Jump to content

Royal Navy's type 45 robotjagare


Perman

Recommended Posts

Alla sex brittiska robotjagarna type 45 ska i MBDA's regi uppgraderas med ytterligare 24 VLS tuber för CAMM eller Sea Ceptor som den heter numera. Samtidigt så får även Sea Viper systemet en uppgradering. Enligt eng. wiki så ska Sea Ceptor ersätta befintliga Aster 15 robotar. De befintliga 48 Sylver VLS tuberna kommer alltså bara att innehålla Aster 30 robotar efter uppgradringen. 

 

Å ena sidan en imponerande uppgradering av luftvärnskapaciteten, men samtidigt så uppstår ju en undran om Sea Viper systemet inte kan ta hand om mål på kortare avstånd på ett tillfredsställande sätt. Med Sea Ceptor ombord så kommer man dock inte att behöva slösa en Aster 30 robot på mindre mål på kortare avstånd. Type 45 jagarna ansågs redan innan vara ett av världens absolut mest kapabla luftvärnsfartyg. Till skillnad från am. Aegis så har ju Sea Viper systemet den begränsningen att det inte kan användas mot ytmål. Däremot så kan Sea Ceptor även sättas in mot ytmål med rätt mjukvara installerad.

 

MBDA to equip Royal Navy Type 45 destroyers with CAMM

(navyrecognition.com)

 

Enligt navylookout.com (f. d. savetheroyalnavy.com) så kommer även räckvidden på Sea Viper systemet att utökas med uppgraderingen. Sea Ceptor kommer att installeras framför de 48 VLS tuberna för Aster 30 (se bild). Det har tidigare spekulerats om de skulle få en Mk 41 VLS för Tomahawk robotar eller SM-3 robotar anti-ballistiska robotar, men det kommer de inte att få som det ser ut just nu i varje fall. Det är ännu oklart om man kommer att ge Aster 30 en anti-ballistisk förmåga. Ur den aspekten så kan man väl även se den här uppgraderingen mer som en ekonomisk åtgärd, som ändå ger hög effekt för relativt lite pengar. Har man inte råd men Tomahawk eller SM-3 så är det här troligen det näst bästa alternativet. Hoppas man även inför Martlet robotar på helikoptrarna och på 30 mm kanonerna.

 

Royal Navy’s Type 45 destroyers – reaching their full potential with addition of Sea Ceptor missiles

(navylookout.com)

 

spacer.png

(foto navylookout.com)

 

/Per

Edited by Perman
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

On 7/8/2021 at 2:00 PM, Perman said:

Alla sex brittiska robotjagarna type 45 ska i MBDA's regi uppgraderas med ytterligare 24 VLS tuber för CAMM eller Sea Ceptor som den heter numera. Samtidigt så får även Sea Viper systemet en uppgradering.

 

Mycket glädjande för RN att man tillslut fått till denna uppgradering av T-45, man har pratat om det i ett par år men sannolikt saknat medel.

 

On 7/8/2021 at 2:00 PM, Perman said:

Å ena sidan en imponerande uppgradering av luftvärnskapaciteten, men samtidigt så uppstår ju en undran om Sea Viper systemet inte kan ta hand om mål på kortare avstånd på ett tillfredsställande sätt. Med Sea Ceptor ombord så kommer man dock inte att behöva slösa en Aster 30 robot på mindre mål på kortare avstånd.

 

Det handlar inte om att Aster 15 skulle vara dålig, utan snarare att den blir överflödig i.o.m. införandet av GWS 35. Huvudsyftet med införandet av GWS 35 är ju att utöka antalet robotar som fartygen kan bära, och framförallt utöka antalet långräckviddiga robotar som kan bäras, men till en någorlunda låg kostnad. Då GWS 35 har likvärdig eller bättre prestanda än Aster 15 så finns det ingen anledning till att behålla de sistnämnda ombord, utan man kan då istället bära fler Aster 30.

Man får också en inte obetydlig kostnadsbesparing genom att avveckla Aster 15 och därigenom standardisera på två robottyper istället för tre.

Potentiellt kan man också tänka sig att man bygger om sina Aster 15 till Aster 30, och därigenom utökar sin uppbörd till en lägre kostnad än att köpa nya. Det sistnämnda är dock bara spekulationer från min sida...

 

On 7/8/2021 at 2:00 PM, Perman said:

Type 45 jagarna ansågs redan innan vara ett av världens absolut mest kapabla luftvärnsfartyg.

 

Ja T-45 är grymt kapabla AAW plattformar. Jag skulle faktiskt sträcka mig så långt som att säga att dom sensor och ledningsmässigt är absolut världsbäst på luftförsvar, långt mer kapabla än t.ex. amerikanska Arleigh Burke. Verkansmässigt ligger de dock något efter, och då specifikt när det gäller ABM där UK helt saknar förmåga.

 

On 7/8/2021 at 2:00 PM, Perman said:

Enligt navylookout.com (f. d. savetheroyalnavy.com) så kommer även räckvidden på Sea Viper systemet att utökas med uppgraderingen.

 

Nja, någon räckviddsökning är nog osannolik. Vad det handlar om är en LTF av robotsystemet, och en uppdatering av ledningssystemet med ny mjukvara för att hantera GWS 35 samt ny hårdvara (nya datorer) med högre prestanda. Man kommer alltså gå igenom hela systemet och ersätta föråldrade komponenter och säkerställa att krut och sprängmedel förfarande är säkert och funktionsdugligt (krut och sprängmedel åldras). 

LTF av Aster sker i samarbete med Frankrike och Italien där ett gemensamt avtal slöts häromdagen hos OCCAR EA.

 

"This strategic contract, which follows the Amendment 5 signed by OCCAR-EA in January 2020 on behalf of DGA, will allow the five Services (FR, IT, UK, IT Army and FR Air Force) of the three Programme Participating Nations (IT, UK, FR) to extend the operational availability of their ASTER missiles stockpile. The global MLU production Programme will cover the retrofit of about 1000 ASTER missiles, starting from 2023 for the following 13 years, with a total value of more than 1.2 billion euros."

 

On 7/8/2021 at 2:00 PM, Perman said:

Hoppas man även inför Martlet robotar på helikoptrarna och på 30 mm kanonerna.

 

Enligt öppna källor så har det genomförts metodförsök med Martlet LMM på både HMS Queen Elizabeth och HMS Dragon under våren. Att systemet skall införas på Wildcat är sedan länge beslutat och systemet planeras nå IOC redan i år. 

Det finns dock inga officiella planer på att införa det ombord monterat på DS30M. Att Thales fick till en provskjutning som ett proof of koncept innebär inte på något sätt att RN är intresserade, eller att det ens är en bra idè.

Industrin har massor av idèer och förslag, och du skulle bara veta hur ofta försvarsindustrin hemställer om stöd med olika teknikdemonstrationer eller produktuppvisningar. Oftast leder dessa av olika skäl ingenstans...

  • Thanks 4
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

navylookout har publicerat en status rapport på type 45 jagarna. De långsiktiga utsikterna för Type 45 är positiva, men det kommer förmodligen att dröja till slutet av decenniet innan tillgängligheten för klassen blir normal. Type 45 är förmodligen världens bästa luftvärnsfartyg, men har också allvarliga brister både vad gäller förmågan att ingripa mot andra ytfartyg och mot ubåtar.

 

The Royal Navy’s Type 45 destroyers – status report

(navylookout.com)

 

/Per

 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...