Jump to content

Försvarsmakten: Amfibieförbanden får ny snabbskjutande kulspruta


Recommended Posts

Det nya systemet kommer inledningsvis beväpna Stridsbåt 90, men kan i förlängningen även bli aktuell för andra delar inom Försvarsmakten.

Försvarsmaktens materielverk (FMV) har tecknat ett ramavtal för snabbskjutande kulspruta åt amfibiebataljonerna. Kulsprutan är eldriven och kan avfyra omkring 3000 skott per minut.

Det ger bättre förutsättningar att träffa mål när den avfyrande plattformen är i rörelse och är önskvärt när till exempel stridsbåtarna går i hård sjö. Den höga eldhastigheten ger också bättre förutsättningar att på kort tid uppnå lokal eldöverlägsenhet, vilket underlättar för förbandet att lösa sina ordinarie stridsuppgifter.

– Vi ser att det här systemet kommer att väsentligt öka eldkraften från enskild enhet. Det fungerar väl ihop med befintlig materiel och blir ett välkommet tillskott i Försvarsmakten, säger Patrik Almqvist, projektledare på FMV.

Amfibiebataljonerna är mitt uppe i en stor förändring och en rad olika system ska anskaffas. I det sammanhanget blir den nya kulsprutan ett av de första systemen att anskaffas och som redan på kort sikt ökar förbandens förmåga.

Ramavtalet med Equipnor AB sträcker sig inititalt till 2026 med möjlighet att förlänga två år i taget. Kulsprutan tillverkas av Dillon Aero Inc.

Mer information på FMV:s webbplats

Läs hela inlägget här >>

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...