Jump to content

Finska tidningen Siivet (Vingar) gjorde en omfattande utvärdering av finska HX flygplankandidater


Hanski

Recommended Posts

Siivet är Finlands ledande flygtidning. Den har naturligtvis följt HX -projektet genom år och nu under de tre senaste numrorna har den gjort en anmärkningsvärt omfattande analys av stridsflygplankandidaterna.

 

Utvärderingen har i de tidigare numrorna täckt rörelseförmågan, vapen, kandidaternas förmåga att uppfylla de uppdragsscenarier som anges av de finska flygvapnen samt förmågan att hantera olika hot. Det senaste numret täcker de icke-tekniska kategorierna inklusive tillförlitlighet, mångsidighet, kostnader och framtids potential. De finska flygvapnen kommer endast att ge numeriska värden för uppfyllandet av fem olika krigsscenarier och andra faktorer kommer att utvärderas på godkänd/ej godkänd skala. Siivet tidningen har haft en något annorlunda inställning, den har gett ett numeriskt värde på varje utvärderingsområde. Tidningen påpekar specifikt att denna utvärdering mer eller mindre är en grov approximation. Det är bara den finska försvarsmakten som känner till de exakta detaljerna i de kommersiella erbjudandena och kandidaternas möjligheter.

 

image.png.5c77d3c91386b750399fd59ae37b2086.png

 

Lockheed Martin F-35A (64 flygplan)

Tidningen påpekar att detta flygplan är den mest kritiserade planet i världen. Om någon skriver något positivt om flygplanet, måste författaren vara en propagandist av Lockheed Martin! Jaktpiloter i många användarnationer har betonat att F-35s system ger piloten en oförutsedd förmåga att förstöra luft mål, förstöra mål på marken och samla in information om slagfältet. Tidningen lyfter de största riskerna att vara driftskostnaderna och lämpligheten för den finländska spridda verksamheten.

 

 

Boeing F/A-18E och EA-18G (50 jaktflygplan och 14 Growlers)

Tidningen ser att det här planet skulle vara den enklaste ersättaren för de nuvarande FAF Hornets. Det är bättre på nästan alla områden än den traditionella Hornet, men det har gott om gemensamhet om t.ex. på stödsystemen. Planet är mycket väl lämpat för spridda operationer. Growler skulle ge helt nya möjligheter till FAF. Huvudrisken är den uppskattade livslängden.

 

 

Eurofighter Typhoon (okänt nummer)

Den största fördelen med denna stridsflygplan bedöms vara dess luft-till-luft -kapacitet. Dessutom uppskattas den nya ECRS Mk 2 AESA -radarn vara riktigt kapabel. Elproduktionen kommer också att uppfylla de framtida behoven. De viktigaste riskerna anses vara de långa utvecklingsprojekten, enhets- och driftskostnaderna samt den relativt spartanska luft-till-mark -beväpningen.

 

 

Dassault Rafale F4+ (okänt nummer)

Huvudorsaken till Rafales ganska låga poäng i utvärderingen är den totala sekretessen för det faktiska erbjudandet, det finns knappt några detaljer tillgängliga offentligt! Den elektroniska krigsförmågan uppskattas till en av de bästa. Flygplanet är väl lämpad för spridda operationer. Vissa problem kan vara relaterade till jaktplanets huvudroller som luft-till-mark och underrättelse lavett. De viktigaste riskerna är radarens framtida potential, kostnader och eleffekt.

 

 

Saab Gripen E och GlobalEye (64 jaktflygplan och 2 GlobalEye)

Luft-till-luft -kapacitet beräknas vara på en bra nivå liksom sensor fusion. Gripen bör passa bra för spridda operationer. Inköpspriset för flygplanen uppskattas till relativt lågt, men på grund av ett litet antal beställda flygramar finns det stora risker för de framtida uppgraderingskostnaderna. Räckvidd och vapenbelastningar är mindre än hos konkurrenterna. Flygplanet är just att komma in i den operativa tjänsten och det kan fortfarande finnas överraskningar i dess verkliga kapacitet.

 

 

Slutresultat

F-35 Totalt 47 poäng av max 65 poänger (33 poäng i krigsscenarier)

F/A-18E totalt 42 poäng (27 poäng i krigsscenarier)

Typhoon totalt 38,5 poäng (30 poäng i krigsscenarier)

Rafale totalt 34,5 poäng (29 poäng i krigsscenarier)

Gripen totalt 33 poäng (23 poäng i krigsscenarier)

Edited by Hanski
  • Thanks 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...