Jump to content

Försvarsmakten: Välkänd trotjänare pensioneras och ersätts efter 70 år


Recommended Posts

Efter närmare 70 års tjänst kommer Granatgevär m/48 ersättas med ett nytt granatgevärssystem. Ersättaren är den senaste versionen av samma vapen – Carl Gustaf M4. Försvarets materielverk, FMV, kommer därtill köpa in ny programmerbar spränggranat till vapnet.

Granatgevär m/48 är en av Försvarsmaktens verkliga trotjänare och har på senare år också fått stort genomslag utomlands. Brittiska och amerikanska specialförband började använda modernare versioner av vapnet under 2010-talet och på senare år har det köpts in och används i dag på bredare front. Originalet - Granatgevär m/48 är ett vapen generationer av värnpliktiga har kommit i kontakt med under utbildningen. Från och med hösten 2023 ersätts det med Carl Gustaf M4, som får benämningen Granatgevär 18 inom Försvarsmakten.

Kortare och lättare

Det nya vapnet är kortare, har ett bärhandtag och bättre justermöjligheter för en bättre ergonomi för skytten. En av många nyheter är att det kan bäras laddat, så att skytten snabbare kan komma till skott. Granatgevär 18 är tillverkat av titan, polymer och kolfiber, vilket halverar vikten jämfört med Granatgevär m/48

Riktmedel med möjligheter

Med det nya riktmedlet ges nya möjligheter. Det optiska siktet har fyra gångers förstoring för skjutning under dagsljus och låga ljusförhållanden. Sikteshuset har ovanpå ett integrerat rödpunktsikte för skjutning i mörker med bildförstärkare.

Tempering av tändrör och avståndsinställning, alltså att granaten ställs in för att detonera på ett visst avstånd, förenklas genom kommunikation mellan siktets uppsättningshus och granaten. På eldröret är också öppna reservriktmedel monterade. 

Kommer med ny ammunition

När Granatgevär 18 införs kommer det med ny ammunition. FMV har beställt den nya spränggranaten HE 448 som är programmerbar. I kombination med det nya riktmedlet förbättras hela systemets egenskaper och gör att skytten snabbt kan konfigurera inställningarna för den laddade granaten.

– Det här är en viktig beställning för att snabbt öka Försvarsmaktens förmåga att verka med pansarvärnsvapen och ammunitionsleveranserna är väl taktade med införandet av det nya granatgeväret M4, säger Mikael Frisell, chef Armémateriel, FMV.

Döpt efter Eskilstuna

Granatgeväret Carl Gustaf har fått sitt namn efter vapentillverkaren Carl Gustafs stads gevärsfaktori i Eskilstuna. Noterbart är att staden Eskilstuna från 1659 till mitten av 1700-talet officiellt hette Carl Gustavs stad - detta efter kung Karl X Gustaf. 

Läs hela inlägget här >>

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...