Jump to content

Försvarsmakten: Taktik, teknik och procedurer


Recommended Posts

Den 20 – 30 september genomfördes övningen TTP 2021 från F 21. TTP är en flygövning med piloten och taktiken i fokus där Norrbottens flygflottilj, Skaraborgs flygflottilj, Blekinge flygflottilj, Luftstridsskolan samt den taktiska utvecklingsenheten TU-JAS deltar.

TTP är en akronym för de fokusområden som övas - taktik, teknik och procedurer. Flygövningen omfattar hela stridsflygsystemet inklusive flygstridsledning. Huvudsyftet är att träna flygande personal och flygstridsledare i defensivt och offensivt luftförsvar samt attackföretag där fokus ligger på att harmonisera och utveckla stridstekniker, taktik och procedurer mellan flygvapnets krigsförband.

– Övningen är till för att öka stridsflygsystemets taktiska förmåga för nationellt försvar genom att öva våra piloter och flygstridsledare i jakt- samt attackuppdrag. Övningen är avancerad och målsättningen är att ta fram taktik, stridsteknik och procedurer för att kunna vara så taktiskt skickliga som vi bara kan, säger Anders Gustafsson, flygövningsledare under TTP 21.

TTP har ibland kallats piloternas egen övning då det största fokus ligger just på dem. Istället för att öva den större bilden via orderkedjor från högre stab ner till enskild pilot är fokus på vad som sker i lufthavet.

– Flygpassen är hårda och komplexa till sin natur. Vi ska vara taktiskt överlägsen en motståndare vid varje givet tillfälle. Det är just det som är fokus under den här övningen. Det är här och nu vi bygger de förmågor som krävs och de stridstekniska detaljerna längst ut på linan som kommer göra hela skillnaden i ett skarpt läge, säger Anders Gustafsson.

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...