Jump to content

Försvarsmakten: Operation Aspides – attacker avvärjda


Recommended Posts

Fartygen i operation Aspides fortsätter att skydda civila handelsfartyg i Röda havet mot attacker från huthirebellerna. Hittills har man skjutit ner både fientliga drönare och ballistiska missiler.

Den 13 mars runt klockan 0500-0600 (Djibouti-tid) öppnade den grekiska fregatten Hydra eld med sina kanoner mot två obemannade flygfarkoster, UAV:er, då de hotade den civila sjöfarten.

På morgonen 20 mars upptäckte en fransk fregatt en fientlig attackdrönare från huthirebellerna som hotade den civila sjöfarten. En helikopter, som tillhör fartyget och var ute och patrullerade i området, fick omedelbart order att bekämpa drönaren med sina kulsprutor.

Franska och tyska fartyg

Redan dagen efter var det dags igen. Tidigt på morgonen upptäckte en fransk fregatt tre ballistiska missiler som avfyrats från huthi-kontrollerat område i Jemen - samtliga sköts ner. Något senare samma dag sänkte den tyska fregatten FGS Hessen en obemannad sjögående enhet som också kom från huthi-kontrollerat område i Jemen.

– Attackerna mot civila fartyg är ett allvarligt hot även mot Sverige och behöver motverkas. Bland annat påverkar de svensk import och export. Därför är det viktigt att Sverige är med och bidrar till insatsen, säger Carl-Johan Edström som är chef för operationsledningen i Högkvarteret.

Skydd för civil sjöfart

Den EU-ledda operation Aspides är defensiv och ska skydda civila fartyg i Röda havet mot attacker från bland annat huthirebellerna.

Försvarsmakten har tre stabsofficerare på det operativa högkvarteret i Larissa, Grekland. En stabsofficer är ombord på den italienska styrkechefens ledningsfartyg ute i operationsområdet.

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...