Jump to content

Försvarsmakten: Stridspilotelever flyger i Italien


Recommended Posts

I dag börjar den första omgången av Flygskolans stridspilotelever sin flygutbildning i Italien. Utbildningen genomförs av 61 Stormo på Galatina flygbas utanför Lecce samt Decimomannu flygbas på Sardinien.

Försvarsmakten har tecknat ett avtal med italienska flygvapnet om att en del av den svenska flygutbildningen för stridspiloter ska ske i Italien från och med januari 2024 och upp till tio år framåt.

- Genom vårt goda samarbete med italienska flygvapnet säkerställer vi att Flygvapnets blivande stridspiloter får en kvalificerad flygutbildning med mycket hög kvalité. Den italienska flygskolan använder moderna utbildningssystem och den utvecklade flygutbildningen gör att våra svenska stridspilotelever blir väl förbereda inför inflygningen på Jas 39 Gripen, säger Niclas Magnusson, chef för Luftstridsskolan.

Kontingentchefen Conny Forsberg från Luftstridsskolan är på plats på Galatina flygbas utanför Lecce tillsammans med den första omgången stridspilotelever som förberett sig inför utbildningens start.

- Vi har blivit mycket väl mottagna här på basen i Galatina. Alla vi möter är vänliga och hjälpsamma. Vi känner oss verkligen välkomna. Den första veckan i Italien har vi genomfört en del administration samt att eleverna har provat ut flygutrustning och tagit emot sina italienska flygställ som de kommer att bära under utbildningen här, säger Conny Forsberg.

Flygskolan i Linköping har fram till i år bedrivit grundläggande flygutbildning (GFU) och grundläggande taktisk utbildning (GTU) för stridspilotelever på skolflygplan 60. SK 60 avvecklas i sommar och ersättaren SK 40 (Grob 120B) är ett tvåsitsigt turboprop-flygplan. När Flygskolan genomfört typinflygning av SK 40 kommer Flygvapnet fortsätta bedriva den grundläggande flygutbildningen i Linköping.

En utvecklad grundläggande taktisk utbildning genomförs därefter i Italien med flygplanen Aermacchi M-345 och Alenia Aermacchi M-346 Master. Utbildningen i Italien kompletteras med det nya skedet LIFT (Lead In Fighter Traning). Planet M-346 Master har en modern förarmiljö med programmerbara bildskärmar som kan anpassas till de metoder som används i kommande stridsflygplan. Det innebär ytterligare ett steg för att underlätta vid inflygning på Jas 39 Gripen. Den markbundna utbildningsmiljön på de italienska flygbaserna innebär även flera olika typer av nyare simulatorer och utbildningsverktyg.

Flygvapnet kommer att skicka svenska flyglärare som ska utbildas på de italienska skolflygplanen och sedan tjänstgöra som flyglärare på båda flygbaserna. I dagsläget bidrar Sverige med en kontingentschef från Luftstridsskolan.

FAKTA

Flygvapnet har sedan starten 1926 bedrivit egen flygutbildning. SK 60 (SAAB 105) har funnit i svenska Flygvapnet sedan 29 juni 1963 och nästan lika länge har den använts under grundläggande flygutbildning (GFU). Sedan cirka 30 år har även grundläggande flygutbildning (GFU) använt SK 60.

Avvecklingen av SK 60 kommer uppmärksammas med olika aktiviteter under våren och början av sommaren, mer information om aktiviteterna publiceras på Luftstridsskolans hemsida i februari.

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...