jag tror fortfarande att det vore bättre att utveckla en bemannad efterföljare till Gripen, självklart tror jag att jag har rätt också, men visst, kan ha fel. Framtiden får visa...

Edited by toxic

Share this post


Link to post
Share on other sites

sverige/saab har ju gått samman me typ 5 andra europeiska länder för att utveckla nästa generations flygplan, inget erutopeiskt land som kommer att klara det ensamt, iofs på ett mycket mycket tidigt staduim, nå papper modell det hade vatt trevligt om vi gjorde det tillsammans... kommer dröja många år innan det händer nå konkret...

 

Gripen idag e ju 80 å tidigt 90 tals teknik... D versionen kommer antagligen att fungera som spindeln i nätet, stridsledande, inte helt otroligt att de samverkar med en/flera UCAVer då...

 

Gripen har ju en enorm utvecklings kapacitet, men det kostar och det kommer att bli svårt att gångtidsförlänga planet pga små överdimensioneringar, dataålderns fel, men iofs vi kommer att ha många plan och inte lika mkt flygning som det va tänkt från början..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this   • Similar Content

  • By Maskirovka
   Snubblade över en ganska intressant artikel;
   SA to fly Erieye?
    
   Bättre reklam än så här kan väl knappast SAAB få
    
   Blev förresten förvånad att detta fina system saknade en egen tråd.
    
   Erieye på Wiki
  • By Eyeless_Camper
   Jag har en liten fråga här om Saab 21Rs vapenkapsel. Jag har läst på många olika källor både att den skall vara 8x 13.2mm M/39 akan och att det skulle vara 8x 7.9mm ksp m/22F.
   Vad hade den eller hade den 2 olika kapslar en med 13.2mm och en med 7.9mm eller?
    
  • By Sebastian C
   Idag tweetade Fortifikation väst en gif från när sista J35J lämnade F10 år 2002. Det fick mig att tänka på hur gammalt det planet var.
    
   J35A togs i tjänst år 1960. 15 år efter andra världskrigets slut! Och typen användes operativt av flygvapnet fram tills 1998, Finland använde typen tills år 2000, Danmark fram till 1993 och Österrike använde draken fram tills 2005!
    
   Då undrar jag hur bra flygplanet faktiskt var. De danska drakarna räknar vi inte då deras användes för attack och spaning, och jag endast undrar över jaktversionerna. Sverige använde den ultimala versionen - J35J när typen togs ur tjänst. Men Finland använde J35XS vilken - så vitt jag vet - är samma som J35D och Österrike använde J35Ö vilken var andrahands J35D vilka hade uppgraderats och modifierats för Österrikiskt bruk. Dessa typer lämnade aktiv tjänst 2 respektive 7 år efter att den bästa drakenversionen lämnade svensk tjänst. Varför?
    
   Vad var det som gjorde att draken fanns kvar till gripenepoken när jaktviggen egentligen skulle ersätta den? Vilka fördelar fanns det hos typen? När man jämför radar, vapen och avionik är J35J klart underlägsen jaktviggen.
  • By vikingman
   Han har skrivit en bok som heter En fältflygare från Mjölby. Finns på Svensk Flyghistorisk Förenings webshop. Verkar slutsåld på andra ställen.
    
    
×
×
 • Create New...