Jump to content

Försvarsmakten: Nijmegenmarschen – utmaning och samarbete utöver det vanliga


Recommended Posts

Att dricka vatten, byta strumpor och tejpa fötterna har nog aldrig varit så viktigt. I juli åkte soldater och officerare från hela Sverige och världen ner till staden Nijmegen i Nederländerna för att delta på 4Daagse, en fyradagarsmarsch på fyra mil om dagen. Sverige har varit representerade sedan 60-talet och i år fortsatte traditionen efter ett uppehåll på grund av covid-19.

För den 104:e gången samlades soldater i den nederländska staden marschera fyra mil i fyra dagar. Och det går inte att säga att 4Daagse, som den heter på nederländska, bara är en marsch, för utmed marschvägen står tusentals människor som hejar på och festar utan återhållsamhet för de tusentals deltagarna. I år drygt 38 000 civila och militära gångare som marscherar.

Ludvig Eklund och Tuva Durgé jobbar på 12:e motoriserade skyttebataljonen på Livgardet och har under semestern åkt ner för att delta på marschen. De har precis kommit i mål då det ger sina bästa erfarenheter från marschen:

– Tejpa fötterna, det är mitt tips. Tejpa fötterna! säger Ludvig som precis som Tuva genomfört sin allra första marsch.​

Bild nyhet nijmegen

​Ludvig fortsätter:

– Det är väldigt kul. Ont i fötterna, men kul, fortsätter han.

Tuva Durgé har med Ludvig Edlund tagit emot den första valören av Nijmegenmedaljen:

– Nu känns det riktigt bra. Men jag har fått någon fruktansvärd respekt för mina fötter.

Nästan 300 svenskar genomförde Nijmegenmarschen tillsammans med runt 6000 militära deltagare. Denna marsch blev däremot. Extrem hetta gjorde att den första marschdagen ställdes in, följt av både utmanande värme och regnoväder följande dagar. Sista marschdagen kunde deltagarna till slut ta emot marschmedaljen. På frågan om varför man borde genomföra marschen svarar Tuva Durgé:

– Du borde göra det på grund av känslan då du är klar. Men inför kan du aldrig marschträna för mycket.

Samarbete över gränser

Fyrdagarsmarschen är en utmaning både fysiskt och psykiskt på 16 mil, som lockar både militärer och civila från hela världen. Bland de militära deltagarna fanns 34 länder representerade på Kamp Heumensoord, den militärbas som byggs upp tillfälligt på de tre veckor som föregår marschen. Campen är inte bara en plats för att husera deltagare, utan en plats för samarbete och samverkan mellan de 34 nationer som finns representerade. Inte bara för deltagare, som kan umgås över nationsgränser i partytält och matsal, utan representation på ceremonier och evenemang för mer medaljprydda representanter från de många försvarsmakterna.

Kamp Heumensoord är också en plats för internationellt samarbete och arbete över gränser och tillsammans med andra. Sjukvårdspersonal, rastplatspersonal och stabspersonal samarbetar ständigt med andra nationaliteter. För de nordiska länderna som deltar – Sverige, Finland, Norge och Danmark – är samarbetet unikt. Gemensam sjukvård och rastplatser gör att vilken nordisk deltagare som helst går till vilken nordisk sjukvårdare eller rastplatspersonal som helst, oavsett nationalitet. På campen utgjorde det nordiska samarbetet ett föredöme som arrangören, den nederländska försvarsmakten, hyllade. Och mycket av den frivilligpersonal som deltog uppskattade erfarenheterna av att jobba internationellt.

Efter årets deltagande kunde deltagare och personal åka hem med en bra känsla i magen. Goda förberedelser hos deltagarna ledde till få som avbröt. Och ett gott samarbete mellan de nordiska länderna och ett bra arbete hos den svenska delegationen gjorde att personalen kunde lämna Kamp Heumensoord men vetskapen om att representationen av Sverige har varit god. 

Läs hela inlägget här >>

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...