Jump to content

Försvarsmakten: HMS Carlskrona – alltid redo


Recommended Posts

Vårövningen största deltagande fartyg är HMS Carlskrona. Tillsammans med övriga enheter och ytstridsfartyg övar man sin förmåga inom luftförsvar och ytstrid såväl som att kunna ge logistikunderstöd. Under övningen har man en hög insatsberedskap och visar samtidigt en ökad närvaro till sjöss. Övningsområdet är i huvudsak Hanöbukten.

HMS Carlskrona bedriver regelbundet skarp sjöövervakning runt den svenska kusten. Det innebär att fartyget rör sig ute till havs, övervakar och samlar information om vad som händer i vår närhet. I den övervakning av vårt närområde Försvarsmakten bedriver används både fasta och rörliga sensorer. De fasta kan exempelvis utgöras av spaning med landbaserad radar medan HMS Carlskrona utgör en rörlig sensor.
 
– För HMS Carlskrona har vårövningen inneburit att vi har varvat olika övningsmoment med ordinarie skarp verksamhet där vi bedriver sjöövervakning. Exempelvis kan vi genomföra en skjutning under förmiddagen för att på eftermiddagen och följande natt bedriva skarp sjöövervakning i ett område, säger Johan Månsson, fartygschef ombord HMS Carlskrona.
 
Fartyget skickas till olika områden som man vill undersöka närmare och utgör en värdefull resurs i marinens insatsberedskap. Man är alltid fullt utrustad och redo att ingripa mot eventuella kränkningar. Ett normalt sjöövervakningspass till sjöss kan vara upp till 14 dagar.

1

Stöd till helikopter och fartyg

Förutom att bedriva sjöövervakning kan HMS Carlskrona också lämna logistikunderstöd till andra enheter, bland annat till helikopter. Genom att kunna landa på fartyget och tanka ökar man sin flexibilitet betydligt. Efter att sedan löst sina framskjutna uppgifter kan helikoptern landa ombord och tanka igen. HMS Carlskrona kan också fylla på bränsle till andra fartyg, eller bunkra som det kallas i marinen. Det görs genom en lång slang akterut som ansluts till det fartyg som behöver fylla på sina tankar. Fördelen att kunna fylla på bränsle till sjöss är detsamma för såväl fartyg som helikopter, man ökar sin räckvidd och sparar värdefull tid.
 
- Under övningen har vi också genomfört ett flertal moment med landning av helikopter ombord såväl som att öva bunkring av andra fartyg. Båda delar viktiga uppgifter som fartyget ska ha en god beredskap att genomföra, säger Johan Månsson.
 
Fartyget kan även användas som ledningsfartyg och har under övningen haft flottiljstaben ombord som förutom att följa övningen också ägnat sig åt planering av den kommande försvarsmaktsövningen Aurora 23.  

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...