Jump to content

Försvarsmakten: Blodbanken räddade liv på midsommarafton


Recommended Posts

Under midsommarafton utsattes den Tyska FN-Styrkan i Mali för en attack av en självmordsbombare. Det satte sjukvårdsresurserna på Camp Castor under prövning. Tack vare den svenska blodförsörjningen på plats kunde liv räddas.

Den tyska FN-styrkan attackerades av en självmordsbombare 25 juni och de sårade soldaterna flögs in till den tyska basen Camp Castor med helikopter. Där stod svenska, brittiska, tyska och belgiska läkare och sjukvårdare beredda för att ta hand om de sårade. Med det blod som tappats från den svenska kontingenten kunde man förhindra en dödlig blodförlust.

Den svenska FN-styrkan i Mali finns på Camp Estelle, som är en del av Camp Castor. Styrkan på plats arbetar enligt en modell kallad Walking blood bank, på svenska: Vandrande blodbanker. Detta koncept för blodförsörjning bygger på att soldater och officerare i insatsområdet tappas på blod med jämna mellanrum. Man använder sig alltså av lokala blodgivare i stället för att flyga in blod från Sverige. Tack vare det konceptet är kontingenten nästan helt självförsörjande när det kommer till blod.

FRÅN FN-SOLDAT TILL FN-SOLDAT

Svenska Andreas koordinerade de tyska, brittiska, belgiska och svenska sjukvårdsresurserna vid omhändertagandet av de sårade tyska soldaterna. Det multinationella teamet arbetade med samlad kraft för att rädda liv.

– Under omhändertagandet tog vi initiativ till att påbörja tappning av blod med hjälp av vår svenska personal. Det gjordes för att tillgodose det eventuella behovet, eftersom vi tillämpar konceptet walking blood bank, säger Andreas.

Varje människa har omkring fem liter blod i kroppen. När det har tappats och kylts ner så är det bara tjänligt för användning under en begränsad tid.

– Det blod vi tappar här kallas för helblod. Vi kontrollerar och testar blodet för att kvalitetssäkra det. Vi får fortfarande en viss mängd blod från Sverige, men det är något som kallas e-kons (erytrocytkoncentrat) som endast är röda blodkroppar, separerat från vita blodkroppar och blodplasman, säger Pia, som är ansvarig sjuksköterska för blodtappningen vid Mali14.

ETT TEAM – FLERA NATIONALITETER

Samordningen mellan de deltagande länderna startade strax efter ankomsten till Mali.

– Redan när vi kom ner till Mali insåg vi att vi ville samordna sjukvården, vilket var en framgångsfaktor för att det skulle fungera så bra som det gjorde. I ett tidigt skede klarades det ut vilka nationer som hade vilka förmågor och hur de kunde utnyttjas, säger Andreas.

Med välutbildad personal som koordinerades, tillsammans med walking blood bank-konceptet, kunde liv räddas vid attacken på midsommarafton. Arbetet tillsammans med de övriga nationerna på Camp Castor kommer fortsätta för att utveckla samordningen ytterligare.

BERÖM OCH TACKSAMHET

Efter den snabba insatsen med medicinskt stöd från svensk personal i Mali har det riktats beröm och tacksamhet från många olika håll. Inte minst från de soldater som skadades av självmordsattacken men också från den tyska kontingentschefen i Mali och Tysklands försvarsminister Annegret Kramp-

Karrenbauer som i ett brev till Försvarsminister Peter Hultqvist uttrycker stor tacksamhet över att det var de snabba, professionella och omdömesfulla beslut som det svenska förbandet visade som resulterade i att alla överlevde. Brevet går att läsa i sin helhet här.

 

 

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...