Jump to content

Försvarsmakten: En hamn säkras


Recommended Posts

Vattenytan i den lilla hamnen ligger spegelblank och vårsolen börjar värma så smått. Badtemperaturen ligger dock bara på fyra plusgrader. Men det är inget som stoppar marinens röjdykare som har till uppgift att söka av och säkra en hamn under vårövningen.

Röjdykarnas uppgift är att hitta och oskadliggöra sjöminor och oexploderad ammunition under vatten men kan även utföra minröjning på land vilket gör att de också regelbundet har deltagit i internationella insatser. Med ordinarie basering i Skredsvik, vid Gullmarsfjorden på Västkusten, är röjdykardivisionen en del av Fjärde sjöstridsflottiljen och kan verka såväl längs alla våra kuster som i insjöar.
Under vårövningen deltar man tillsammans med övriga förband med uppgift att bland annat säkra farleder och hamnar. Under torsdagen sökte dykare från röjdykare av Fyruddens hamn efter minor eller andra misstänkta föremål.

1

Som regel utgår dykarna från minröjningsfartyg eller mobila röjdykargrupper. Vid dagens övning startade man sina dykningar från en mindre ribbåt men med fanns också en betydligt större modell av samma båttyp som man använder att snabbt förflytta sig längre sträckor.

–Ska man söka av stora ytor använder man med fördel olika tekniska sensorer som sonar när man exempelvis letar efter minor. Men vill man kunna agera mer flexibelt och i särskilda miljöer som vid kajer och piranläggningar är dykare med sin mångsidighet oöverträffade. Förbandets ordinarie uppgifter passar också väl in i övningens fokus som ligger på undervattensstrid, säger Martin Blomqvist, som är chef för röjdykardivisionen.

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...