Jump to content

Storbritannien bygger nytt nationellt flaggskepp


Perman

Recommended Posts

Vän av ordning kanske undrar vad ett sånt här fartyg som kommer att byggas efter civila krav och i första hand ha civila uppgifter har att göra i ett militärt forum, men då har man inte förstått vad detta fartyg betyder för Royal Navy och för Storbritannien i militära och säkerhetspolitiska aspekter. Inte minst för att stärka stridsmoralen och självmedvetande i personalen. Fartyget kommer inte att bli en kunglig jakt som den tidigare HMY Britannia men kommer att tillhöra och bemannas av Royal Navy. Vad gäller rent militär utrustning så kommer hon att få NBCD citadel, lätta vapen för självförsvar och säkerhet och en helikopterplattform. Huruvida hon även kommer att få en sekundär roll som lasarettsfartyg som det tidigare flaggskeppet i krig och gråzoner nämns dock inte (HMY Britannia hade denna roll på pappret men kom aldrig att nyttjas som lasarettsfartyg). Huvudsyftet med det nya fartyget är att visa brittisk design och teknik under konferenser, mässor, politiska toppmöten och diplomatiska samtal. Fartyget har en budget på 200 miljoner pund, men kostnaden kommer inte att tas från försvarsanslaget. Något som säkert vore omöjligt i Sverige om vi mot all förmodan skulle bygga nåt liknande.

 

In focus: the new National Flagship for Britain – a Royal Navy vessel

(navylookout.com)

 

spacer.png

 

/Per

Edited by Perman
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • Perman changed the title to Storbritannien bygger nytt nationellt flaggskepp

Hade gärna sett att Sverige behållit eller ersatt Oscar II:s kungajakt HMS Drott. Jag har för mig att till och med Finlands president har en särskild presidentjakt.

 

Däremot tror jag att ett "nationellt flaggskepp" är svårt att sälja in. Känns som att de Boris & co fick tänka om ganska snabbt när drottningen inte var intresserad.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Projektet med nytt nationellt flaggskepp för Storbritannien stoppas för att prioritera och skynda på bygget av två MROSS (Multi Role Ocean Surveillance Ships. Dessa ska skydda viktig nationell undervattens infrastruktur ( UK speeding up purchase of new ships to protect cables ):

 

New Royal Yacht project scrapped

(defencejournal.org.uk)

 

Fartyget skulle ha kostat 250 miljoner pund och pengarna skulle ha tagits från RN's budget. Hon var planerad att sjösättas 2024 eller 2025.

 

/Per

Edited by Perman
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...