Jump to content

Försvarsmakten: Nordiskt försvarssamarbete fördjupas med Nato


Recommended Posts

De nordiska försvarscheferna möttes på Berga slott under februari. Sveriges kommande Nato-anslutning gör det nordiska samarbetet än viktigare.
öb

Sveriges kommande Nato-medlemskap har öppnat nya möjligheter för de nordiska och baltiska försvarssamarbetena. Det nordiska försvarssamarbetet Nordic Defence Cooperation, Nordefco, har varit ett nyttigt forum för att lösa gemensamma frågor. En gemensam uniform och samarbete kring flera materielprojekt har blivit av, men nu blir det möjligt att tala om fördjupat operativt samarbete för att stärka försvaret av Natos nordöstra flank.

– Sveriges anslutning till Nato är utan tvekan väsentlig och kommer att kräva en fortsatt förändring av det nordiska försvarssamarbetet för att vara ändamålsenligt och anpassat till Natos planer och krav, säger ÖB Micael Bydén.

Operativt samarbete diskuteras

Under mötet på Berga kunde de nordiska försvarscheferna diskutera den framtida utvecklingen och strategiska inriktningen för det nordiska försvarssamarbetet. Försvarscheferna enades om att de nuvarande säkerhetsutmaningarna och de geografiska särdragen i Norden understryker vikten och nödvändigheten av ett ännu närmare samarbete – främst inriktat på operativa drivkrafter.

Nato förändrar samarbetet

Det här är nytt och något som blivit möjligt då Finland och snart Sverige är medlemmar av Nato. Danmark, Island och Norge var med då Nato grundades 1949 och har därmed varit en del av försvarsorganisationens operativa planering sedan starten. Sveriges och Finlands anslutning innebär att konkret planering och samordning kan göras. Hur den ska utformas kommer först att beslutas på den politiska nivån.

Baltiskt samarbete förbättras

Under mötet på Berga slott anslöt senare de baltiska försvarscheferna för ett möte i nordisk-baltisk krets, det så kallade NB8-formatet. Då diskuterades säkerhetsläget i Östersjöregionen, stödet till Ukraina och hur man kan stärka det redan nära samarbetet mellan de nordiska och baltiska länderna.

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...