Jump to content

Försvarsmakten: Libanon-veteranerna hedras den 29 maj


Recommended Posts

Måndagen den 29 maj är det dags att hedra alla som genomfört internationella insatser i rikets tjänst. Årets Veterandag firas vid Sjöhistoriska museet i Stockholm, sänds på Youtube och högtidlighålls dessutom lokalt på ett flertal platser runt om i landet.

– Veterandagen är ett tillfälle att hylla Sveriges utlandsveteraner och hedra minnet av dem som gett sitt liv i arbetet för fred i olika konflikter runt om i världen, säger Mats Fogelmark, chef för Försvarsmaktens Veterancentrum, som ansvarar för arrangemanget.

I år uppmärksammas särskilt de utlandsveteraner som tjänstgjorde vid FN-insatsen Unifil i Libanon under åren 1980-2007. Under dessa år bidrog Sverige med cirka 9 000 personer. Både mark- och sjöinsatser genomfördes.

Redan den 26 maj kl. 15:30 sänder Försvarsmakten Studio Utlandstjänst, på YouTube och webbsidan. Under två studioprogram möter vi personer som har varit på uppdrag i fredens tjänst för Sverige. I det militära programmet möter vi Mali- och Libanonveteraner, och Sveriges veteranförbund pratar om kamratskap. I programmet med andra utsändande myndigheter får vi insikter i hur personalen förbereds inför fredsfrämjande insatser, och hur Sverige arbetar med anledning av kriget i Ukraina.

Försvarsmakten är en av flera myndigheter som har i uppdrag att skicka personal till fredsfrämjande insatser. Uppskattningsvis kommer 4 000 besökare till årets Veterandag vid Sjöhistoriska museet för att se statsceremonin med kransnedläggning och uppvisningar. Ceremonin direktsänds kl. 14.30 den 29 maj.

Se hela programmet här.

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...