Jump to content

9mm eller .45


Fu Johanson

Recommended Posts

Jasså, nu har den gamla debatten om "stopping power" blommat upp i USA igen.

 

Att puffran jammar är ju en sak. Beretta 92-an är en fin pistol, jag har en FS själv, men den är ju förstås inte lika fältmässig som Glocken. Personligen tycker jag att B-92 passar bättre som polisvapen än som militärt sidearm, den är av en mer delikat konstruktion än den fula, enkla men effektiva glocken.

 

Skillnaden mellan cal. 45 och 9 mm är en helt annan fråga. Mig veterligen använder USA vanlig standard 9 mm ammunition. Undrar om vår 39B skulle ge ett bättre resultat, eller penetrerar den för bra och går bara igenom målet?

 

Sök lite på nätet om "stopping power" så får ni väl några tusen träffar. Vissa med mer eller mindre vansinnigt innehåll förstås.

Link to comment
Share on other sites

Jag har lite informellt utbyte med några ifrån USA. Konstigt nog verkar de flesta nöjda med M9 men skulle föredragit något mindre och lättare. Angående effekten på mjuka mål verkar det som "skjut till målet går ner" skolan gäller. USA (har?) köper in små mängder M39B enligt säkra källor. Verkan i mjuka mål är nog ganska likvärdig med vanlig "Ball".

 

Jag skulle gärna haft en fin M1911 i 45ACP men när verkligheten hinner i fatt så är jag nöjd med en M88, några magasin, bra hölster och en vapen monterad ficklampa. De extra pengarna som blir över skulle jag lägga på träning.

 

Om folk hade lagt ner den tid de gör på vapenponografi på träning istället så hade vi nog fått ett bättre resultat i längden. Vi missar förtfarande upp till 80% av skotten vi avlossar ifrån pistolen i strid, ändå diskuteras överpenetration flitigt. Borde vi inte diskutera varför vi missar 80% av skotten? Nej för då blir det så att folk måste börja träna istället för att sitta framför* sätt in valfri vapenpornografi* med en öl och chipspåsen inom armlängds avstånd. Och jag tror inte att flickvänen binder fast ölburken om man glömmer den när man går och pissar....

Link to comment
Share on other sites

En rätt lustig sak är ju att amerikanska specialförband, typ Navy SEALs använder 9mm både i deras pistoler och i deras MP5:or, samtidigt som självutnämnda "vapen guru's" säger att kaliber .45 är mycket bättre och att 9mm inte är värd mässingen hylsan är gjord av. Mycket lustigt fenomen, liknar mycket "7,62-är-mycket-bättre-än-5,56" fenomenet, jag vet inte vilket som är värst!

Det jag vill få fram i denna debatt är att 9mm duger fint, den är bra mycket lättare och mindre (=MER AM!!), och om man, som SEALs, skjuter 2 skott i bröstet och ett i huvudet så kommer fienden att dö i vilket fall som helst.

 

PS.

Dubbelskott i huvudet á la SAS funkar ju även det

DS.

Link to comment
Share on other sites

Hmm special styrkorna kan inte ha varit helt nöjda med 9mm. För i början på 90-talet så specialbeställde dem en pistol i kaliber .45. U.S. Special Operations COMmand(USSOCOM) ville ha en "offensive" pistol. Slaget stod mellan Colt och HK. Den senare vann och kom fram med en pistol som heter Mark 23 Mod 0, den blev senare kallade SOCOM. Och den är verkligen ett custom bygge, större utrymme för avtryckarfingret om man har handskar på sig, tål saltvatten bättre etc.

Till den finns det ljuddämpare, laser siktesmodul både vanlig och inraröd och vapenlampa. Jag har för mig att det beställda antalet låg runt 2500-4000 st(läste det någonstans men kommer inte ihåg vart)

 

socomcan.jpg

socomflag.jpg

Link to comment
Share on other sites

Jag glömde att tillägga att SEALs använder dessa pistoler i CQB (Close Quarters Battle), i läskiga skogen vet jag inte vad de använder. Anledningen till Mk23:ans uppkommst var väl att 9mm hade för dålig ballistik för deras samk, eller är jag ute och cyklar? Tycks ha läst det på nån amerikansk vapen sida.

