Jump to content

Försvarsmakten: Mina röjd i Stockholms skärgård


Recommended Posts

Under onsdagseftermiddagen röjde marinen en mina utanför Öja i Stockholms skärgård. Minan var en tysk kontaktmina från andra världskriget och hittades av en privatperson.

Tidigare i veckan kunde röjdykarfartyget HMS Spårö identifiera fyndet som en tysk EMA-mina från andra världskriget. Under onsdagen var en grupp från röjdykardivisionen på plats för att röja minan.

– Vi har genomfört dykningar i Mälaren och när Spårö fick andra uppgifter att lösa tog vi över. Under onsdagseftermiddagen var vi på plats för att röja minan, säger röjdykaren Rasmus Andersson.

Minan låg på knappt tio meters djup nära en mindre ö nordost om Öja.

Bild

– Det lättaste är att röja den på plats. Den metoden är säkrast för personalen och äventyrar inte riskerna i onödan. Vi utesluter aldrig att minan är farlig även om den är gammal. Om vi flyttar på föremålen finns risk för detonation, säger Rasmus Andersson.

En stridsbåt från Amfibieregementet övervakade platsen med stöd från sjöpolisen under tiden som röjdykarna förberedde sig för insatsen. Minorna röjs genom att en liten sprängladdning placeras vid minan och detoneras under kontrollerade former från ett säkert avstånd uppe på ytan.

– Vi håller alltid koll så att ingen rör sig i området när vi gör den här typen av uppgifter. Just den här gången var det tacksamt eftersom det inte var någon trafik här.

Under första och andra världskriget fälldes omkring 170 000 minor i Östersjön och i Västerhavet, av dessa finns cirka 50 000 kvar. Marinen arbetar systematiskt med att röja minorna, ofta tillsammans med andra nationer i närområdet. Gamla minor ligger i regel på botten och utgör ingen större fara för allmänheten eller fartyg till sjöss, men det händer att de driver in på grundare vatten längs svenska kusten.

– Om man hittar någonting som man misstänker är farligt eller som ser ammunitionsliknande ut så ring polisen, kustbevakningen eller Försvarsmakten. För oss underlättar det om man också har möjlighet att ta en position eller i bästa fall märka ut platsen. Får vi en krispig position eller utmärkning så klarar vi oss med ett dyk, det blir bra pang för pengarna, säger Rasmus Andersson.

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...