Jump to content

Flygvapenbloggen: Gemensamma resurser


Recommended Posts

http://blogg.forsvarsmakten.se/flygvapenbloggen/files/2021/10/hkp-vastervik-1024x683.jpg

Basen har en huvuduppgift, att se till att helikopterbesättningarna har möjlighet att göra sitt jobb. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

Flexibilitet och en vilja att stötta varandra för att få ut bästa effekt kännetecknar Flygvapnet och hela Försvarsmakten. På en tillfällig flygbas under Luftförsvarsövningen 2021, LFÖ 21, som Helikopterflottiljens basenhet upprättat för de helikoptrar som deltar i Marinens övning Swenex kommer baschefen och de flesta i hans lag som leder arbetet på basen från Norrbottens flygflottilj F 21. Går man sedan in där säkerhetsmateriel som hjälmar och  besättningarnas personliga utrustning finns träffar man teknikerna som kommer från Blekinge flygflottilj F 17.

http://blogg.forsvarsmakten.se/flygvapenbloggen/files/2021/10/sakmat-1024x684.jpg

Säkerhetsmaterielteknikerna från F 17 är vana vid att hjälpa Helikopterflottiljens besättningar. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

Det här är första gången som överstelöjtnant Andreas Nilsson och hans kollegor från F 21 leder ett kompani från Helikopterflottiljens basenhet, 43:e flygbaskompaniet. Som basenhetschef på F 21 är han van vid att jobb med Jas 39 Gripen istället så hur ovant är det när det står helikoptrar på plattan?

 

– Det finns så klart likheter, i båda fallen går vårt jobb ut på att underlätta för och serva ett flygsystem så huvuduppgiften är den samma men annars är det som natt och dag. Helikopterflottiljens verkansdelar är så gott som självgående med sin egen stabsdel till skillnad mot en stridsflygdivision.

http://blogg.forsvarsmakten.se/flygvapenbloggen/files/2021/10/andreas-nilsson-1024x683.jpg

Baschefen Andreas Nilsson ser fram mot att under övningen utveckla metoder för hur vi samarbetar inom Flygvapnet. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

Verkansdelen är i det här fallet tredje helikopterskvadron med sina sjöoperativa helikoptrar. En skvadron vars uppgifter under övningen styrs från marintaktisk chef medan basen får sina ordrar och styrning från flygtaktisk chef. Andreas Nilsson gillar upplägget där alla inblandade måste öva ledning och vem som bestämmer över vad på ett sätt som de inte är vana vid.

– Vi har förberett oss med en ledningsträningsövning inför de här veckorna där stora delar av ledningslaget var med tillsamman med personal från Helikopterflottiljen och från övningsledningen.

Medan kommunikationen går fram och tillbaka mellan olika ledningsnivåer och besättningarna står beredda att lyfta när marintaktisk chef kallar fortsätter 43:e flygbaskompaniet att förse maskiner och personal med bränsle, bemanna räddningsfordon och sjukvårdstält, skydda basen mot angrepp och alla andra stora som små uppgifter för att en flygbas ska kunna fungera.

http://blogg.forsvarsmakten.se/flygvapenbloggen/files/2021/10/tankning-hkp-1024x683.jpg

Så fort rotorerna stannar är drivmedelstroppen framme och fyller på bränsle inför nästa uppdrag. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

Text: Lasse Jansson

Läsa hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...