Jump to content

Försvarsmakten: 600 kilometer på tre dygn


Recommended Posts

Kan du tänka dig att under tre heta dygn springa, cykla och paddla 60 mil, utan sömn? Det är precis vad de fyra deltagarna i Försvarsmaktens elitlag i multisport gjort. Sent igår kväll gick de äntligen i mål efter en intensiv tävling. På andra sidan mållinjen väntade en guldmedalj.

Det är tävlingen Nordic Island Adventure Racing som gått av stapeln i Stockholm och Stockholms skärgård. Tävlingen inleddes i lördags förmiddag med 24 timmars tävling i innerstadsmiljö. . Orientering i parkeringshus och att ta sig nerför höghus byttes sedan ut mot skärgårdsmiljö där intensiva sträckor på kajak, cykel och till fots väntade. De tidigare fyra upplagorna av tävlingen som genomförts har också vunnits av Försvarsmaktens Multisportlag.

– Allt sitter i huvudet, det är bara att knata på. Det är samma för alla. Vi har varit ute och paddlat i mörkret och vet inte om vi gjorde ett bra val på sträckan, men vi paddlade på bra. Nu ska vi ut och cykla, säger Malin Hjalmarsson, Livgardet, på måndagsnatten när laget varit igång sedan lördags förmiddag.

Utöver Malin består multisportlaget av tre deltagare till: John Karlsson, Livregementets Husarer, Oskar Svärd, Ingenjörregementet och Emil Dahlqvist, Dalagruppen. Tillsammans tog de sig igenom utmaningen att med karta och kompass nå olika kontrollstationer. Längs tävlingen fanns olika stationer som ska stämplas. I slutet på söndagskvällen hamnade laget fel och la kajakerna i land på ”otillåten plats”, varefter de sprang en runda utan GPS. Rundan var tvungen att springas om med GPS och laget fick ett tidstillägg som straff.

– Vi tappade väl en timme nästan och så fick vi dessutom 25 minuters tillägg, så vi låg två timmar efter ledarna och en timme efter tvåorna, berättar Oskar Svärd efter misstagen med kajakerna och GPS:en.

Trots detta kom de segrande in i mål. Lagets vinnande koncept är ett genuint lagarbete där man ständigt avlastar den som har det kämpigast - alla hamnar där någon gång. Plus att de klarar av att tillryggalägga sträckorna med extremt lite sömn.

Paddling har varit en stor del av årets tävling och motståndet var tufft, i startfältet fanns fyra av de tio bäst rankade lagen i världen. I år var tävlingen ovanligt jämn. Oftast brukar ett lag ha upp emot sex timmars ledning, men denna gång handlade det bara om några få timmars skillnad. Jämfört med ett 100-meterslopp kan det ses som hundradelssekundrar mellan lagen.

– Alltså vilket lagarbete, så grymt jobbat av alla inblandade. Det känns i hela kroppen. Nu ska vi vila i några dygn för att låta kroppen återhämta sig, avslutar lagkapten John Karlsson.

Läs hela inlägget här >>

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...