Jump to content

Försvarsmakten: Samordnad sjömålsstrid med amerikanska bombplan


Recommended Posts

Fientliga mål på östersjön ska bekämpas. En styrka med fartyg, helikoptrar och flygplan sätts ihop för att tillsammans med en lastbilsbaserad robotenhet lösa uppgiften. Det var inramningen när  Sverige och USA övade tillsammans i veckan.

Samordnad sjömålstrid innebär att flera olika militära enheter koordinerat bekämpar en motståndare till sjöss med sjömålsrobot. För att lösa uppgiften krävs både förmågan att hitta målet och därefter genomföra en vapeninsats.

I Försvarsmakten är det en viktig kompetens som ständigt övas och förbättras för att förbanden i ett skarpt läge ska ha så många valmöjligheter som möjligt för att lösa uppgiften.

Även utländska partners deltar och integreras i arbetet. Tidigare exempel är tyska och norska stridsfartyg.  Den här gången var det amerikanska B-52 bombflygplan som tillsammans med svenska JAS 39, en Visbykorvett och en robotenhet i land samordnat genomförde ett simulerat sjömålsrobotanfall mot fientliga mål.

- Tillsammans togs ett viktigt, men varken långt eller svårt, steg i den gemensamma sjömålsbekämpningen. Vi bidrog därmed även till en trovärdig tröskeleffekt – att försvara Sverige tillsammans med andra, säger kommendör Per Edling som ledde insatsen ombord på en svensk korvett.

 

Läs hela inlägget här >>

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...