Jump to content

Försvarsmakten: Första KB-eleverna på drygt tio år utbildas på Lv 6


Recommended Posts

Nervöst men förväntansfulla miner hos de nyinryckta kompanibefälseleverna på Luftvärnsregementet.

För första gången sedan allmän värnplikt återinfördes utbildas nu s. k. kompanibefälselever vid Luftvärnsregementet. Dessa ”KB” ryckte in på måndagen vecka 25, bara några dagar efter att förra årskullen ryckt ut. De kommer att ha en förstegs-utbildning under sommaren och de kommer även att stanna kvar någon månad nästa sommar, efter nästa utryckning, och då gå ”kadettskola”!

 

”Känns nervöst”

På inryckningsdagen träffar vi tre av de nyinryckta på förrådet, där de precis har hämtat ut sin första fulla bag med utrustning. Det är Ellen Rickeberg, Oscar Sjödén och Johanna Svensson. Både Ellen och Oscar är pliktuttagna.

– Det känns väldigt nervöst, säger Ellen. Hon kommer att utbildas mot sensor (radar) och är glad att hon hamnade på sitt förstahandsval, Luftvärnsregementet.

Oscar är inriktad mot skytte, vilket också är hans förstaval.

Johanna är den av de tre som sökt själv och som också har lite erfarenhet sedan tidigare.

– Ja, jag har varit på två förberedande läger genom Försvarsutbildarna. Jag kände direkt att detta vill jag jobba med!

– Jag kommer att bli utbildad mot tross-plutonsbefäl, berättar Johanna.

 

Blivande kolleger?

Kapten David Andersson är plutonchef för KB-eleverna under förstegsutbildningen. Han berättar vad KB är och vad skillnaden är mot andra befälsuttagna:

– Ca 1/3 till hälften av dessa ska utbildas till ställföreträdande plutonchefer och vissa till plutonchefer. De kommer komma längre på gruppchefsskolan och sedan ska de gå en plutonchefsskola, berättar David.

– De övriga ska bli gruppchefer men med mer tid och bättre utbildning, beroende på att de har mer kvalificerade befattningar än andra gruppchefer. De som blir gruppchefer placeras på luftvärnsenheterna och radargrupperna.

– Detta är ju människor som sannolikt är mycket lämpliga för officersutbildning, så vi hoppas att vi även kan rekrytera några till blivande kolleger, säger David Andersson.

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Jag har ställt frågan förr här, men liksom inte fått nåt riktigt svar: "Nya KB" verkar väl motsvara gamla PB? I artikeln kallar man dom dessutom "s. k. kompanibefälselever", och de ska ju utbildas mot tjänster som "ställföreträdande plutonchefer och vissa till plutonchefer". Alltså de blir vicekorpraler och korpraler under utbildningen och sen muckar de (och krigsplaceras som) sergeanter? En sorts värnpliktiga specialistofficerare då, för att använda modern terminologi? Eller blir de sergeanter redan under GU, och "stannar" sedan som det? Dagens GB blir väl vicekorpraler (och korpraler!?) redan under GU? Fänrikar -som gamla tiders KB- lär de väl iallafall inte bli, ens efter muck? Eller?

Edited by Granis
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...