Jump to content

Försvarsmakten: Försvarsmaktens radarspaningsförmåga förstärks


Recommended Posts

Försvarsmakten har beställt två nya radarspanings- och ledningsflygplan, Globaleye AEW & C, tillverkade av Saab och anpassade för svenska försvarsuppgifter och internationell samverkan. I Försvarsmakten kommer planen att få beteckningen S 106.

Ett radarspanings- och ledningsflygplan kan flyga så högt att det går att se bortom jordens krökning. Planet kan också vara i luften under lång tid. Globaleye-flygplanen har en radar monterad ovanpå flygplanskroppen, en så kallad Erieye Extended Range, som ger lång räckvidd. Systemet har en mängd avancerade sensorer och kan till exempel skicka data till enheter i flygvapnet, marinen och armén. Flygplanen ska även kunna användas till att ge stöd till samhället vid naturkatastrofer och större olyckor genom samordning och ledning av räddningsinsatser.

Ingela Mathiasson, chef för flygmateriel vid Försvarets materielverk (FMV), säger så här om de nya planen:

– S 106 medför en avsevärt förstärkt spanings- och ledningsförmåga över luft, hav och mark och dessutom en längre uthållighet samt räckvidd jämfört med dagens förmåga.

Eftersom den tekniska utvecklingen går så snabbt behöver Försvarsmaktens tekniska förmågor stärkas och utvecklas kontinuerligt. För att stärka just förmågan att ha koll på omgivningen och kunna förvarna om hot och avvikelser i luften, på havet och på land behövs det nya system. Kontraktet som FMV tecknat med Saab AB har ett värde av drygt sju miljarder kronor och kontraktsperioden löper mellan 2022 och 2027.

 

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...