Jump to content

Försvarsmakten: Markförbanden laddade för Nordic Response


Recommended Posts

Övning Vintersol 24 har nått sitt slut och de övade förbanden har prövats i stundtals mycket påfrestande subarktisk miljö. Nu är den sammansatta brigadstridsgruppen redo för att ta sig an utmaningarna i norra Finland och Norge under Nordic Response 24.

Kylan har bitvis varit sträng och snötäcket har legat tungt över Norrbottens kustland, där övning Vintersol 24 utspelat sig. Förband från Revinge i söder till Boden i norr har inte bara fått lära sig överleva i subarktisk miljö utan även förmåga att kunna verka tillsammans med andra förband.

Övning Vintersol 24 har framför allt fungerat som markförbandens förberedelse inför kommande storövning Nordic Response 24 i norra Finland och Norge. Den övningen utspelar sig 4-15 mars och är en del av Natos stora övningsserie Steadfast Defender 24.

Friktioner i sträng kyla

Arméns förband som befunnit sig i Boden har fått lära sig mycket av de friktioner som kan uppstå på Nordkalotten, framför allt vad sträng kyla innebär. Men tillsammans fortsätter armén bygga gemensam förmåga att kunna verka på Nordkalotten.

– Nordkalotten har fått en ökad betydelse på grund av att Ryssland har betydande styrkor på Kolahalvön. Vid en försämrad säkerhetssituation kommer man behöva behärska Nordkalotten för att kontrollera transatlantiska länken, säger överste Gustaf Dufberg, chef för Norrbottensbrigaden.

Förband i övriga Sverige behöver förbereda sig på att det är här uppe vi behöver kunna verka och därför också kommer öva här allt oftare.

– Alla förband i landet måste behärska den här miljön och det är en stor anledning till varför armén samlats i norr under den här övningsserien, säger överste Dufberg.

Svensk-finsk division

Den svenska brigaden kommer ingå i en finskledd svensk-finsk division, inom ramen för det finsk-svenska försvarssamarbetet FISE. Gemensamt ska divisionen anfalla i nordlig riktning från finska Lappland och in i Norge.

– Det här är inget nytt för oss här uppe, vi har arbetat mycket nära våra finska kolleger inom ramen för FISE-samarbetet i omkring fem års tid. FISE är dessutom äldre än Sverige och Finlands gemensamma Nato-ansökan och vi har övat och försvarsplanerat tillsammans under lång tid, säger överste Dufberg.

Logistiska utmaningar

Under Nordic Response kommer armén stöta på omfattande utmaningar, bland annat kopplat till det begränsade vägnätet i området.

– Huvudsakligen kommer logistikkedjorna vara bundna till väg E 45. Övningen kommer till stora delar bestå av logistiska utmaningar i svårtillgänglig terräng. Att försörja brigaden och divisionen kommer vara en stor utmaning. Det är stora mängder vatten, drivmedel och andra förnödenheter som ska förflyttas längs en enda väg under långa avstånd, säger överste Gustaf Dufberg, brigadchef.

Försvarsmakten ska kunna verka över hela Sverige. I våras var förband från Norrbotten på plats i Skåne för att öva med förband från södra Sverige. Nu är rollerna ombytta och Försvarsmakten befäster sin position på Nordkalotten i och med Nordic Response. Tillsammans stärker vi låset i norr.

David Kristiansen

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...