Jump to content

Försvarsmakten: Ny helikopter ger större möjligheter till räddningsuppdrag


Recommended Posts

Försvarsmaktens förmåga att hjälpa till vid fjällräddning och sjöräddning ökar. Ännu en av helikoptrarna på Kallax i Luleå har modifierats för att kunna genomföra räddningsuppdrag.

I dagarna levererades ännu en modifierad Helikopter 14 till 1. skvadronen på Kallax i Luleå. Det är den andra helikoptern av samma modell som modifierats med en taktisk radar och en operatörskonsol för att kunna genomföra kvalificerade räddningsuppdrag inom vad som benämns ”search and rescue”.

– Alltså att leta efter personer och hjälpa till med räddning till fjälls och till havs, säger Marianne Friskman, luftvärdighetsingenjör för Helikopter 14.

Tack vare helikopterns värmekamera och den taktiska radarn kan besättningen effektivt leta efter personer i behov av undsättning. Helikopter 14 är en medeltung helikopter som används för tunga transporter och räddningsaktioner i svårtillgängliga områden. Den är också en av världens modernaste maskiner i sin klass. De senaste modifieringarna har genomförts vid finska Patrias anläggning utanför Tammerfors.

– Jag vill tacka de största hjältarna i den här modifieringen, helikopterteknikerna på 1. skvadronen, som hjälpt till att göra denna modifiering tillsammans med systemingenjörerna, säger Marianne Friskman. 

Helikopter 14 kan transportera upp till 20 personer eller maximalt nio bårar. Den Försvarsmakten har sammanlagt 18 Helikopter 14. Nio är utrustade för räddningsuppdrag och transporter, nio är utrustade för ubåtsjakt. 

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...