Link to comment
Share on other sites

Nej du är inte och cyklar, det är bättre precision i SOCOM'n :)

Och dem använder pistolen lite överallt. SOCOM'n är byggd som en offensiv pistol medan majoriteten(inkl B-92) av pistoler är ett "backup" vapen, m.a.o ett defensivt vapen. :)

Link to comment
Share on other sites

  • BlåGul -1

Läste artikeln för några dar sen. Verkar mest som Hackworth, hur respekterad han än må vara, försöker få upp sina personliga åsikter (".45 regerar, yttepyttenian suger") till beslutsfattare genom artikeln. Att basera artikeln på ett anonymt brev gör det inte trovärdigare.

 

Dessutom är det en del detaljer i 'brevet' som gör mig, och andra jag diskuterat artikeln med, en aning fundersam.

 

Att gnälla på att en pistol inte stoppar en fiende (som dessutom är drogpåverkad) omedelbart med ett pistolskott verkar jävligt märkligt om man är dekorerad armeöverste med stridserfarenhet...då borde man veta att det är sällan man stoppar någon omedelbart med ett enda skott, även om det är från ett gevär.

 

Och varför tuggar talibanska krigare khat? Trodde det var huvudsakligen somalier som använde det, och att växten odlades enbart i Nordafrika. (LRRP eller nån annan som vet får gärna rätta mig.) Nä, artikeln är tveksam tycker jag.

Link to comment
Share on other sites

Ni som kan mycket om vapen och ammunition kan väl kortfattat förklara de fundamentala skillanderna i ballistik mellan 9 mm och .45 cal? Är själv intresserad, men tyvärr inte sådär oerhört insatt.

 

Men en sak tror jag mig veta. Är det inte så att 9 mm ammunition har bättre penetreringsförmåga än grövre ammunition?

 

 

Hälsningar, Foxtrot Lima :)

Link to comment
Share on other sites

  • BlåGul -1
Ni som kan mycket om vapen och ammunition kan väl kortfattat förklara de fundamentala skillanderna i ballistik mellan 9 mm och .45 cal? Är själv intresserad, men tyvärr inte sådär oerhört insatt.

 

Men en sak tror jag mig veta. Är det inte så att 9 mm ammunition har bättre penetreringsförmåga än grövre ammunition?

 

 

Hälsningar, Foxtrot Lima :)

Fundamentala skillnader:

 

9mm = Lätt & snabb

.45 = Tung & långsam

 

Penetreringsförmåga varierar med kulvikt, kultyp och laddning. En tung kula i hygglig hastighet brukar vara rätt svår att få stopp på, medan en lätt bromsas snabbare.

Link to comment
Share on other sites

Niox, Hela Hackworth är lite tveksam, han har kommit på kant med rätt så många, om inte alla, inom högre etablisamanget. Då nu spetsförband är ine har han bestämt sig för att höja dessa, dock bara att han får fram sina poänger. Före detta har han fört krig mot att arme pyramiden inte spetsig nog (dödköttsförband och "oväsentliga poster"). Han har sina anhängare, men de de flesta rycker lite på axlarna....

 

enligt mig en soldatfjäskare som innerst inne bara använder dem som en stege för att komma åt de han hatar:CINCar;politiker osv

 

Har inte hört många klgomål om Berettan, då LRRPs inte så ofta använder sidearm (PatullC) så kanske jag inte skall uttala mig, men de man träffar på vallen tycker det är bra med fler skott...

 

Det där med drogad soldat: Det spelade banne mig ingen roll om man sköt 5,56-9-0,45 eller tro det eller ej 0,5.....de fortsatte ändå en liten bit, MEN de sköt inte tillbaks.

Link to comment
Share on other sites

blev lite snack om drogade med mera, måste bara posta detta som jag inte tror alltför många har hört om.. (av dom yngre iallafall) men under kongo kriget 1960-64 när sverige var nere så tuggade dom khat och trodde dom var odödliga, svenskarna som skötte sig bra, sköt varnings skott.. men självfallet tog dom inte det som en varning utan tyckte det bevisade att dom var odödliga , kultur krock på frontlinjen ;)

 

en annan grej, för oss som inte varit med om så många skjutningar som LRRP antagligen varit, under göteborg, killen blev väl skjuten av 9 mm?? och han var ju inte drogpåverkad och hade det inte varit för "shocken" så hade han lätt kunna få iväg några stenar till om polisen varit passiva..

Link to comment
Share on other sites

Hej,

 

Kal. 45 är subsonic också, vilket är ju en fördel om man använder ljuddämpare, 9mm är ju supersonic, och laddar du "ner" den tappar du effekt.

 

9mm eller .45 debatten är uttjatad, har ju hållt på sedan början på 1920 (?) talet...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...