Jump to content

Försvarsmakten: Försvarsmakten hjälpte Polismyndigheten säkra luftrummet över Malmö


Recommended Posts

Under Förintelsekonferensen som arrangerats i Malmö i veckan har delar av 61:a luftvärnsbataljonen på Luftvärnsregementet varit på plats för att övervaka luftrummet. – Det har varit en mycket lyckad insats. Vi har löst våra uppgifter helt enligt plan och vi har haft ett bra samarbete med polisen och andra delar av Försvarsmakten, säger styrkechef major Daniel Olsson.

Luftvärnsregementets uppgift har bestått i att via ett antal spaningsradarstationer, så kallade underrättelseenhet 23, lokalisera objekt som rör sig i luften för att kunna ge en luftlägesbild och förmedla den till polisen i realtid. Uppdraget har genomförts dygnet runt från lördag till torsdag och i nära samarbete med Södra Skånska regementet (P 7) som skött bevakningen av skyddsobjekten runt radarstationerna.

I en av radarstationerna har utöver soldater från Luftvärnsregementet även en polisman ingått i bemanningen. En av dessa polismän är Kevin Danielsson som vanligtvis arbetar som ingripandepolis i Nybro.
– Samarbetet funkar jättebra. Jag är polisens samband på plats i radarstationen och jag förmedlar det vi ser till mina kollegor inom polisen, säger han och berättar att det är poliser från hela Sverige på plats i Malmö.
– Jag tror att det är den största sammankomsten av poliser någonsin i Sverige, säger Kevin Danielsson.
Den som samarbetar med honom i radarstationen vid det här tillfället är Michaela Hogane som är radarbefäl på 98-kompaniet. Hon berättar att i radarn är det hon som förmedlar luftlägesbilden till polisen som i sin tur tar informationen vidare till sina kollegor som kan agera på eventuella objekt som inte ska finnas i luften.
­– Samarbetet fungerar bra. Vi utbyter den information vi behöver. Ibland kräver det extra tydlighet så att vi förstår varandras interna termer men det har inte varit några större problem. Luftvärnet i sig har ju ett svårt språk som det tar tid att lära sig, säger hon.

Radarstationen som placerats nära stranden i Klagshamn söder om Malmö är den som dragit till sig mest uppmärksamhet från privatpersoner eftersom den varit placerad i ett friluftsområde. Många förbipasserande har varit nyfikna men uttryckt uppskattning över att Försvarsmakten funnits på plats för att stödja Polismyndigheten.
Två av de som arbetet vid radarstationen i Klagshamn är Daniel Skarlöv, radarbefäl, och Sofia Templin, radiolänkgruppchef.
– Det känns bra att kunna bidra positivt till samhället. Det är en skarp uppgift och en väldigt viktig konferens. Att vi kan bidra till att den kan genomföras känns bra och det gör att vi alla ger lite extra, säger Sofia Templin.
– Det är bra att Försvarsmakten kan bidra till resten av samhället med våra resurser när vi kan det, säger Daniel Skarlöv.

Förintelsekonferensen arrangerades av Regeringskansliet tillsammans med Malmö stad, Polismyndigheten och Säkerhetspolisen. Försvarsmakten har stöttat Polismyndigheten som ett led i totalförsvarsutvecklingen och att samhällets resurser ska användas på ett sätt som gynnar alla med hänsyn till tillgänglighet och beredskap.

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...