Jump to content

Försvarsmakten: Amerikanskt raketartilleri bekämpade mål i Norrland


Recommended Posts

Bullret tilltar på Vidselbasen i Norrbotten när ett amerikanskt Herculesplan närmar sig. Det landar och lastar omedelbart ur en fordonsburen eldenhet och en ledningscentral. På kort tid har förbandet grupperat, skjutit skarpt och träffat mål flera mil bort och sedan packat ihop och lyft igen.

Det är det 56:e artillerikommandot, stationerat i Tyskland, som samövat med Försvarsmakten med raketartillerisystemet Himars, High Mobility Artillery Rocket System. Förbandet är en förstärkningsstyrka som kontinuerligt åker runt i Europa och övar så kallad Hirain, Himars rapid infiltration.

Här i Vidsel övade den tillsammans med enheter ur Livregementets husarer, K 3, som levererade koordinaterna på målet. Själva målet på övningsområdet var en fingerad ledningsplats bestående av fordon och containrar, placerade drygt tre mil bort. Himars-systemet avlossade sex raketer och det blev träff i målet.

– Genomförandet visar att vi tillsammans med våra partner, i form amerikanska artilleriförband kan bekämpa mål på stora avstånd och med hög precision. Det sker dessutom med snabbhet, vilket är avgörande för att inte själv bli bekämpad, säger ställföreträdande arméchef Laura Swaan Wrede.

Himars-enheten sköts av tre personer; skytt, förare och pjäschef, och går att ladda med en mängd olika typer av ammunition. Vid momentet i Vidsel användes sex stycken M31-raketer på 227 mm med en 91 kg högexplosiv stridsspets. Raketerna har eget drivsystem och är gps-styrda vilket ger mycket bra träffsäkerhet. Räckvidden för artillerisystemet Himars är upp till 300 kilometer.

Ställföreträdande arméchefen konstaterar att kriget i Ukraina tydligt har visat på behovet av långräckviddiga bekämpningssystem mot kvalificerade mål. Med ett raketartilleri som Himars skulle Gotland kunna försvaras från fastlandet eller Baltikum försvaras från Gotland.

– Dagens övning understryker vikten av långskjutande artilleri i en modern armé. En kombination av eldrörsartilleri och raketartilleri är en möjlig framtida lösning för Försvarsmakten, säger Laura Swaan Wrede.

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Precis och därför har även vi ett behov av dessa. Och inte bara hoppas på att även USA ska komma med dessa. USA har redan placerat två i Lettland tror jag det var.

 

De skulle vara ett bra komplement till vårt artilleri. Det är lämpligt att köpa minst sex stycken som då kan vara en fristående bataljon Eller ingå i våra divisionsbataljoner.  

 

Blir det sedan en utveckling med SDB II. Så kan den även engageras mot rörliga mål. Med vår kunskap kan vi även utveckla en dubbel Bonus variant som av någon anledning ej infördes. Även en PGK lösning borde vara möjligt för att få ner kostnader. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...