Jump to content

FM Malibloggen: NSE:s Vaktstyrka i Bamako – från ett kallt Halmstad till tropisk värme


Recommended Posts

Det flödar ständigt besökare och personal till oss på Camp Midgård som vi tar hand om och underhåller så gott vi kan. Speciellt under tiden när Covid-19 vaccinationerna genomfördes. Då fick vi många besökare, svenskar som arbetar i Bamako, så som polisens utlandsstyrka, svenska anställda från den svenska ambassaden och personal ur MINUSMA.

Att arbeta i NSE:s Vaktstyrka är ett varierande jobb med olika arbetsuppgifter varje dag.

 http://blogg.forsvarsmakten.se/malibloggen/files/2021/08/dsc00280.jpg

 

Från Halmstad till Bamako

Vi soldater och chefer ur NSE:s vaktstyrka håller vanligtvis till i Halmstad på luftvärnsregementet LV6. Vår dagliga verksamhet skiljer sig något från de uppgifter vi har här, vilket naturligtvis är positivt, då det alltid är givande att lära sig något nytt och arbeta med saker som man vanligtvis inte skulle göra hemma.

 

Vaktstyrkans personal kommer från flera olika kompanier på LV6. Vi kände igen varandra till stor del men alla hade inte arbetat tillsammans tidigare. Gruppen består av soldater ur verkansenheterna av robot-97 och robot-98, ledningssoldater, radaroperatörer och trossoldater.

 

När vi blickar tillbaka till insatsutbildningen i Stockholm och i Halmstad så känns det som att det var väldigt, väldigt länge sedan vi var där. Trotts att det, i skrivande stund, bara har passerat knappt tre månader. Vi tror att det har att göra med att det händer saker hela tiden. Våra dagliga uppgifter så som vakttjänst och sambandspost löses, samtidigt som vi hjälper personal ur staben med diverse uppgifter, till exempel GA(Guardian angel) när vi håller ett vakande öga över personalen och omgivningen när de har ärenden inne i Bamako och på flygplatsen.

 

Första veckorna

De första två veckorna var vi i mjuk karantän, det vill säga att vi inte fick lämna eller beblanda oss med andra nationer på supercampen i Bamako, Camp Senou. Under den tiden genomfördes HOTO(hand over, take over), där vi fick genomgångar och utbildningar av vaktgruppen från Mali 13, samt att vi kunde acklimatisera oss. Dagarna under de två veckorna var väldigt varma, närmare 40 grader varmt när det var som varmast, så vi fick vara uppmärksamma och påminna varandra att dricka tillräckligt mycket vatten och att salta maten extra mycket under acklimatiseringen.

 

Maten som serveras i vår matsal är väldigt bra, det märks att kockarna är måna om oss och lägger stor energi på att maten ska bli bra. Då och då serveras det god men stark indisk mat, det då många av kockarna är just indier.

 

Att röra sig i Bamako

Trafiken är ett kapitel för sig, ”organiserat kaos” beskriver den ganska bra. Så som en myrkoloni marscherar fram, så kan trafiken i Bamako upplevas. Mopeder och motorcyklar som kryssar mellan övriga fordon, tvåhjulingarna finns verkligen över allt. Flakmopeder med otroliga mängder last på sina flak som sakta tar sig fram, lastbilar som lastas dubbelt så högt än vad flakets höjd är. Det finns en skräckblandad förtjusning i lokalbefolkningens sätt att lasta. Här rullar de sakta fram, en del har säkrat lasten på ett bra sätt, andra inte. Det sker också väldigt många olyckor här i trafiken, speciellt när det blir dåligt väder. En regnskur kan dyka upp på bara några minuter och då ligger alla två- och trehjulingar i störst risk, då de som oskyddade trafikanter glider runt som på ett bananskal på den varma och våta asfalten.

 

Våra möten och samarbeten med lokalbefolkningen är som oftast väldigt trevliga och intressanta. Vi har en del lokalt anställda på Camp Midgård så som städare, kökspersonal och en tolk som gör ett mycket bra arbete. Bemötandet vi får när staben har ärenden inne i staden är varierande men oftast ett trevligt och glatt bemötande, även hjälpsamma när vi en gång fick punktering.

http://blogg.forsvarsmakten.se/malibloggen/files/2021/08/20210614-100157.jpg

Barnen i staden är nästan alltid glada och vinkar så fort de ser oss gå förbi. Lokalbefolkningen talar det lokala språket bambara, men en del har lärt sig tala franska också, skolfranskan som vissa i gruppen har kvar kommer faktiskt till användning här. Vi har även mer avancerad franskspråkig kompetens på här på Midgård hos kollegor som gärna delar med sig av sina kunskaper och utbildar de som är intresserade. Med bara några få lektioner franska så kan vi göra oss förstådda med de fransktalande personerna i vårt närområde och på så sätt få ett ganska trevligt möte mellan nationerna.

http://blogg.forsvarsmakten.se/malibloggen/files/2021/08/dsc00199.jpg

Läsa hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...